Hlavní navigace

Praktické tipy pro Mapy.cz II.

11. 2. 2022

Sdílet

Mapy.cz Autor: Mapy.cz
Mapový portál Mapy.cz nabízí širokou paletu funkcí, které vám zpříjemní jeho každodenní používání. Podívejme se na několik zajímavých drobností.

předchozím článku, věnovaném službě Mapy.cz, jsme si názorně ukázali, jak získat tipy na výlet, zjistit ceny pohonných hmot či informace o počasí, sehnat místo k parkování, nebo údaje z katastru nemovitostí pro konkrétní místo. Dnes si ukážeme další užitečné funkce, které vám zpříjemní práci s mapovým podkladem.

Sdílejte s ostatními body v mapě

Chcete přátelům poslat informaci o poloze konkrétního místa? Pak ji můžete sdílet formou vlastního bodu v mapě. Tento bod lze následně s ostatními sdílet formou odkazu. Vlastní bod je nutné nejdříve definovat. Zvolte položku „Nástroje“ v pravém dolním rohu mapy a v zobrazeném menu následně vyberte položku „Vlastní bod v mapě“.

Mapy.cz

Následně vyberte myší konkrétní místo v mapě a v pravém sloupci zadejte jeho libovolný název. Pod políčkem pro název bodu jsou zobrazeny jeho souřadnice, které lze rovnou vykopírovat. Formát souřadnic je možné změnit kliknutím na tlačítko oboustranné šipky. Pro potvrzení bodu klikněte na tlačítko „Uložit“.

Mapy.cz

Vlastních bodů je možné vytvořit více a lze je následně uložit (jste-li přihlášení ke svému účtu), případně sdílet formou odkazu či vložit mapu s body do vlastních stránek.

Mapy.cz

Nechcete-li sdílet konkrétní body, ale pouze zvolené zobrazení mapy, pak můžete využít funkci „Sdílet tuto mapu“, dostupnou v menu Nástroje.

Mapy.cz

Stáhněte si mapu jako obrázek

Potřebujete-li si zobrazenou mapu uložit pro její budoucí použití ve formě obrázku, pak nemusíte používat pouze obligátní „sejmutí obrazovky“ pomocí tlačítka „Print Screen“, ale můžete využít přímo funkci webové aplikace Mapy.cz. Klikněte na tlačítko „Nástroje“ a zvolte položku „Stáhnout jako obrázek“.

Mapy.cz

Zimní mapový podklad

Služba Mapy.cz poskytuje také podrobné informace pro všechny příznivce zimních radovánek. Zimní mapový podklad zahrnuje popisy sjezdovek, běžecké trasy, údaje o zimním značení a další užitečné informace. Aktivujete jej výběrem zimní mapy v menu „Změnit mapu“, které je dostupné přes tlačítko v levém horním rohu.

Mapy.cz

Mapy.cz

3D pohled

Kromě klasického leteckého zobrazení zemského povrchu nabízí Mapy.cz také 3D pohled, který názorněji plasticky zobrazuje objekty a terén. Tento trojrozměrný model lze aktivovat v levém horním rohu obrazovky po aktivaci pohledu z letadla.

Mapy.cz

Byl pro vás článek přínosný?