Hlavní navigace

Pravidelná dávka tipů, lstí a fíglů pro váš operační systém a aplikace

1. 11. 2007

Sdílet

Užitečné tipy a triky pro Windows Po měsíci čekání právě čtete první řádek dalšího dílu ...


Užitečné tipy a triky pro Windows



Po měsíci čekání právě čtete první řádek dalšího dílu s poměrně zajímavým pořadovým číslem. Krok před stovkou se s tipy a triky dostáváme pomalu, ale jistě do světa Windows Vista. Je až neskutečné, že jsme první díly věnovali Windows 95, pro které byly některé tipy a triky nutností, nikoliv zábavou. Dnes je tomu trochu jinak, operační systém je sám o sobě propracovanější a plný pomocných aplikací, které nám s jeho správou pomohou. Proto se i tipy stávají méně technickými a možná i zábavnějšími.
Ale zpět k pravidelnému záletu do světa kolem Windows. Microsoft v poslední době konečně neobhajuje existenci Visty jako takové, čelí však nespokojenosti majitelů luxusní edice Windows Vista Ultimate, kteří marně čekají na slibované aplikace, určené výhradně pro tento typ Windows Vista. Však si za tuto zatím spíše virtuální výhodu museli hodně připlatit. Microsoft slibuje již ke konci roku nové Ultimate Extras, které tak doplní dnes spíše úsměvnou sadu několika drobných aplikací. Snad se mají majitelé edice Ultimate na co těšit.

Tipy pro Windows

Šifrujte svá data
(Windows Vista)

Windows Vista jsou Microsoftem prezentovány jako první zabezpečený systém Windows. A opravdu v tomto systému najdete spoustu doplňkových aplikací, které nás chrání hlavně před nebezpečím z internetu. My se však v tomto tipu nebudeme věnovat těmto novým utilitám, nýbrž funkci, jež velmi úzce souvisí se souborovým systémem NTFS, který je již nějakou dobu ve Windows přítomen.
NTFS s sebou totiž přinesl mimo jiné i možnost šifrovat vaše data na pevném disku. Tedy pokud jste jako uživatel data zašifroval, nemohl je jiný uživatel otevřít bez platného certifikátu. Tuto funkci, kterou lze aplikovat na libovolné soubory a složky, málokdo využívá. My se v tomto tipu podíváme, jak se k ní ve Windows Vista dostat a jak ji používat.
Při standardní instalaci Windows Vista (Ultimate) se o šifrování složek nikde nedozvíte. Microsoft tuto informaci rozhodně uživatelům zbytečně neventiluje. Dokonce ani při volbě Vlastnosti z kontextového menu souboru nenajdete možnost ho zašifrovat. Jestliže tuto funkci znáte a chcete ji ve Windows Vista používat komfortně, nevyhnete se malé editaci systémového registru, který tuto funkci přidá jako možnost do kontextového menu. Poté již budeme moci šifrovat a dešifrovat bez obtíží.
Jděte do menu Start a do řádku pro vyhledávání vepište příkaz regedit, který slouží ke spuštění programu pro editaci systémového registru vašich Windows. V tomto programu pokračujte v levé části ve stromové struktuře až do klíče HKEY_CURRENT_USER – Software – Microsoft – Windows – CurrentVersion – Explorer – Advanced. V tomto klíči (v pravé části regeditu) stiskněte pravé tlačítko myši a z kontextového menu zvolte možnost Nový – Hodnota DWORD (32bitová). Nazvěte tuto novou hodnotu EncryptionContextMenu. Na nově vytvořenou hodnotu poklepejte levým tlačítkem myši a nastavte její hodnotu na 1. Zavřete regedit.
Nyní vyberte na vašem pevném disku libovolný soubor nebo složku a klepněte na ni pravým tlačítkem. V kontextovém menu přibude položka Šifrovat. Pokud ji zvolíte u souboru, je ten ihned bez dotazu zašifrován a označen zelenou barvou. Nikdo jiný si ho potom nepřečte. Jestliže aplikujete šifrování na složku, budete dotázáni, co vše chcete vlastně šifrovat. Stejným způsobem i složka změní barvu z černé na zelenou. Dešifrování zpět do původního stavu provedete analogicky.


Stříháte rádi?
(Windows Vista)

Ano, budeme si vystřihovat, prosím. Trošku mi tato věta připomíná oblíbený český film „Marečku, podejte mi pero“, kde si zlobiví studenti pro změnu chtějí zazpívat. Ale nebojte, zpívání ani stříhání vás v tomto tipu nečeká, to se jen „irští“ překladatelé do češtiny trochu otrocky drželi originálu.
O čem to vlastně mluvíme? O snímání plochy ve Windows. K tomuto aktu používá většina uživatelů specializované programy. Ani ve verzi Windows XP totiž nebyl program pro snímání obrazovky dostupný, ačkoliv bylo možné sejmout plochu pomocí klávesy PrintScreen. Tento způsob však postrádal veškeré známky komfortu. Ve Windows Vista již tato utilita přítomná je, jen ji asi nikdo nenajde.
Byla totiž přeložena jako Výstřižky a najdete ji v menu Start ve skupině Všechny programy – Příslušenství. Výstřižky umí vystřihnout vámi zadanou část pracovní plochy, celé aplikační okno, nebo celou pracovní plochu. S obrázkem lze v této miniaplikaci ještě dále pracovat. Můžete do něj několika barvami vepsat text nebo použít funkci zvýrazňovač a zaškrtat něco podstatného. K dispozici je i guma, která však slouží pouze k ničení toho, co jste na obrázek doplnili v samotné aplikaci (zvýraznění, popis). Výsledek lze uložit do souboru buď v obligátním BMP, nebo také v PNG a JPG.
Neváhejte tedy Výstřižky vyhledat a využít. Nejlépe k nim přiřadit i klávesovou zkratku. Stačí na položku Výstřižky klepnout pravým tlačítkem přímo v menu Start a zvolit Vlastnosti. Na záložce Zástupce poté klepněte do kolonky Klávesová zkratka a stiskněte požadovanou kombinaci. Poté už rychle spustíte Výstřižky vždy, když je budete potřebovat.

Máte rádi svou fotografii?
(Windows Vista)

S příchodem Windows XP získali uživatelé nové, krásnější přihlašovací prostředí. Místo klasického okna s obligátními kolonkami přišly ikony s obrázky, na které stačí jen klepnout. Windows Vista tento trend zachovala a ještě mu přidala na kráse. Stále se však lze v tomto OS přihlašovat poklepáním na obrázek.
Jeho volba se provádí při vytváření nebo modifikaci uživatelských účtů. V menu Start zvolíte Ovládací panely a vyberete ikonu Uživatelské účty. Zde lze u každého z účtů zvolit možnost Změnit obrázek a z nabídky vybrat ten, který daného uživatele nejlépe charakterizuje. Existuje však i lepší způsob. Představte si situaci, kdy byste měli na výběr fotografie všech členů rodiny nebo kolegů ve firmě. Poté by byl víceuživatelský přístup ještě propracovanější, neboť byste se do PC přihlašovali klepnutím na svou fotografii. Změna nabízených obrázků je možná a v následujícím tipu si ukážeme, jak na to.
Nabízené obrázky se nacházejí ve skryté složce na vašem pevném disku. Prvním krokem tedy musí být nastavení zobrazení skrytých souborů a složek. To provedete např. volbou položky Ovládací panely z menu Start. V nich vyberte (v klasickém zobrazení) ikonu Možnosti složky a v následném dialogu pokračujte na záložku Zobrazení. V sekci Upřesnit nastavení najdete seznam možností, je zde nutné nalézt a zaškrtnout položku Zobrazovat skryté soubory a složky. Vše potvrďte a zavřete okna. Jděte opět do menu Start a zvolte položku Počítač. V ní vyberte systémový disk (pravděpodobně disk C) a jděte do dříve skryté složky Program Data. Pokračujte dále do Microsoft – User Account Pictures – Default Pictures. V této složce naleznete obrázky, které se nabízejí u každého uživatele. Stačí přidat vlastní, ty se pak v nabídce také objeví. Parametry obrázků musí být zachovány takto: formát BMP a rozměr 128 × 128 bodů. Jméno souboru je libovolné, doporučujeme však zachovat jméno a číslování podle ostatních obrázků ve výše uvedené skryté složce.
Po vytvoření a nahrání vašich obrázků do složky Default Pictures se tyto objeví v seznamu obrázků pro uživatele. Zvolte je a užívejte!

Více asociací a méně starostí
(Windows XP)

A nyní jeden tip pro Windows XP. Již mnohokrát jsme se v našem seriálu bavili o konfiguraci asociací souborů s aplikacemi ve Windows. Přesto jsme ještě stále nepostihli všechny možnosti nastavení. V následujícím tipu si ukážeme další způsob, jak asociace konfigurovat, tentokrát budeme vytvářet asociace vícenásobné.
V systémech Windows se, jak známo, používá pro identifikaci typu souboru třípísmenková přípona. Tu asi každý z vás alespoň jednou viděl. Podle této přípony Windows poznají, jakou mají spustit aplikaci pro prohlédnutí nebo editaci daného souboru. Po instalaci Windows jsou již přednastaveny některé asociace na aplikace, které máte ve Windows k dispozici od Microsoftu. S instalací dalších programů postupně přibývají další asociace. Tento fakt ale znamená i problémy.
Například soubory s koncovkou RTF (Rich Text Format) jsou implicitně asociovány na program Wordpad. Po instalaci kancelářského balíku Office jsou tyto asociace přepsány a soubory RTF se otevírají už jen v MS Wordu. Pro prohlížení souborů vám ale stačí spolehlivě Wordpad, který se spouští rychleji a zabírá méně místa v paměti.
Řešení této situace je mnoho, některé už jsme popisovali v minulých dílech. Pro připomenutí, asociaci můžete samozřejmě zcela změnit zpět na Word, nebo můžete pro výběr aplikace použít položku Odeslat (Send To), která je k dispozici ve složce Windows. Další možností je právě vytvoření více asociací k jedné koncovce. Jde to a výhodou je, že všechny takto vytvořené další asociace se zobrazí přehledně u daného typu souboru v kontextovém menu.
Poklepejte na ikonu Tento počítač a z roletového menu Zobrazit zvolte položku Možnosti složky. Zde přejděte na záložku Typy souborů, kde najdete seznam všech asociací, které jsou momentálně ve vašich Windows nakonfigurované. V seznamu vyhledejte příponu (typ) souboru, který chcete upravit, a po jeho výběru stiskněte tlačítko Upřesnit na pravé dolní straně dialogu. V následném okně máte k dispozici popis typu, výchozí koncovku a seznam akcí, který nás zajímá nejvíce. Například u zmiňovaného RTF najdete akce Otevřít, print a printto (tomu říkám částečný překlad). Důležitá je v tomto případě akce Otevřít, která Windows říká, v jakém programu mají soubory RTF otevřít. Nechte existující asociace být a pomocí tlačítka Nová přidejte další. V našem případě nazvěte novou akci například Otevřít ve Wordpadu a do spodní kolonky vyberte pomocí tlačítka Procházet program wordpad.exe, který najdete ve složce c:Program FilesWindowsNTAccessories. Po potvrzení vám přibude akce do seznamu. Nyní ještě zbývá určit, jaká akce bude mít po poklepání na soubor RTF přednost. To určíte tak, že vyberete požadovanou akci a stisknete tlačítko Nastavit výchozí.
Pokud nyní poklepete na soubory typu RTF, provede se výchozí akce z vašeho seznamu. Jestliže chcete provést jinou akci (třeba právě otevření RTF ve Wordpadu, nikoliv ve Wordu), klepněte na soubor RTF pravým tlačítkem a v kontextovém menu uvidíte naše známé Otevřít ve Wordpadu. Takto můžete přidat hned několik možností pro otevření a všechny je uvidíte v kontextovém menu.

Tipy pro MS Office

Text do tabulky
(Word)

Abychom dostáli obsahovému schématu našeho seriálu, musíme vám nyní naservírovat i něco málo z kancelářského balíku Microsoft Office.
Když se řekne ve spojitosti s MS Office slovo tabulka, vybaví se každému MS Excel, který má v tomto balíku tabulky na starosti. Již v několika tipech jsme si ale předvedli, že na tvorbu tabulek jako takových (tedy po stránce vizuální, nikoliv početní) není špatný ani MS Word. V tomto tipu si ukážeme další z jeho drobných tabulkových možností.
Mějme nějaký dokument, třeba seznam zaměstnanců s telefonními čísly, nebo jenom seznam něčeho jiného, co byste rádi měli uspořádané v tabulce, nicméně máte k dispozici pouze dokument nebo prostý text. První možností je tento text importovat a upravit v Excelu. Druhou možností, někdy schůdnější, je použít na konverzi do tabulky samotný Word a neodchýlit se tak například od použitého formátu (pokud máte připravený text také ve Wordu).
Označte ve Wordu text, který byste rádi převedli nějakým způsobem do tabulky. Poté jděte do menu Tabulka a zvolte Převést a poté Text na tabulku. Následný dialog je pro úspěšný převod klíčový. Nastavte vše podle vašich představ, zvýšenou pozornost poté věnujte nastavení oddělovače jednotlivých sloupců tabulky v dolní části dialogu. Můžete zde použít i vlastní znak, kterým jsou jednotlivé položky odděleny. Poté klikněte na tlačítko Autoformát, pod kterým si můžete vybrat některý z připravených vzhledů tabulky, včetně barev a rozvržení. Jednotlivé položky samozřejmě můžete měnit. Poté vše potvrďte a doufejte v dokonalý převod.

Intertipy

Internet vládne světu a my se stále více stáváme jeho oběťmi. Každý den statečně odoláváme internetové reklamě, jak ve formě záplavy zbytečných poštovních zpráv, tak i prohlížením oblíbených stránek. Reklama je stále agresivnější a často vám nemile zasahuje do textu, který jste si přišli na nějaký portál přečíst. Naštěstí na to výrobci prohlížečů a poštovních klientů reagují různými zákazy a omezeními, která lze v průběhu práce na internetu zapnout. Tato řešení mají však omezující charakter i pro nás uživatele, a tak je možná někdy lákavější zůstat otevřený a riskovat. Za bezpečnost se dnes prostě na internetu platí nemalá osobní cena v podobě komfortu vyhledávání informací… zlatá léta akademická.
Dnešní internetové odkazy budeme směřovat do oblasti internetové bezpečnosti a tvorby bezpečného WWW kódu. Pokud možno v češtině.

StránkySnadno

www.strankysnadno.cz/tipy-pro-www-stranky.html

Ačkoliv byste z názvu webu mohli očekávat návody a kusy www kódu, opak je pravdou. Vše uvedený odkaz směřuje na portál komerční firmy, která se zabývá tvorbou webu jako takového. Její odkaz jsme do našeho seriálu neumístili jako reklamu, ale proto, že obsahuje i část s tipy pro tvorbu webu. A tyto rady jsou velmi užitečné, neboť se zabývají správným návrhem stránky a popisují, co se zpravidla návštěvníkovi stránek libí a co naopak bytost-
ně nenávidí. Prostě firemní zkušenost. Česky.

DrupalCZ

www.drupal.cz/clanky/tipy-triky

Opět lehce komerční stránka s informacemi o CMS systému Drupal. Avšak i ona obsahuje část věnovanou tipům a trikům pro tvorbu a návrh webu. Na ní směřuje i výše uvedený odkaz. Stránky jsou provedeny velmi pěkně a přehledně. Samotné tipy a triky jsou zveřejněny v redakčním systému ve formě článků s diskusemi. Příspěvků je k dispozici několik desítek a zpravidla jsou obsahově velmi zdařilé. V systému se můžete zaregistrovat a přispět svojí troškou do mlýna, nechybí ani vyhledávač. Vše je hezky česky.

Snížekweb

www.snizekweb.cz

Skvěle provedená stránka webdesignera Martina Snížka, věnující se návrhu a zpracování webových stránek. Bdělý uživatel najde na stránkách v první řadě autorův blog, ve kterém bourá a definuje mýty kolem vytváření webových stránek. Jelikož se jedná o profesionála, nejsou jeho příspěvky zase tak úplně od věci. V sekci Články pak najdete částečně obsah blogu, částečně informace a popisy toho dalšího, co o webdesignu zbývá napsat. Články jsou mnohdy velmi rozsáhlé, výborně zpracované a často doplněné konkrétními příklady. Ke každému článku existuje diskuse, kde lze vyjádřit svůj názor, případně se na něco zeptat. Mezi další části portálu patří užitečné odkazy týkající se použitelnosti webu, SEO a marketingu na webu, webdesignu a dalších. V případě zájmu si můžete přečíst i pár vět o autorovi samotném. Opět v češtině.

Pixy CZ

pixy.cz

Nebyl by to úplný soupis, kdyby na něm chyběla Pixylophone jednoho velmi známého a možná lehce kontroverzního tvůrce webových stránek. Pixylophone je v současnosti již mrtvý weblog, obsahuje však neskutečné množství infor
mací, diskusí a reakcí převážně profesionálních tvůrců na velmi profesionální a zapeklité problémy při „programování“ v PHP a CSS. Blog je skutečně blogem, obsahuje tedy převážně komentáře autora k nějakému problému a následné diskuse. V současnosti na něj autor plynule navázal novým blogem s názvem Pixynergia. Ten má poněkud širší záběr, webové stránky z něj ale zdaleka nevymizely. Kromě blogů najdete na stránce i autorovy aplikace v DHTML, které vám budou při tvorbě webu nápomocné. Nechybí ani odkazy na publikace nebo přímo na elektronické knihy. Oba blogy doporučuji k důkladnému prostudování, zasmějete se u nich, zanadáváte si a ještě se dozvíte spoustu užitečných informací. Česky.

Jak psát web

www.jakpsatweb.cz

Od stránek, které se věnují převážně designu, přejdeme k čiré praxi, k návodům na tvorbu jednoduchých i složitých stránek krok za krokem. Výše uvedený odkaz směřuje na poněkud nepohledný, ale přehledný portál, věnující se kompletní tvorbě WWW. Ihned v úvodu najdete soupis kapitol základního kurzu. Ten je veden formou vhodnou pro naprosté začátečníky, krok za krokem vysvětluje i zdánlivě banální úkony. Celý je plný příkladů, na kterých si začátečníci mohou tvorbu webu vyzkoušet. Po absolvování kurzu si můžete pročíst část věnující se zvlášť každému prvku zobrazitelnému na webové stránce. Najdete zde podrobné návody pro vytvoření tabulek, odkazů, grafiky, rámů, formulářů a popis některých dalších pokročilejších tagů, zabíhající do CSS. Stránka nezapomíná ani na závěrečné optimalizace, SEO, propagaci a další prvky související s vašimi novými stránkami.
Ke konci se již autor věnuje pokročilejším tématům, naleznete zde kompletní příručky k CSS, Javascriptu a dalším. Vše česky.

Interval Webdesign

interval.cz/webdesign/

Interval je internetovým magazínem, který se opět věnuje webdesignu a e-komerci obecně. Na úvodní stránce najdete tradičně nejnovější příspěvky k tématu ze všech možných oblastí, přes knihy, elektronic-
ké aktuality nebo něco jiného. Pro nás nejzajímavější je však část o webdesignu, na níž najdete odkaz v horizontálním menu. Opět zde objevíte články, které jsou však dále tříděné podle kategorií do HTML, XHTML, CSS, WAP, Flash, Grafika a Standardy. Je tu tedy skutečně pro každého něco.
Za povšimnutí však stojí i sekce pro vývoj aplikací, která se v podstatě zabývá všemi používanými jazyky na webu, od PHP, přes dotNET, až po XML. Článků je nepřeberné množství, proto nechybí naprosto nezbytný vyhledávač. Na stránce najdete i komerční aktivity ve formě knihkupectví, nechybí vlastní diskusní fórum nebo
RSS infoservis. Vše pěkně v češtině.

Fandorovy vyprávěnky

www.fandor.cz

Na závěr dnešního dílu zmíním poněkud atypický web vyprávějící (doslova) o SEO a internetovém marketingu. Velmi jednoduché stránky vám v úvodu přinesou několik článků polemizujících nebo kritizujících existující české i nečeské portály. Poté se dostanete i na příspěvky týkající se vlastního vydělávání na internetu, nebo na recenze rozličné filmové tvorby. Stránka obsahuje i další, převážně prázdné součásti, snad kromě kontaktů a slovníčku pojmů.
Pobavte se v naší mateřštině a příště se těším opět na shledanou!
7 0498/OK o

Byl pro vás článek přínosný?