Hlavní navigace

Pozor na letní vedra – počítače a disky trpí

17. 6. 2008

Sdílet

Statistiky společnosti TDP-Ontrack ukazují, že každoroční nástup horkého počasí přináší zvýšené problémy s počítači a jejich úložnými zařízeními. Vysoká teplota, vlhkost či jejich skokové změny mají devastující vliv na životnost pevných disků i dalších paměťových zařízení.

Statistiky společnosti TDP-Ontrack, která je českou a slovenskou pobočkou světové firmy v oblasti záchrany dat – Kroll Ontrack, ukazují, že každoroční nástup horkého počasí přináší zvýšené problémy s počítači a jejich úložnými zařízeními.

Vedro je úhlavním nepřítelem počítačů a vysoká teplota, vlhkost či jejich skokové změny mají devastující vliv na životnost pevných disků i dalších paměťových zařízení. Přibývá také případů, kdy ke ztrátě dat dochází i nešťastnou shodou okolností – na koupalištích, výletech do přírody apod.

„Zatímco serverové systémy jsou již i v České republice z větší části chráněny klimatizací a kvalitním zálohovacím řešením, takže ke ztrátě dat dochází nejčastěji v důsledku havárie či shodou náhod, stále více uživatelů projevuje svou lásku k výpočetní technice tím, že ji s sebou bere prakticky kamkoli,“ říká Ing. Václav Šamša, ředitel společnosti TDP-Ontrack.

„To samozřejmě přináší vysoké riziko. Příkladem z nedávné doby je notebook ponechaný zapnutý na zahradním stolku. Ve chvíli, kdy se slunce do místa plně opřelo, dosáhl tmavý notebook teploty, kterou nevydržel nejen pevný disk. Ještě kurióznější je poškození notebooku vínem – majitel nechal uzavřenou láhev stát nešťastně přímo v proudu výstupu vzduchu z chladiče a ta se zahřála za krátkou chvíli tak, že zvýšený tlak vyrazil zátku s katastrofálními následky.“

Společnost TDP-Ontrack každoročně zaznamenává v souvislosti s horkým letním počasím nárůst zakázek a doporučuje klientům, aby chlazení, ochraně před prachem a zastínění před sluncem věnovali zvýšenou pozornost. Varování se navíc netýká jen zařízení vybavených pevnými disky. Paměti typu flash jsou sice podstatně odolnější, ale i u nich může teplota způsobit vážné poškození. Záznamy z posledního měsíce ukazují, že již první horké dny letošního konce jara přinesly zvýšení počtu zakázek přibližně o 40 %.

Autor článku