Hlavní navigace

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace

1. 6. 2008

Sdílet

Užitečné tipy a triky pro WindowsJan Povolný Jarní vitalita zjevně zapracovala i na přílivu novinek do oblasti ...


Užitečné tipy a triky pro WindowsJan Povolný

Jarní vitalita zjevně zapracovala i na přílivu novinek do oblasti Windows. Po dlouhém očekávání vyšel první Service Pack pro Visty, s malým zpožděním i v české lokalizaci. Kromě kumulativní opravy přináší i několik drobných zlepšení, obecně je však SP1 pouze souhrnem dílčích oprav z minulého období. Překvapivě jsme se však dočkali SP3 pro odcházející Windows XP, s nimiž jsme se měli oficiálně rozloučit v červnu 2008.

Tipy pro Windows

Pryč s popisky
(Windows Vista)

Jedním z prvních malých šoků, které zažije uživatel při přechodu z Windows XP na Vista, jsou obrovské ikony na pracovní ploše. Jejich úprava tak bývá na předních místech při přizpůsobení desktopu vašim potřebám. Zmenšení ikon paradoxně nenajdete ve vlastnostech pracovní plochy, ale musíte k němu přistoupit přímým poklepáním pravým tlačítkem myši na desktop a volbou Zobrazit z kontextového menu. Na tomto místě by úpravu velikosti hledal málokdo. Následující řádky však budou patřit tipu, pomocí kterého odstraníte u ikon jejich popisky. Nelze to sice provést úpravou registru, i tak je však řešení vpravdě jednoduché. Poklepejte na ikonu pravým tlačítkem a zvolte možnost Přejmenovat. Poté stiskněte klávesu Alt a vyťukejte na numerické klávesnici 255. Pomocí této kombinace vložíte místo označeného názvu prázdnou mezeru a po jejím potvrzení odstraníte od ikony její text. Pomocí klávesy Alt lze vložit libovolný znak, musíte jen znát jeho takzvaný ASCII číselný kód (a mezera má právě 255). Další ikony lze přejmenovat stejným postupem, avšak musíte prázdných mezer vložit více. Žádná ikona se totiž nemůže jmenovat stejně jako předchozí.
Horší je to s návratem do původního stavu v případě, že takto pojmenujete místo ikony programu ikonu složky na vašem pevném disku. Pokud k němu přistoupíte ihned po přejmenování „naprázdno“, bude v kontextovém menu (po stisku pravého tlačítka nad ikonou) přítomna položka Zpět: přejmenovat, kterou vrátíte ikoně její původní název. Jestliže tam již tuto volbu nenajdete, postupujte následovně: jděte do menu Start a vepište příkaz cmd do vyhledávacího pole. Tím otevřete příkazový řádek Windows. V něm pomocí příkazu cd přejděte do nadřazené složky k té, kterou chcete přejmenovat zpět. V případě, že byla umístěna na pracovní ploše, bude její nadřazenou složkou cesta c:users<vasejmeno>Desktop. Poté už jen přejmenujete složku podle přání příkazem:

ren “Alt+255” nove_jmeno

Kód prázdné mezery je nutné skutečně napsat přímo do uvozovek tak, jak to vidíte výše. Hodně štěstí.

Nastavte skrytá zařízení
(Windows Vista)

Stejně jako u Windows XP najdete i v nových Vistách správce zařízení, neboli seznam hardwarových komponent vašeho počítače. Není sice tak snadno přístupný, jako je tomu u jeho staršího bratra, je však stejně užitečným pomocníkem při řešení problémů, instalaci nových ovladačů pro zařízení a dalších úkonů pro pokročilejšího uživatele. Správce zařízení nyní najdete nejsnáze tak, že v menu Start poklepete pravým tlačítkem na Počítač a z kontextového menu zvolíte Vlastnosti. Otevřete tak dialog zobrazující systémové informace o vašem PC. V tomto dialogu pokračujte volbou Správce zařízení, kterou naleznete v levém menu úloh.

V případě, že vlastníte notebook, nebo často připojujete k vašemu stolnímu PC periferie (např. přes USB), jsou tyto ve Správci zařízení dostupné vždy jen v okamžiku, kdy je máte zrovna zapojené v příslušných portech. Stejně tak se některá důležitá systémová zařízení běžně ve správci neobjevují. Typicky to jsou vypnuté tiskárny a další komponenty. Jestliže s nimi chcete pracovat, musíte přinutit Windows, aby vám je zobrazily. To lze provést dvěma způsoby.

První z nich je velmi snadný. V otevřeném Správci zařízení poklepejte na roletové menu Zobrazit a vyberte z něj volbu Zobrazit skrytá zařízení. Tímto způsobem skutečně dosáhnete zobrazení některých nestandardních prvků, ale stále nemusíte být úspěšní u běžného hardwaru, jakým je třeba zmíněná tiskárna. Jděte tedy do menu Start a opět poklepejte pravým tlačítkem na Počítač a vyberte položku Vlastnosti. V levém menu úloh však nyní vyberte možnost Upřesnit nastavení systému a na záložce Upřesnit následného dialogu klikněte na tlačítko Proměnné prostředí. Zde můžete definovat staré dobré proměnné, jednak pro uživatele (použijí se jen při přihlášení) a jednak pro systém (použijí se při startu systému). Přejděte k systémovým proměnným a vytvořte novou poklepáním na tlačítko Nová. Na místo jména vyplňte řetězec DevMgr_Show_NonPresent_Devices a jako hodnotu zadejte číslo 1. Vše potvrďte a znovu otevřete Správce zařízení. Uvidíte mnohem více.

Kauza svchost.exe
(Windows Vista)

Jestliže patříte mezi aktivní uživatele, nebo alespoň naše pravidelné čtenáře, pak jistě víte, jak si ve Windows zobrazit běžící aplikace. Jak zjistit, které programy jsou zrovna spuštěné a případně se některých zbavit a ušetřit tím výkon vašeho hardwaru. Základním a poměrně dobrým nástrojem pro sledování procesů je jistě Správce úloh, který vyvoláte stiskem kombinace kláves Ctrl+Alt+Delete. V něm je možné na záložce Procesy identifikovat všechny momentálně běžící úlohy. A také program svchost.exe, kterému bude patřit následující tip.

Ano, procesů s tímto jménem běží ve vašich Windows jistě velmi mnoho a často také seberou dost výkonu, k čemu jsou ale vlastně dobré? V minulosti Microsoft integroval funkce do spouštěcích EXE a COM souborů. Později však přenesl vlastnosti programů do nezávislých knihoven DLL tak, aby hned několik aplikací mohlo pracovat třeba jen s jednou společnou knihovnou. Tyto knihovny však nelze spouštět a pro jejich zavedení slouží právě program svchost.exe (service host). Každá skupina služeb, vlastností, knihoven tak použije pro svůj běh tento proces a vy jej pak v mnoha kopiích vidíte právě ve Správci úloh. Jak ale zjistit, který z procesů obhospodařuje které služby a podle toho ty nepotřebné nebo vadné odstranit? Existují hned dvě cesty.

První z nich se provádí příkazem na Příkazové řádce Windows Vista. Jděte do menu Start a ve vyhledávacím poli vepište příkaz cmd. Tím otevřete aplikaci Příkazový řádek sloužící k ovládání Windows bez grafických prvků. Na tomto řádku napište:

tasklist /SVC

a stiskněte Enter. Získáte tak seznam všech procesů a u svchost.exe
i přehled služeb, které obhospodařuje. To je sice docela fajn, ale neohrabaně zde proces zabijete a podle triviálních jmen služeb těžko zhodnotíte jejich postradatelnost. Mnohem lepší je tak sáhnout po osvědčeném grafickém Správci úloh. Stiskněte kombinaci kláves Ctrl+Alt+Delete a spusťte Správce úloh. Jděte na záložku Procesy a poklepejte pravým tlačítkem myši na vybraný proces svchost.exe. Z kontextového menu zvolte možnost Přejít ke službě, čímž přeskočíte na záložku Služby s označenými službami, které obhospodařuje právě inkriminovaný proces. Zde už máte k dispozici mnohem více informací o daných službách a můžete se lépe rozhodnout, zda problematický řídící svchost.exe zlikvidovat.

Stále rychleji
(WinXP)

Windows XP provádějí při ukončování, při startu a v průběhu vaší práce mnoho optimalizačních procesů sloužících k jejich rychlejšímu běhu. Bohužel není možné tyto procesy nastavit přímo na váš hardware, nebo přizpůsobit přesně typu vaší práce. Musí totiž pracovat obecně, což může být někdy spíše na škodu než k užitku. Proč se o tom zmiňujeme? Níže popsané změny totiž některé z těchto optimalizačních procesů pozměňují a není zrovna jisté, zda právě u vás dojde k výraznému zlepšení.

Jednou z mnoha procedur, které Windows XP provádějí, je ukládání často spouštěných binárních souborů do složky windowsprefetch. Zde jsou uloženy soubory s příponou pf, které se při startu načítají do mezipaměti a následně urychlují spouštění nainstalovaných aplikací. Pro urychlení startu Windows XP by stačilo tuto složku trošku „promazat“ a ponechat zde pouze aplikace, které používáte. To ale vyžaduje jisté znalosti o tom, co která aplikace ke svému spuštění potřebuje. Po přehnaném mazání by pak sice došlo ke zrychlení startu Windows, ale následně ke zpomalení práce v nich. Proto se soustředíme pouze na soubor, který ovlivňuje start Windows. Je jím vše ve složce prefetch vyhovující této masce: NTOSBOOT-*.pf. Pomocí níže popsaného postupu zajistíme smazaní souborů s touto maskou při každém ukončení Windows XP.

Jděte do menu Start – Všechny programy – Příslušenství – Poznámkový blok. Do něj vepište tento příkaz:

del c:windowsprefetchntosboot-*.* /q

a uložte jej pod jménem například ntosboot.bat na disk c:. Zbývá říci Windows, kdy mají tento skript aktivovat a smazat příslušné soubory. Jděte do menu Start – Spustit a do příkazového řádku vepište gpedit.msc. Zobrazí se vám konfigurační utilita pro nastavení zásad skupin uživatelů (systémové politiky). V ní poklepejte v levé části v sekci Konfigurace počítače na složku Nastavení systému Windows. Pokračujte do složky Skripty (spouštěcí nebo ukončovací).

Na tomto místě uvidíte po pravé straně položky Po spuštění a Ukončení. Zde můžete velmi snadno přidávat a odebírat vaše vlastní skripty nebo programy, které se mají provést při startu nebo pádu Windows. Tato možnost vybízí k mnoha aplikacím od zajištění bezpečnosti při odchodu od počítače, po spuštění vlastního programu pro pobavení kolegy. My pro náš případ poklepeme na položku Ukončení.

V konfiguračním dialogu stiskneme tlačítko Přidat a vyhledáme na disku C náš soubor ntosboot.bat. Poté vše potvrdíme a zavřeme konfigurační nástroj. Zvýšení rychlosti závisí na použitých aplikacích, pokud se zlepšení nedostaví, zkuste obdobně mazat více souborů ze složky prefetch, zejména u aplikací, které běžně nepoužíváte.
Příště na shledanou!

Byl pro vás článek přínosný?