Hlavní navigace

Praktická a nudná AI od Applu je v přímém kontrastu k Windows Copilot

12. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Apple Intelligence využívá AI jako nástroj produktivity, ne jako asistenta pro kreativce. Proč?

Novinka Apple Intelligence, která bude součástí nového iPhonu 16, nabízí překvapivě praktický přístup k umělé inteligenci. V podání Applu je přímočará, užitečná a nudná, což je v ostrém kontrastu s počítači Copilot+ od Microsoftu, které se staví do pozice předstupně nové revoluční éry počítačů, doplněné o povinné nové tlačítko na klávesnici.

Společnost Apple, která se propaguje jako základ pro kreativní práci, klidně mohla využít umělou inteligenci k tomu, aby kreativcům umožnila generovat „fotografie“ imaginárních objektů, jak to nyní dělá Pixel od Googlu. 

Koupíte si iPhone 16 co nejdřív?

Mohla taky využít umělou inteligenci, ať už běžící lokálně nebo v cloudu, ke generování obrázků anebo k napodobování hlasů celebrit. Nic z toho však neudělala. Místo toho Apple iPhone 16 využívá AI především jako nástroj produktivity s fokusem na doplnění stávajících funkcí o strojovou inteligenci.

Apple tak vylepšuje Siri o nový AI základ, který jí pomůže lépe porozumět tomu, co sami hledáte, a sledovat složité konverzace. Umělá inteligence v iPhonu 16 tak zvládne uspořádat vaše fotografie, vyvolat informace o objektech, na které se díváte, anebo shrne vaše schůzky. Dokáže vyjevit i hledané a zapomenuté informace, a to díky funkci připomínající kontroverzní Windows Recall.

Popravdě, zdá se mi, že si Microsoft a Apple vyměnili pozice. Zatímco Microsoft cpe generativní AI do Fotek a Malování, Apple prezentuje schopnost přepsat s pomocí AI e-mail jako něco speciálního.

Apple k AI přistupuje tak konzervativně, že ji málem ani neimplementoval do tvorby fotografií či videí. Ano, sice ji uvidíte ve funkcích, jako jsou živé náhledy různých filtrů fotoaparátu, ale jedinou funkcí, kterou bych spojil s tradičními schopnostmi AI, je možnost použít generativní AI k vytvoření vlastních „genmoji“ neboli vlastních emoji. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Opravdu, použití výzvy k vyhledání konkrétních fotografií a jejich spojení dohromady do „filmu“ nebo vyhledání konkrétní scény, kterou popisujete, ve vašich albech působí jako funkce, které jsou v různých operačních systémech a aplikacích už léta… Což taky jsou!

Upřímně řečeno, pořád jsem čekal na něco víc: Třeba možnost zachytit scénu s tanečnicí a pak ji pomocí umělé inteligence vyjmout a vložit do jiného videa. Ano, Apple předvedl možnost zvýraznit a pak odstranit objekt z fotografie. Ale to už taky známe z dřívějška.

Celé to působilo velmi subtilně, což asi není překvapivé. Kdyby Apple vsadil všechny své karty na generativní umělou inteligenci jako na funkci, a ne jako na nástroj pro vylepšení jiných funkcí, riskoval by, že si naštve a znepřátelí okruh kreativců, kteří se tradičně obracejí na Apple a jeho iPhony. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Zdá se, že Apple naznačuje, že nemá v plánu používat systém iOS nebo iPhone k propagaci samotné generativní umělé inteligence. Místo toho bude jeho čip A18 základem pro umělou inteligenci, na který se budou moct vývojáři aplikací spolehnout. Pokud bude chtít vývojář ve své aplikaci využít AI a uživatel si pak ji bude chtít koupit a stáhnout, v pořádku – Applu tu nevadí.

Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství Applu, uvedl, že s iPhonem „máte v kapse několik generativních modelů“. Rozhodně tam jsou a dělají nejrůznější věci. Zdá se však, že Apple je rozhodnut nechat tyto funkce mluvit samy za sebe, aniž by v každé druhé větě používal slovo „AI“.

CS24

Nový chatbot Applu by neměl mít „osobnost“ Přečtěte si také:

Nový chatbot Applu by neměl mít „osobnost“

Apple se tak pohybuje na tenké hranici: Umělá inteligence jako řešení produktivity a užitečný nástroj, který zvyšuje výkonnost těch stávajících, je v pořádku; umělá inteligence jako tvůrčí pomůcka je mnohem kontroverznější. Apple dokonce bagatelizoval nově nabyté schopnosti Siri v oblasti umělé inteligence. 

To vše ponechává prostor konkurentům, jako jsou Microsoft a Google, aby pokračovali v prosazování vlastních schopností AI. Nezapomeňte, že Apple se silně opírá o ochranu soukromí. A zdá se, že sází na to, že spotřebitelé jsou stejně nedůvěřiví vůči umělé inteligenci jako vůči technologickým gigantům, kteří vysávají jejich data, a podle toho se taky chová.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.