Hlavní navigace

Praktické tipy, jak v domácnosti ušetřit za elektřinu a svítit efektivně a ekonomicky

16. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Grigvovan / Shutterstock.com
Přemýšlíte nad tím, jak doma svítíte? Je vypínač to první, po čem sáhnete, když přijdete domů? Začněte svítit efektivně a tak, abyste ušetřili na výdajích za elektřinu. Při nočním vysedávání před obrazovkou svého počítače nemusíte svítit v celém bytě, stejně tak při hraní počítačových her či vyřizování pracovních emailů.

Hlídejte si svou spotřebu s pomocí elektroměrového rozvaděče

Hlídat si výši svých výdajů za elektřinu můžete pohodlně z domova. Jak? K jeho měření se do bezprostřední blízkosti obydlí umisťují elektroměrové rozvaděče. Díky nim tak má každá domácnost přístup k elektřině a také možnost hlídat si svou spotřebu.


Sviťte efektivně a stropní světla zapínejte jen v nezbytně nutných případech

Přestože stropní svítidla jsou ozdobou většiny jídelen a obývacích pokojů, sviťte jimi pouze v případě, kdy zasednete ke stolu nebo se věnujete aktivitám, které vyžadují dostatek osvětlení. V případě, že pracujete na svém počítači nebo sledujete televizi, využijte praktické osvětlení s pomocí LED pásek nebo se spolehněte na stolní lampu.


Spolehněte se na senzor pohybu a snižte své výdaje

Zapomínáte pravidelně zhasínat? Světla v chodbě upravte a nastavte je tak, aby reagovala na pohyb. Díky senzorům pohybu se totiž chodba osvítí vždy, když bude potřeba, a již se vám nestane, že byste za sebou zapomněli zhasnout. Právě instalace světel, která reagují na pohyb, vám výrazně sníží výdaje.

Sviťte chytře, ale zároveň úsporně a ekonomicky. Hlídejte si svou spotřebu, instalujte si na určitá místa v domácnosti chytré LED pásky, stropní světla využívejte v opravdu nezbytných případech a spolehněte se na senzor pohybu. Díky tomu totiž již nikdy nezapomenete zhasnout a vaše výdaje za elektřinu se příjemně sníží.

Byl pro vás článek přínosný?