Hlavní navigace

Poznejte nejrozšířenější předsudky v oblasti počítačů - 5. díl

20. 9. 2010

Sdílet

Čím je kabel dražší, tím je lepší! Opakované doplňování inkoustu do již použitých patro zničí vaši tiskárnu! Podobná tvrzení jsme podrobili důkladným testům, abychom zjistili, nakolik jsou pravdivá a nakolik se jedná pouze o předsudky a pověry.

I přes všechna tvrzení se ukazuje, že Windows Vista nakonec nebyla až tak pomalým operačním systémem, jak se říkalo. Ani není příliš pravděpodobné, že vám vyhoří počítač, pokud jej otevřete bez antistatického náramku. Přesně takové lži, polopravdy či zavádějící informace se šíří světem techniky. A může za to zejména internet. Proto jsme se rozhodli vyhledat ta nejčastější tvrzení, která na internetu kolují jakožto zaručené pravdy, abychom prověřili, která z nich při podrobnějším testování obstojí a která naopak patří spíše do říše pohádek.

Jak se říká jedno krásné české přísloví: „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“. Na každém tvrzení může být kousek pravdy nebo se může zakládat na zcela hodnověrném základu. Proto jsme se při prozkoumávání rozhodli pravdivost testovaných tvrzení oznámkovat čísly od 1 do 4, přičemž číslo 1 odpovídá zcela pravdivému tvrzení a číslo 4 naopak trestuhodnému výmyslu. Ostatně říká se, že čísla nikdy nelžou.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-i-11501

2. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-ii-11502

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-iii-11504

4. díl článku: http://pcworld.cz/software/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-iv-11505

 

Asi to už víte, ale přesto…

…přetaktováním procesoru svůj počítač nezničíte. Přetaktováním vašeho počítače skutečně může vznikat nadbytečné teplo, které může negativně ovlivnit výkon počítače a časem by dokonce mohlo způsobit vyhoření některých počítačových komponent. Nicméně vězte, že pokud by mělo dojít k nejhoršímu, počítač se automaticky vypne. Novější procesory od firmy Intel i AMD se přetaktovávají i podtaktovávají automaticky, a to v závislosti na zatížení počítače, a zabraňují přehřívání jednotlivých počítačových komponent.




…váš mobilní telefon v žádném případě nezpůsobí havárii letadla, i když úřad pro letectví stále zakazuje používání mobilních telefonů během letu, a to aby nedošlo k nežádoucímu ovlivnění navigace letadla a jeho komunikačních systémů. Ve skutečnosti vydal svůj vlastní zákaz komunikační úřad, ovšem ze zcela odlišných příčin.

Jde o to, že pokud jsme na zemi, mobilní telefony automaticky kontaktují ten nejbližší vysílač. Pokud jsme ve výšce 9 000 metrů nad zemí, pak jsme zhruba ve stejné vzdálenosti od vícera vysílačů, takže náš hovor zaznamenává více vysílačů, takže pro náš jediný hovor rezervuje příslušný kanál nikoliv jeden, ale všechny vysílače v okolí. Tak dochází ke zbytečnému zatěžování vysílačů, takže jeden vysílač může používat méně uživatelů a navíc dochází ke vzájemnému rušení hovorů.



…nemusíte se obávat, že by magnety smazaly data na vašem pevném disku. Magnety jako takové byly velmi nebezpečné pro 3,5palcové diskety, současné pevné disky jsou vůči magnetům poměrně odolné, podlehnou pouze prvotřídním zařízením pro demagnetizaci. Magnety v žádném případě nemají žádný vliv na vyměnitelné disky USB, ani na pevné disky SSD – na tyto disky se data ukládají na úplně jiném principu.

Autorem obrázku je Keith Negley

CS24


…neměli byste baterii v notebooku používat až do jejího úplného vybití. U starších notebooků bylo třeba alespoň občas úplně vybít nikl-metalhydridovou (Ni-MH) baterii, protože kdyby je uživatel nenabil na plnou kapacitu, pak by si baterie mohly nesprávně „zapamatovat“, kolik náboje jsou schopny pojmout. Baterie Li-Ion, které se dnes v noteboocích používají, naopak ztrácí svoji životnost, když se vybíjí úplně. Při úplném vybití se totiž zvyšuje chemická odolnost proti opětnému nabíjení, čímž se snižuje životnost baterie. Jediným případem, kdy stojí za to zvážit úplné vybití baterie Li-Ion je stav, kdy baterie nefunguje tak, jak má. Někdy pak pomůže právě úplné vybití baterie.