Hlavní navigace

Předělaná GeForce 9800 GTX+

2. 11. 2008

Sdílet

Společnost Elsa představila novou grafickou kartu GeForce 9800 GTX+, kterou téměř od základu přepracovala. Nový je jak chladič, tak i samotný plošný spoj.

I když se vám to nejspíš na první pohled nezdá, karta opravdu kompletně předělaná a celá nová. Začněme samotným plošným spojem. PCB totiž bylo o téměř čtyři centimetry zkráceno, a karta je tak dlouhá 229 mm místo klasických 267 mm. To by mělo vyhovovat majitelům menších skříní, kteří si v poslední době nemohou koupit téměř žádnou novou grafickou kartou. Kromě zkrácení se výrobce zaměřil i na napájecí obvody, a výsledkem je pouze jediný napájecí konektor místo dvou, které má klasická GeForce 9800 GTX+.

Samotné jádro G92 vyráběné 55nm výrobním procesem je však standardní a 128 unifikovaných shaderů běží na frekvenci 1836 MHz, jádro na 738 MHz a grafická paměť GDDR3 na 2200 MHz. Tím se dostáváme k chladiči, který se také tváří nenápadně. Ten byl oproti referenčnímu řešení pochopitelně zkrácen a výrobce se rozhodl použít i větší ventilátor, takže karta by měla být i o něco tišší.

Zatím však není jisté, kdy se novinka od Elsy dostane na trh a ani kolik bude stát.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?