Hlavní navigace

Přehled vybraných digitálních fotoaparátů - ultrazoomy

11. 10. 2009

Sdílet

Digitální fotoaparát se stal běžným spotřebním zbožím, podobně jako například mobilní telefon. Prakticky každý dnes již nějaký ten „digitál“ vlastní a někteří mají doma dokonce dva modely.

Přehled digitálních fotoaparátů - ultrazoomy

 

Pentax Optio X70

Ultrazoom Pentax Optio X70 přináší širokoúhlý objektiv, který umožňuje až 24násobné optické přiblížení. Zmiňovaný model navíc disponuje funkcí Intelligent Zoom, jež prodlouží nejdelší ohnisko až na neuvěřitelných 3900 mm při zachování kvality optického zoomu. X70 je vybaven stabilizátorem obrazu, který je mechanický – funguje tedy na základě jemných posuvů celým snímačem. Zabudovaný snímač obsahuje 12 milionů obrazových buněk. Pentax X70 je velmi dobře funkčně vybaven: budete s ním moci manuálně nastavit clonu i čas a také kalibrovat teplotu bílé. S X70 se bude dobře pracovat i méně zkušeným fotografům, protože je zde k dispozici celkem 26 přednastavených scén. Za velmi kvalitní bychom označili sekvenční snímání, kdy lze pořídit sérii snímků za sebou rychlostí až 11 fotografií za sekundu (v pětimegapixelovém rozlišení). Tento ultrazoom umí natočit i video v HD kvalitě, bohužel ozvučený záznam je v maximálním rozlišení 1280 × 720 bodů dostupný jen při rychlosti 15 snímků za sekundu. Standardních 30 snímků za sekundu dosáhnete teprve při nastavení nižšího rozlišení. Komponovat fotografie lze přes elektronický hledáček nebo přes barevný 2,7palcový LCD displej s vysokým rozlišením (230 000 pixelů).

Cena: 9 200 Kč

 

Sony Cyber-shot DSC-HX1

EVF ultrazoom Sony DSC-HX1 vyniká především tím, že umí natočit ozvučené video v HD kvalitě, jež se následně ukládá ve formátu MPEG-4. Frekvence 30 snímků za sekundu je u videa dostupná i v maximálním rozlišení 1440 × 1080 pixelů. Použitý objektiv G umožňuje až 20× optické přiblížení a pořídíte s ním i širokoúhlé záběry, protože nejkratší ohnisko je na 28 milimetrech (v přepočtu na kinofilm). V režimu Panoramatický záběr se automaticky slepí sada snímků pořízená velkou rychlostí pro dosažení efektu mimořádně širokých snímků krajiny. Zabudovaný snímač Exmor CMOS zvyšuje citlivost a dostatečně potlačuje šum obrazu, použitý snímací čip obsahuje cca 9,1 milionů efektivně využitelných obrazových buněk. Jeho citlivost se pohybuje od ISO 80 až do maximálních ISO 3200. Model DSC-HX1 umožňuje manuálně nastavit clonu a čas, nechybí ani optický stabilizátor obrazu. Funkce Smile Shutter automaticky zahájí fotografování, jakmile se objekt usměje. Praktická je také funkce Rozpoznání obličeje s volitelnou prioritou pro dospělé/děti a vysokorychlostní sledování objektu pro zřetelnější portréty. Inteligentní rozpoznávání scény usnadňuje fotografování výběrem nejlepšího nastavení pro obtížné fotografické podmínky, jako jsou portréty za soumraku a scény se zadním nasvícením. Nesmíme zapomenout zmínit ani velký třípalcový LCD displej, který je navíc výklopný.

Cena: 11 600 Kč

 

Panasonic Lumix TZ5

Panasonic má ve svém produktovém portfoliu malý kvalitní ultrazoom Lumix TZ5, který kromě desetinásobného optického zoomu nabízí i jednoduché ovládání. Tento devítimegapixelový model má širokoúhlý objektiv, rozsah ohnisek se pohybuje v hodnotách od 28 do 280 milimetrů (v přepočtu na kinofilm). Fotoaparát disponuje i optickou stabilizací obrazu (Mega O.I.S.). Jedná se sice o expoziční automat, při fotografování však lze využít několika inteligentních funkcí, které v podstatě suplují fotografické znalosti uživatele. Komponování snímku je velmi pohodlné díky třípalcovému LCD displeji na zadní straně modelu s rozlišením 460 000 pixelů.

Cena: 5 800 Kč

 

Nikon Coolpix P90

Nikon Coolpix P90, patřící do dvanáctimegapixelové kategorie, umožňuje až 24násobné optické přiblížení, přičemž rozsah ohniskových vzdáleností nabízí hodnoty od 26 až do 624 milimetrů (v přepočtu na kinofilm). Díky tomu s daným přístrojem pořídíte i širokoúhlé záběry. V režimu Makro lze navíc objekty snímat již ze vzdálenosti jednoho centimetru. Ve výbavě nechybí funkce redukce vibrací, což je jedna z variant optické stabilizace obrazu. Na první pohled zaujme rozsah citlivosti, která se pohybuje od ISO 64 až do ISO 6400, a to v maximálním rozlišení. Nechybí žádný expoziční režim, od automatiky přes prioritní režimy až po plný manuál. K dispozici je i celkem 15 přednastavených scén. Dále nabízí Coolpix P90 praktické funkce, jakou je např. režim Face Priority AF, detekující až dvanáct obličejů v záběru, hodit se mohou také režimy Úsměv a Varovná indikace mrknutí pro fotografování portrétů. Coolpix P90 disponuje i funkcí D-Lighting pro optimální kontrast snímků. S fotoaparátem lze zaznamenávat i ozvučené videosekvence včetně časosběrného snímání. V sekvenčním režimu lze snímat rychlostí 15 snímků za sekundu sérii až 45 fotografií za sebou. Na zadní straně modelu se nachází výklopný třípalcový LCD displej.

Cena: 9 000 Kč

 

Canon PowerShot SX110 IS

Ultrazoom vhodný pro začínající fotografy – tak by se dal v kostce nazvat snadno ovladatelný model PowerShot SX110 IS, který nabízí desetinásobné optické přiblížení a je vybaven optickou stabilizací obrazu. Tento dobře vybavený ultrazoom patří do devítimegapixelové kategorie. Při fotografování máte k dispozici nejen automatický režim, ale také režimy prioritní a plně manuální, kdy lze nastavit jak clonu, tak čas. Nechybí zde funkce detekce pohybu, ani automatické ostření na obličej. Záznam videa nabízí možnost natáčet v rozlišení 640 × 480 pixelů při zachování rychlosti 30 snímků za sekundu. Délka záznamu může v tomto případě činit až jednu hodinu.

Cena: 5 600 Kč

 

Olympus SP-590 UZ

EVF ultrazoom Olympus SP-590 UZ poskytuje až 26násobné optické přiblížení, navíc s ním lze snímat i dostatečně širokoúhlé záběry, což potvrzuje rozsah ohnisek: od 26 do 676 milimetrů (v přepočtu na kinofilm). Kvalitu optiky ještě vylepšíte, pokud si koupíte telekonvertor – pak je dosaženo přiblížení až 1149 milimetrů. V režimu Super Makro je možné snímat objekty již z centimetrové vzdálenosti od objektivu. Pokročilá funkce detekce tváří rozpozná až 16 obličejů v záběru, které následně zaostří a exponuje. Model SP-590UZ je vybaven duální stabilizací obrazu (kombinace mechanické a softwarové stabilizace). Fotoaparát patří do dvanáctimegapixelové kategorie, přičemž rozsah citlivosti čipu můžete nastavit od ISO 80 až do ISO 1600. Jednoznačný klad představuje možnost ukládat snímky v bezztrátovém formátu RAW. Ve funkční výbavě naleznete kromě automatického snímání také 18 přednastavených scén, prioritní režimy a plně manuální ovládání. Náhled nejlepšího snímku umožňuje prohlédnout si efekty jednotlivých nastavení na LCD obrazovce ještě před samotným pořízením snímku. Velmi rychlý je sekvenční režim, kdy nasnímáte řadu fotografií za sebou rychlostí až 10 snímků za sekundu (v třímegapixelovém rozlišení). V pětimegapixelové velikosti je dostupná rychlost až šest snímků za sekundu. S modelem Olympus SP-590 UZ lze natočit i videozáznam, a to rychlostí 30 snímků za sekundu v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů.

Cena: 7 000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?