Hlavní navigace

Praetorians - nová historická RTS

15. 2. 2003

Sdílet

Vývojáři z Pyro Studios si z prostředí druhé světové války odběhli na výpravu do starověkého Říma v nové historické realtimové strategii Praetorians. Vyberte si jeden ze tří národů, vrhněte se do lítých bojů a otestujte si vaše velitelské schopnosti.

Španělský tým Pyro Studios je velmi dobře znám především díky skvěle zpracovaným hrám Commandos a Commandos 2. Nyní však tito vývojáři opustili období druhé světové války a vrhli se do dílka zasazeného do dob starého Říma. Realtimová strategie Praetorians však nebude zobrazovat ani tak ekonomickou situaci velkých států a jejich politiku. Pretoriáni byli totiž speciálně vycvičení vojáci, kteří se především starali o Césarovu bezpečnost. To znamená, že se hra ponese spíše v bojovném duchu. V Praetorians se objeví tři národy - Římané, Egypťané a Barbaři.


Tyto války budou mít reálný historický základ, ale jeho vývoj autoři pozměnili, aby dosáhli co největší hratelnosti. Každý z národů bude mít své vlastnosti. Například Římané budou mít velice organizované jednotky, tvořící dokonalé formace a obléhající nepřátele při boji. Tyto disciplinované římské legie budou však o poznání pomalejší než třeba Barbaři. Ty tvoří hned několik kmenů - mezi hlavní patří Galové, Germánci a Kelti. Těm sice bude chybět organizovanost a na centimetr přesné formace, jejich výhoda však bude v rychlosti, útočné síle a v odhodlání, se kterým se budou s řevem do boje pouštět. Síla Egypťanů bude především v přizpůsobivosti a jejich víře, která jim umožní uzdravovat raněné apod. Každý z národů bude mít třináct druhů jednotek, přičemž šest jich bude základních a zbytek budou speciální jako třeba římští gladiátoři či egyptské válečné vozy.


Jednotky nebudete moci tvořit po jednotlivých vojáčcích, ale rovnou po skupinách čítajících třicet mužů, což bude velmi zdlouhavé. Ovládat pak budete celý oddíl nebo několik oddílů najednou. Nebude ale možné označit jen jednoho člena skupiny a poslat ho prozkoumávat okolí. Od toho jsou ve hře průzkumníci, ke kterým se dostaneme později. Každá jednotka bude mít své unikátní dovednosti. Například legionáři budou moci své štíty použít jako známý krunýř, který je pak ochrání před sprškou (spíše slejvákem) šípů s otrávenými hroty. Naproti tomu kopiníci budou moci své kopí zapřít o zem a postavit ho proti blížící se pěchotě (podobně jako v The Lord Of The Rings: The Two Towers, když Uruk-Hai vztyčili svá kopí proti Gandalfu bílému a jezdcům Rohanu v čele s Eomerem před Hornburgem v Helmově Žlebu). Výše zmiňovaní zvědové budou sice velmi slabí a zranitelní, ale zato poměrně rychlí a jejich předností bude malý pomocník v podobě vlka či sokola. Toho zvěd může kdykoliv vyslat do neodkrytých míst - nepřítel si ho bude moci všimnout, ale nebude to vůbec lehké, protože všude kolem se bude potulovat nejrůznější zvířectvo. Všechny jednotky budou mít kromě ukazatele poranění také ukazatel množství síly, kterou budou potřebovat k určitým speciálním útokům a formacím. Vaši generálové, kteří vás budou provázet celou hrou, by měli sbírat zkušenosti a zlepšovat tak své dovednosti.


Velký důraz je kladen na členitost a rozmanitost prostředí. Během hry se budete moci ukrýt například do lesa nebo do pole s obilím a tam vyčkat, až kolem půjde nepřítel, a poté ho zasypat šípy nebo na něj nečekaně skočit. Příběh hry vás zavede do severní Afriky, jižní a severní Evropy, do Velké Británie a také na blízký východ. Na každém místě budou jiné klimatické podmínky, jiná půda a rostlinstvo. Nebudou chybět ani kymácející se stromy ve větru, tekoucí řeky a různé počasí. Ve hře na vás čeká 24 rozsáhlých misí. Do hry tvůrci použili pozměněný engine ze hry Commandos 2, který by měl umět bez problémů zobrazovat stovky bojujících jednotek najednou, a to v plně 3D prostředí. I když půjde o 3D RTS, nebude možné natáčet kameru ani úhel pohledu. Vše se prý bude řídit automaticky - krom zoomování. Chybět nebude ani multiplayer, umožňující hru až pro osm hráčů najednou. Potěšující zprávou je, že Praetorians by se na pultech měla objevit již v průběhu března tohoto roku.

Autor článku