Hlavní navigace

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace

1. 7. 2007

Sdílet

Užitečné tipy a triky prošly od svého vzniku dlouhou cestu. Zpočátku převažovala podpora Windows 95, potom jsme s...



Užitečné tipy a triky prošly od svého vzniku dlouhou cestu. Zpočátku převažovala podpora Windows 95, potom jsme se přes Windows 98 propracovali až k verzím 2000 a XP. V nejbližších dílech nás čeká nová změna, začneme postupně zařazovat tipy pro Windows Vista, tedy pro operační systém, který je po pár měsících od svého uvedení pro některé uživatele poněkud kontroverzní.
V poslední době se na Windows Vista snášejí různé druhy kritiky. Za jejich pomalost, nekompatibilitu nebo nedostatek ovladačů. Velký poprask způsobily zprávy i o zabezpečení multimédií a ochraně účtů UAC. Postupem času se však většina těchto "nedostatků" ukazuje jako planý poplach. Zabezpečení médií běžný Čech ani nepostřehne, vypnout UAC je dětsky snadné a ovladače na hardware nebývají vážným problémem (můj notebook nepotřeboval stahovat vůbec nic). S rychlostí Visty to také není tak špatné. Většina grafických vylepšení je totiž akcelerována přímo vaší grafickou kartou. Vista ale ve srovnání s Windows XP pomalejší je. Ostatně jako každý nový operační systém.

Tipy pro Windows

Usměrněte Internet Explorer (IE 5 a vyšší)

Skoro by se dalo říci, že každá nová edice aplikací od Microsoftu uživatele rozzlobí a potěší zároveň. Nejinak je tomu u Internet Exploreru, jenž od verze 5 (pravda, již archaické) až po současnou sedmičku přináší kromě mnoha zlepšení, jako je tabbed browsing, také mnoho těch, které uživatele spíše otravují. Mezi ty je možné zařadit i automatickou změnu velikosti otevřeného obrázku v závislosti na rozměru okna Internet Exploreru. Tato funkce je více nepříjemná u starších verzí Windows, kdy je Internet Explorer při neexistenci speciální aplikace vlastně i standardním prohlížečem fotografií.
Pokud pak v IE otevřete obrázek větší, než je okno prohlížeče, vidíte jej částečně deformovaný a teprve po najetí myši do prostoru grafiky získáte možnost jeho zvětšení na původní velikost. Editací systémového registru lze tuto funkci aktivovat nebo deaktivovat, čistě podle vašich potřeb. A není to nic složitého. IE je navíc standardním prohlížečem některých grafických formátů. I proto může být výše popsaná funkce pro uživatele spíše obtížným hmyzem než pomocí.
Jděte do menu Start Spustit a spusťte program regedit. V něm pokračujte do klíče HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Internet Explorer Main. V klíči Main najdete v pravé části mnoho položek, pro nás je důležitá tato: Enable AutoImageResize (ano, i s mezerou mezi slovy). Pokud zde tato položka je, stačí poklepáním její hodnotu změnit na yes zapnuto, nebo no vypnuto, podobně jako je tomu u ostatních položek. Pokud zde tuto položku nenajdete (což je vysoce pravděpodobné), klepněte pravým tlačítkem v pravé části regeditu a z kontextového menu zvolte Vytvořit Nová textová hodnota a nazvěte ji tak, jak je uvedeno výše. Poté na ni poklepejte a vepište její hodnotu (yes nebo no).
Změny se projeví ihned, není potřeba restartovat Windows. Stačí jen znovu spustit prohlížeč.

Aktualizujte s rozumem (Windows XP)

Aktualizace hýbou světem. Tak by se asi dala charakterizovat současná situace, která započala s příchodem Windows XP a s Windows Vista neustane. Není totiž dne, kdy bychom nestahovali a neinstalovali aktualizace nové. Většina uživatelů je dnes i v České republice připojena k internetu a stahuje aktualizace bez jakékoliv kontroly. To samozřejmě nepředstavuje žádné riziko, pomineme-li legální boj Microsoftu proti nelegálním Windows pomocí instalovaných WGA patchů právě přes systém automatických aktualizací. Aktualizace jsou jistě užitečné, neboť udržují váš systém bezpečný. Přesto je dobré mít instalovaný software na vašem PC pod kontrolou.
Automatické aktualizace získaly význam při vydání druhého service packu pro Windows XP. Ten totiž nebyl pouhým souborem oprav, ale přinesl také systémové změny ve formě nových součástí Windows. Jedná se hlavně o firewall a o modifikaci nastavení aktualizací tak, aby se stahovaly a instalovaly bez vědomí uživatele. To je na jednu stranu velmi výhodné pro začátečníky, kteří si se záplatami nechtějí dělat starosti, na stranu druhou instaluje program bez vašeho vědomí cokoliv, co mu je službou Windows Update "podstrčeno".
Základní nastavení automatických aktualizací (ve Windows XP SP2) naleznete v Ovládacích panelech (Start Nastavení Ovládací panely) pod ikonou Automatické aktualizace. V jednoduchém dialogu máte k dispozici několik voleb. Jestliže chcete nechat instalaci na Windows, zvolte položku Automaticky, pokud chcete být k instalaci vyzvání, zvolte položku níže, jestliže nevlastníte rychlé připojení a chcete mít aktualizace plně pod kontrolou, zvolte položku třetí, tedy Oznamovat, ale aktualizace nestahovat ani neinstalovat. Volbu potvrďte. Nemusíte mít obavy, že vám důležité záplaty uniknou, Windows vás vždy shodně informují o existenci záplat ikonou žlutého štítu s vykřičníkem v dolní pravé části vaší pracovní plochy (vedle ukazatele času). Výše uvedenou volbou vybíráte pouze způsob provedení následujících akcí.
Jestliže jste si vybrali formu pouhého oznámení, budete vždy vyzvání jak ke stažení, tak k následující instalaci. Při té dostanete na výběr opět dvě možnosti. Pokud zvolíte instalaci Automatickou, budou bez možnosti interakce od uživatele instalovány všechny dostupné a stažené aktualizace. Jestliže vyberete instalaci Vlastní, získáte možnost aktualizace k instalaci vybrat a ty ostatní ignorovat. Příště už vám nemusí být vůbec nabídnuty. Tímto způsobem snadno některé nevhodné aktualizace zcela přeskočíte.
Instalaci některých záplat přeskakujte pouze v případě, kdy je to nutné a kdy přesně víte, že vám záplata působí v systému problémy. Jestliže takovou záplatu nainstalujete, je možné ji následně kdykoliv odebrat. Provedete to standardně opět v Ovládacích panelech, tentokrát však zvolte ikonu Přidat nebo ubrat programy. Instalované aktualizace se standardně v seznamu aplikací nezobrazují, musíte tak zaškrtnout položku Zobrazit aktualizace v horní části dialogu. Poté stačí vybrat ze seznamu tu správnou a standardním způsobem odebrat.

Tipy pro MS Office

Seznamy rychleji (Word 2007/3)

Populární textový editor MS Word doznal v nové verzi 2007 revolučních změn v ovládání a vzhledu. Přesto je v útrobách tohoto programu mnoho věcí při starém a o jedné takové si povíme v následujícím tipu, který je tím pádem naprosto bez problémů aplikovatelný i na starší verze Wordu.
Každý uživatel MS Wordu často nadává na automatické chování tohoto editoru. Word ve snaze uživateli pomoci neustále doplňuje, formátuje a mění váš text, bohužel jen málokdy podle vašich představ. Technologii Intellisense (kdy Word vaši činnost předvídá) neunikla ani funkce vytváření seznamů. Zde jste opravdu tlačeni do způsobu práce podle parametrů Wordu, který vám příliš prostoru pro tvořivost nenechá. Většinu "automatiky" lze naštěstí eliminovat vlastní konfiguraci programu v dialogu Automatické opravy z roletového menu Nástroje u Wordu 2003, nebo v dialogu Možnosti aplikace Word pod záložkou Kontrola pravopisu a mluvnice ve Wordu 2007.
Automatické opravy však mohou uživateli přinášet i výhody a výrazně tak urychlit práci s dokumentem. V případě našeho vytváření seznamu např. stačí využít méně známé klávesové zkratky.
Jestliže začnete vytvářet seznam, reaguje Word na každý váš stisk klávesy Enter založením nové odrážky seznamu. Co když však chcete vytvořit v rámci jedné odrážky více samostatných řádků? Např. v případě, že byste rádi vytvořili v rámci jedné odrážky více odstavců? Využijte šikovnou klávesovou zkratku Shift + Enter, která odrazí pouze řádek v rámci jedné položky seznamu a až následný Enter odskočí na položku další. Váš dokument bude vypadat lépe, přitom se ale nesnížíte k používání mezerníků a narušování připravených stylů.

Záložky jako v knize? (Word 2007)

Jedním z důvodů, proč vzniká tento seriál tipů a triků, je i fakt, že uživatel běžně využívá v oblíbeném programu jen některé funkce, přičemž o ostatních buď vůbec nemá tušení, nebo je používá velmi zřídka a nezůstanou mu v paměti pro příště. Tipy a triky tedy někdy pouze nastíní způsob práce za použití standardních nástrojů příslušné aplikace.
Dobrým příkladem jsou právě záložky v editoru Word 2007 (tato funkce je dostupná i ve starších verzích Wordu, kde ji hledejte v menu Vložit). Jejich využitelnost je totiž u standardně velikého dokumentu (cca 10 stránek) mizívá, jestliže se však vaše dílo pohybuje rozsahem v desítkách, případně stovkách stran, přijdete záložkám na chuť okamžitě.
Elektronické záložky mají obdobné vlastnosti jako ty papírové v knížkách. Vložíte je pomocí tlačítka Záložka ze skupiny funkcí panelu Vložení. Stiskem tlačítka otevřete dialog převzatý z minulých verzí Wordu, jenž je seznamem všech záložek v dokumentu. Vepište do horní kolonky název vaší záložky a přidejte ji do seznamu stiskem tlačítka Přidat. Dialog zmizí, záložka je však plně funkční. Tímto způsobem lze po dokumentu rozmístit libovolné množství záložek. Pohyb po nich provádíte opět vyvoláním výše popsaného dialogu a volbou tlačítka Přejít na. Na záložky lze odkázat i hypertextovým odkazem, který vytvoříte opět stiskem příslušného tlačítka na panelu funkcí Vložení. V dialogu hypertextového odkazu poté zvolíte v levém sloupci tlačítko Místo v tomto dokumentu, jehož pomocí získáte opět seznam existujících záložek. Výběrem té požadované a volbou názvu hypertextového odkazu pak můžete vytvořit i jakýsi seznam odkazů na příslušná místa vašeho dokumentu. Částečně tak simulujete funkci klasického automaticky generovaného obsahu.

Neviditelné buňky (Excel 2003)

Další tip je určen zejména uživatelům, kteří potřebují některé informace v Excelu před ostatními skrývat a nechtějí jít obvyklou cestou roletových menu. S buňkami lze v Excelu provádět mnoho věcí. Můžete je kupříkladu zamknout tak, aby se k jejich obsahu nikdo nepovolaný nedostal. Jednoduchou úpravou nastavení je možné skrýt obsah buňky tak, že to není na první pohled zřejmé. V následujícím textu si ukážeme, jak na to.
Jestliže buňky níže uvedeným způsobem schováte, Excel neztratí schopnost s nimi dále nakládat jako s plnohodnotnými proměnnými, které obsahují nějaké číslo důležité pro výpočet. Ten potom probíhá přesně tak, jako by daná buňka skrytá ani nebyla. Výsledkem je třeba komplexní tabulka, která jen neobsahuje některé hodnoty, jež jsou určené jen pro oči jejích tvůrců. Dalším vhodným použitím jsou i nutné mezihodnoty, které máte např. umístěny i mimo vlastní tabulku, ale přesto je k výpočtu potřebujete. Takové hodnoty celkový vzhled tabulky hyzdí, je tedy vhodné je učinit neviditelnými.
Každé buňce v Excelu můžete určit její formát. To provedete nejsnáze klepnutím na buňku pravým tlačítkem a volbou Formát buňky z kontextového menu. Na záložce Číslo pak najdete předdefinované kategorie čísel. V tomto seznamu je i kategorie Vlastní. Vyberte ji a jako její hodnotu vložte znaky ;;; (třikrát středník). Potvrďte.
Tím je změna hotová a buňka zmizí z vašeho zorného pole. Pouhou úpravou Formátu ji lze ovšem opět zviditelnit.

Easter Eggs

OpenOffice.org Calc

V závěru dnešního dílu tipů a triků se nevyhneme ani velikonočním vajíčkům, které se naopak nevyhýbají ani nové verzi stále populárnějšího alternativního kancelářského (a kdo ví ještě jakého) balíku OpenOffice.org 2.0.
První variantu tohoto triku pro stále rozšířenější software zrealizujete takto. Spusťte Calc a do libovolné buňky vepište tento vzorec =GAME("StarWars"). Dále už se kochejte známou hrou z dob velkých automatů v malých maringotkách. Německy. Pamětníci jistě pamatují.
Druhá varianta se provádí naprosto shodným způsobem, jako v předchozím případě. Novým vzorcem je však řetězec =Game(A1:C3;"TicTacToe"), jehož vložením do libovolné buňky Calcu dosáhnete spuštění hry se stejným názvem. Pamětníci jistě pamatují, hlavně z nudných školních hodin.

Intertipy

Dnešní díl internetových odkazů nebude mít zcela konkrétní určení, jak jsme tomu byli zvyklí u předchozích částí našeho seriálu. Nezaměří se totiž tematicky, ale jazykově. Po mnoha stránkách převážně v anglickém jazyce zase po delší době zabrousíme do českých luhů a hájů pro inspiraci v naší mateřštině. Zapněte svůj oblíbený prohlížeč a vzhůru do boje s informacemi.

Vše kolem Windows

www.xp.wgz.cz

Naším dnešním prvním zastavením bude stránka jednoho z nadšených uživatelů Windows XP a Windows Vista, jenž si založil blog a informuje své přátele o novinkách a zkušenostech s těmito operačními systémy. Po grafické stránce je autorovi třeba vytknout dost otřesné pozadí celého webu, které z velké části přispívá k jeho nečitelnosti. Pokud však písmo rozluštíte, najdete zde opravdu užitečné informace. Stěžejním navigačním prostředkem je levé menu obsahující odkazy na jednotlivé tipy a rady, z nichž některé zaberou jednu stránku, jiné jsou zase velmi obsáhlými návody se spoustou ilustračních obrázků. Součástí stránek je i seznam odkazů na weby s podobným zaměřením nebo anketa. Vyhledávací nástroj bohužel chybí.

Stránka Martina Pavlise

www.pavlis.net/Default.aspx

Autorem této stránky je počítačový specialista zaměřený hlavně na technologie a systémy firmy Microsoft. Samotné stránky jsou graficky velmi povedené, jedná se skutečně o profesionální vzhled a rozložení. V úvodu vám autor předkládá nejnovější příspěvky včetně aktualit ze světa Microsoftu. K navigaci slouží poměrně malé menu v levém sloupci, kde najdete odkaz na informace o autorovi, nechybí ani seznam publikovaných článků v tištěných periodikách. Další a nejobsáhlejší částí webu jsou samostatné články. Většinou velmi obsáhlé, věnující se vždy komplexně některému z problémů aplikací ve Windows nebo operačním systémům samotným. Články jsou dobře doplněny ilustrační grafikou. V oddíle administračních nástrojů pak najdete obsáhlý seznam odkazů na všechny možné balíčky pro serverové i desktopové systémy Windows. Tím sice výčet počítačových aktivit končí, určitě si však rádi prohlédnete i fotografie z autorových cest po Jižní Americe a Rusku.

Microsoft Blog CZ/SK

blogs.technet.com/technetczsk/

Již několikrát jsme se v našem seriálu zmiňovali o stránkách MS Technet, které jsou určeny pro IT profesionály a obsahují mnoho informací a nápověd pro všechny produkty Microsoftu. Součástí Technetu jsou i uživatelské blogy, těch je nepřeberné množství v různé kvalitě použitelnosti, jeden je však zajímavější než ostatní. Mluvíme o blogu, jenž obhospodařují přímo zaměstnanci českého Microsoftu.
Profesionálně zpracované stránky vás uvítají přehledem toho nejnovějšího od Microsoftu, fungují tak trochu jako komerční aktuality. Vše podstatné potom najdete v levém a pravém sloupci. V jednom jsou to archivy utilit ke stažení, skutečně plné nepřeberného množství aplikací. V tom pravém pak najdete archivy článků ze všech oborů týkajících se Microsoftu. Jednotlivé příspěvky je možné komentovat. Stránky dále nabízejí informace v podobě RSS, a to jak ze stránek Technetu, tak přímo od Microsoftu. Najdete zde i odkazy na další užitečné stránky s podobným změřením. Samozřejmostí je vzhledem k rozsahu i integrovaný vyhledávač.

MCSA.cz

www.mcsa.cz

Výborně provedená a informacemi naplněná stránka soukromé konzultační firmy. Základní rozcestník tvoří horizontální menu s několika skupinami článků. Za všechny jmenujme např. Windows, Office, Vista, Servery a mnoho dalších. Každá skupina obsahuje desítky, někdy až stovky různých příspěvků a rad, často obsáhlých a doplněných ilustrační grafikou. Vzhledem k objemu dat nechybí v horní části integrovaný vyhledávač, vpravo dole potom naleznete odkazy na stránky s podobným zaměřením. Web nabízí distribuci informací a novinek i přes moderní RSS Feed.

Vše o hardwaru

vseohw.net

Náš seriál je sice výhradně o softwaru, ale i hardwarové informace mohou vést k uživatelskému vítězství nad softwarovým problémem. Navíc velmi přehledně nabídnuté na výše uvedeném odkazu. Úvod patří novinkám v oboru a posledním přidaným příspěvkům. Navigace byla opět svěřena horizontálnímu menu, na kterém najdete odkazy na články, poradnu, download a slovník. Články jsou rozděleny do několika kategorií, za všechny jmenujme Recenze, Software, Tipy, Složení PC, Údržba PC a další. Tyto kategorie se pak ještě dále dělí na skupiny podle typu hardwaru, které už obsahují samotné příspěvky doplněné ilustrační grafikou. Poradna je v podstatě grafickým diskusním listem s mnoha tématy k řešení. V downloadu pak najdete užitečné programy, utility a PDF návody. Slovník je vlastně rejstříkem hardwarových výrazů, velmi pěkně vysvětlených. Podpora pak obsahuje často kladené dotazy, výtah z nejdůležitějších článků, možnosti registrace nebo statistiku přístupů. Stránky obsahují i nezbytný vyhledávač a rozhodně stojí za návštěvu.

Tipárna

www.tiparna.com

Na závěr dnešního dílu se podíváme na velmi zajímavý a příznačně nazvaný web, určený výhradně tipům a trikům pro software od Microsoftu. V úvodu tentokrát nejste zavaleni novinkami, ale dostanete k dispozici matici ikon s kategoriemi jednotlivých tipů a triků, vesměs rozdělené podle aplikací nebo operačních systémů. Stejné odkazy pak najdete i v levém menu. Navigace je tak rychlá a intuitivní. Kromě samotných tipů najdete na stránkách PC Slovník s vysvětlenými počítačovými pojmy a články týkající se antivirové ochrany nebo digitální fotografie. Nechybí ani vyhledávač či možnost odebírání novinek ve formě vláken RSS.

Byl pro vás článek přínosný?