Hlavní navigace

Pozor na chybu v Outlooku! Můžete přijít o hesla

8. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Rawpixel
Bezpečnostní odborníci objevili propracovaný malware, který se dokáže zmocnit prakticky veškerých firemních hesel e-mailových účtů. Cesta k nim vede přes Outlook Web App, aplikaci pro webový prohlížeč určenou právě pro firmy a organizace.

Na škodlivý modul přišli pracovníci firmy Cybereason, na které se obrátila nejmenovaná společnost poté, co v rámci své sítě narazila na několik anomálií a žádala o prověření, zda nejde o projevy infekce.

Lidé z Cybereason následně během několika hodin našli podezřelý DLL soubor (OWAAUTH.dll) nahraný do Outlook Web App (OWA) serveru společnosti. Jmenoval se sice stejně jako jiný neškodný soubor, neobsahoval však potřebný podpis a byl nahraný z cizího prostředí. Zato byl jeho součástí backdoor, díky kterému mohli útočníci rozšifrovat a zmocnit se veškerých informací zabezpečeným HTTPS protokolem.

Po několik měsíců tak z firmy čerpali citlivá data, včetně tisíců uživatelských přístupů k e-mailovým schránkám.

„Hackeři v tomto případě získali přístup k vysoce strategickému prostředku: OWA serveru,“ uvádí Cybereason v blogovém příspěvku, ve kterém na problém upozorňují.

„OWA téměř ze své podstaty po společnostech vyžaduje relativně zběžné nastavení pravidel a v tomto případě byla nastavena tak, že umožnila dostat se na server z intrenetu. Útočníci tak mohli server bez povšimnutí ovládat několik měsíců.“

ICTS24

OWA je hackery poměrně vyhledávanou aplikací, protože slouží jako prostředník mezi světem veřejného internetu a interním zdrojem. A protože v daném případě společnost používala aplikaci k tomu, aby vzdáleným uživatelům umožnila přístup do Microsoft Outlooku, útočníci zneužili její nastavení, aby se zmocnili veškerých firemních hesel.

Cybereason sice neuvádí, zda podobně postižených firem je víc, ale vzhledem k propracovanosti malwaru, je pravděpodobné, že nepůjde pouze o jediný útok.