Hlavní navigace

Povolí Microsoft downgrade z Windows 7 na XP?

14. 2. 2009

Sdílet

„Je to zásadní otázka,“ říkají pesimisté z řad expertů. Analytici tvrdí, že práva na downgrade, tj. přechod zdarma z nové na nižší verzi, budou pro nový systém Windows 7 klíčová. Nicméně optimismem nesrší; Microsoft podle nich instalaci starých Windows XP na nových počítačích nepovolí.

„Microsoft své konkrétní plány v této otázce ještě nepředstavil,“ poznamenal analytik Michael Silver z Gartneru „nicméně je evidentní, že pro tohoto připravovaného následovníka je to stejně důležité, jako tomu bylo u jeho staršího bratra, Visty.“

Silver zároveň tvrdí, že možnost downgradu je u tohoto systému naprosto zásadní. „Povolí Microsoft přejít zpět na XP? Odpověď ještě neznáme, ale určitě to bude hodně důležité rozhodnutí,“ řekl doslova.

Microsoft potvrdil, že v současnosti není připraven dát k dispozici tuto možnost spolu s novými operačními systémy. „O tom, zda bude koncovým uživatelům s platnou licencí umožněn downgrade, se stále jedná a poslední slovo ještě nepadlo,“ napsala mluvčí firmy v jednom z emailů.

Co ovšem znamená v hantýrce tohoto počítačového giganta slovo „downgrade“? Není to nic jiného než přechod z nové verze na starší verzi jejich systému bez poplatku za novou licenci. V podstatě je pouze licence z nových produktů přeměněna na klíč k těm starším.

Když na počátku roku 2007 vyšly Windows Vista, byla spolu s ním vydána i omezená práva na zpětný návrat k Windows XP. Omezená? Pouze uživatelé s dopředu nainstalovanou verzí dražších Vista Bussiness a Vista Ultimate mohli totiž tuto možnost využít a přejít pouze na Windows XP Professional. Tato cesta se ovšem stala velmi populární, protože strašák v podobě Visty obcházel nejen Evropu a lidé nechtěli kupovat nové přístroje s tímto systémem, takže logicky přecházeli zpět na ověřená „XPčka“ – buď sami, nebo kupovali rovnou počítače, kde byl downgrade proveden přímo z továrny.

Microsoft si samozřejmě všiml, že popularita XP paradoxně roste v dobách, kdy by se měl tento jev objevit spíše u Visty a jednoznačně zareagoval. Například v posledních třech měsících minulého roku pustil do oběhu (jak u malých tak velkých prodejců) další licence k systému Windows XP a posunul tak konec jejich prodeje až na Březen respektive Červenec roku letošního.

I přesto si Michael Silver nemyslí, že to samé udělá Microsoft i v případě nové verze Windows 7. ,,Jsme si naprosto jistí, že tento přechod povolí o jeden stupínek na Vistu.“  „Udělají vývojáři správnou věc a umožní zákazníkům vrátit se až na XP, nebo se budou snažit na této situaci ještě více vydělat? To už v této situaci těžko říct.“

Jedním dechem sice tvrdí, že je stále na vážkách, zda bude downgrade z Win7 na XP  v praxi povolen; druhým ale ihned dodává: ,,Podle mě je trochu větší šance, že ho nepovolí.“

Problém, kterému dnes čelí firmy, jejichž počítače stále pracují na Windows XP, je jasný. Bez práv k downgradu budou při příchodu operačního systému Windows 7 všichni stát před složitým rozhodnutím a pravděpodobně budou nuceni odstranit Visty z nových počítačů a zůstat pouze u XP aniž by nový Windows 7 vyzkoušeli.

Na otázku jak bude vypadat první rok respektive rok a půl po vydání Windows 7 odpověděl jasně: ,,Kriticky pro firmy, které nemají pojištěný software a stále disponují stanicemi s XP. Vše budou muset totiž přeinstalovat na Visty, pokud nebude downgrade umožněn.“ Právě první rok je totiž doba, kdy každá firma zkouší nový systém i s jeho funkcemi a čeká na chyby, které se vždy po uvedení novinky objeví. V případě chyb se pak firma vrací (právě pomocí funkce downgrade a tudíž zdarma) na systém instalovaný stále na většině počítačů, což bude muset být Vista.

Silver dále dodává: ,,Po zhruba roce, kdy bude Windows 7 na trhu, si stejně všechny společnosti vlastnící XP licence budou muset zakoupit pojištění na software, nebo na nový systém prostě přejít.“

Toto softwarové pojištění od Microsoftu, o kterém mluvím, je způsob jak chránit spotřebitele a dává firmám k dispozici všechen dostupný upgrade v časově omezeném úseku výměnou za roční poplatky. Každá společnost si tudíž oťuká zdarma nový systém a zároveň pomůže tvůrcům odhalit chyby. Firemním administrátorům navíc umožňuje volný downgrade na kteroukoliv verzi Windows; pro upřesnění, tak tomu bylo doposud, a zda to bude zachováno, Microsoft nepotvrdil.

Silver se ale obává, že plány na možnost downgradu systému Windows 7 se zaseknou u narážek firem na jednostrannou politiku Microsoftu, která vede k prosazení Visty jako jediného operačního systému. „Pokud bude opravdu umožněn pouze přechod z Windows 7 na Visty, Microsoft bude sice tvrdit, že tak učinil i u všech posledních operačních systémů, ale to není pravda. Když jste v minulosti přešli na Windows XP, stále jste se mohli vrátit a to na verze 2000, NT 4.0 a 98,“ vysvětluje. „Jinými slovy je evidentní, že downgrade má být umožněn na více než jednu předchozí verzi.“

Ačkoliv Microsoft již odhalil některé detaily o novém systému včetně různých verzí, které plánuje k distribuci, ostatní informace stále drží v tajnosti a to včetně těch nejdůležitějších, což je cena a datum vydání.

V současnosti bylo zastaveno veškeré volné stahování systému Windows 7 Beta, což bylo v podstatě jediné oficiální představení veřejnosti. Steven Sinofsky, viceprezident pro záležitosti o vývoji nového systému, vydal prohlášení, že společnost se bude od teď zabývat přímo finální verzí a k dispozici už nebudou žádné další beta testy. O datu vydání zmíněné hotové verze se ale nezmínil.
 

Byl pro vás článek přínosný?