Hlavní navigace

PowerColor představil vodou chlazenou HD 4870

9. 11. 2008

Sdílet

PowerColor se pouští do výroby grafických karet s vodním chlazením. Společnost zřejmě cítí velký potenciál, který v sobě tento typ chlazení ukrývá.

U výkonných grafických karet je totiž vodní chlazení velkou výhodou, a to nejen z důvodu lepších možností přetaktování či nižších teplot, ale také podstatně nižší hlučnosti, jež představuje problém téměř všech nových grafických karet.

Společnost PowerColor proto představila svoji novou grafickou kartu ATI Radeon HD 4870, která je osazena vodním blokem. Ten pochází z dílen EK a jedná se o klasický fullcover, který lze koupit i zvlášť. Jeho výhodou je, že chladí jádro, paměti i napěťové regulátory (mosfety), tedy vše podstatné.

Díky dobrému chlazení si výrobce mohl dovolit i menší přetaktování. Frekvenci jádra a jeho 800 unifikovaných shaderů zvýšil na 800 MHz (ze základních 750 MHZ) a frekvenci grafických pamětí GDDR5 na 3800 MHz (z 3600 MHz). Přetaktování to není nikterak velké, takže karta jistě ochotně půjde ještě o nějaký ten MHz výše.

Komentář: Nepotěší snad jen cena, která je pochopitelně o něco vyšší než u klasického referenčního řešení. Výrobce ji stanovil na 369 amerických dolarů (6600 Kč). Dostupnost karty je zatím neznámá.

- - Tomáš Šulc