Hlavní navigace

Používejte při práci na počítači tři, čtyři či více monitorů - 6.díl

Sdílet

 Autor: asus
Na dvou monitorech je toho vidět více než na jednom. A co teprve tři, čtyři nebo více monitorů! Pokud i vy přemýšlíte, že byste si takové řešení pořídili, pak si přečtěte, co všechno budete potřebovat a jak nakonfigurovat jak hardware, tak operační systém.

Předcházející díl

 

Klasická počítačová sestava s jedním monitorem – to už dnes příliš netáhne, zvláště když i ty nejobyčejnější grafické karty mají několik výstupů pro připojení různých zobrazovacích zařízení. Nechcete také zkusit, jak se pracuje na počítači s několika monitory?

Hraní počítačových her

Jedna věc je používání více monitorů pro práci a sledování internetové televize a videa. Druhá věc je používání více monitorů pro hraní počítačových her. Pokud chcete svoji novou sestavu tří či čtyř monitorů používat pro hraní počítačových her, je potřeba zvážit ještě několik dalších faktorů.

Hraní počítačových her na více monitorech vyžaduje od grafické karty daleko větší výpočetní výkon než hraní počítačových her na jednom monitoru. Je to dáno tím, že procesor grafické karty (GPU) musí počítat zobrazení na daleko větším počtu pixelů. Pokud nemáte více grafických karet zapojených do SLI či Crossfire, pak se při hraní počítačových her takřka se stoprocentní jistotou setkáte s trháním a deformováním obrazu. Jedna grafická karta obvykle nemá tak velký výpočetní výkon, aby najednou zvládala zobrazení při vysokých rozlišeních a s vysokou intenzitou (i když samozřejmě existují čestné výjimky).

Jednoduše krása

 Ještě předtím, než se pustíte do hraní počítačových her za použití několika monitorů, je třeba nakonfigurovat jak grafickou kartu, tak i samotnou hru. Uživatelé používající grafickou kartu Nvidia budou potřebovat nastavit Nvidia Surround, uživatelé grafických karet AMD budou muset vytvořit pro své monitory skupinu Eyefinity.

ICTS24

Jak již bylo uvedeno výše, je třeba nastavit i vlastní počítačovou hru – ne všechny počítačové hry podporují zobrazení přes více monitorů. Konkrétně se jedná o konfiguraci videa či samotného zobrazení do správného rozlišení, které zajistí, že obraz bude rozložen přes všechny monitory a nebude tedy pouze na jednom. Záhy zjistíte, že bude vhodné pohrát si i s dalšími nastaveními, například se zorným polem (pokud bude příliš malé, pak toho bude okolo vás příliš mnoho, pokud bude příliš velké, pak vše na levých a pravých monitorech bude rozmazané).

Při hraní počítačových her je daleko jednodušší, pokud máte všechny monitory stejné. V opačném případě se dostanete do problémů s rozlišením, deformací obrazu (pokud vaše monitory nejsou stejně vysoké) či kalibrací barev – to vše bude velmi obtížné nastavit, pokud budete chtít hrát hru v bezešvém prostředí (prostředí, v němž obraz z jednoho monitoru plynule navazuje na obraz na dalším monitoru).