Hlavní navigace

Přehled digitálních fotoaparátů - úvod

4. 9. 2009

Sdílet

Digitální fotoaparát se stal běžným spotřebním zbožím, podobně jako například mobilní telefon. Prakticky každý dnes již nějaký ten „digitál“ vlastní a někteří mají doma dokonce dva modely. Častým případem je situace, kdy si děti osvojují základy fotografování s jednoduchým kompaktem a „náročnější“ rodiče si zakoupí EVF ultrazoom nebo digitální zrcadlovku.

Jak se vyznat v digitálních fotoaparátech

Na současném trhu digitálních fotoaparátů najdete velké množství modelů, které můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií. Toto rozdělení vám pomůže zorientovat se v záplavě různých digitálních fotoaparátů a rychleji si díky němu vyberete ten správný přístroj pro vaše specifické fotografické potřeby. Digitální fotoaparáty lze v zásadě rozdělit do těchto tří kategorií: kompakty, ultrazoomy a zrcadlovky. Co se týká kompaktních modelů, ty se především snadno ovládají, disponují základními funkcemi, mají malé rozměry, ovšem často jsou již vybaveny velkým barevným LCD displejem (běžné jsou dnes třípalcové) a za standardních světelných podmínek poskytují dostatečně kvalitní fotografie. Většinou mají automatické ostření, tří- až čtyřnásobné optické přiblížení, vysoké rozlišení (výjimkou nejsou ani 14megapixelové snímače), zabudovaný blesk a některým modelům nechybí ani průhledový hledáček. Z funkčního hlediska jde obvykle o expoziční automaty, ale často i v této kategorii najdete velmi dobře vybavené modely s řadou manuálních funkcí (jako je například manuální kalibrace teploty bílé). Mnohdy se v této kategorii vyskytují i fotopřístroje určené například pro snímání pod vodou, populární začínají být také tzv. outdoorové modely, tedy modely určené pro fotografování v drsnějším prostředí (například rafting nebo vysokohorská turistika).

Ve druhé kategorii tzv. ultrazoomů najdeme digitální fotoaparáty, které umožňují mnohonásobné optické přiblížení (od cca 10× až po 24× optický zoom). Tyto modely většinou disponují kvalitním funkčním vybavením, běžné je manuální nastavení parametrů expozice a dokonce některé umožňují ukládat snímky bezdtrátově ve formátu RAW nebo TIFF. Řada ultrazoomů nabízí v poslední době nejenom velký rozsah ohniskových vzdáleností, ale také možnost širokoúhlého snímání, což využijete například při snímání v interiéru, kdy se vám jednoduše řečeno vejde více lidí do jednoho záběru. Novým trendem jsou ultrazoomy, které jsou cenově velmi dostupné, nemají ovšem elektronický hledáček (kompozice probíhá pouze přes LCD displej) a často jde jen o expoziční automaty.

Do poslední kategorie, která je ovšem považována za královskou, patří digitální zrcadlovky, které ještě donedávna představovaly jen malé procento prodaných digitálních fotoaparátů na trhu. Pak ovšem přišel razantní pokles cen, a to až pod úroveň 15 000 Kč (i se základním objektivem). Pro zástupce digitálních zrcadlovek je typická možnost vyměňovat objektivy. Při koupi modelu tedy zakoupíte většinou základový (setový) objektiv, dokoupit si ovšem ale můžete kvalitnější, který může razantně vylepšit pořízené fotografie. Zrcadlovky mají většinou snímače s velkou plochou, takže nabízejí nejenom větší rozsah citlivosti čipu, ale také vykazují výrazně nižší problémy se šumem na fotografiích než například kompakty. Zrcadlovky také patří k nejrychlejším modelům na trhu a mají nejkvalitnější sekvenční režimy, což je značná výhoda zejména v reportážní fotografii. Aktuálním trendem je v kategorii digitálních zrcadlovek možnost natáčet videozáznam, což dosud s těmito přístroji nebylo možné. Tento trend souvisí s tím, že výrobci zrcadlovek chtějí ve větší míře nabízet své produkty i méně náročným, dalo by se říci amatérským fotografům, kteří preferují to, aby jejich fotoaparát umožňoval jak snímání statických snímků, tak natáčení videa.

Rozlišení

„Čím více megapixelů nabízí snímací čip fotoaparátu, tím lepší snímky přístroj produkuje.“ Tento názor je mezi veřejností široce rozšířen, ale to neznamená, že musí být vždy pravdivý. U celé řady kompaktních fotoaparátů skutečně neznamená vyšší počet megapixelů okamžitě lepší snímky. Problém spočívá v tom, že jejich obrazové senzory jsou příliš malé na to, aby dokázaly bezchybně vykreslit obrázky s více než deseti miliony pixelů – výsledkem je potom silný šum. Jednu přednost ale vysoký počet megapixelů určitě má: při následném zpracování fotografií lze vybírat i jejich výřezy, zvětšovat je a následně vytisknout.

Senzor

Drtivá většina výrobců digitálních fotoaparátů dnes sází na použití senzorů typu CMOS nebo CCD. První jmenované jsou o poznání levnější a také menší, proto je najdete zejména v kompaktních přístrojích. Navíc je energetická náročnost CMOS senzorů nižší než u CCD. Pokud ale sáhnete po digitální zrcadlovce, pravděpodobně v ní dostanete CCD senzor. Je to standard u většiny produktů z tohoto segmentu, ale najdou se i některé, jež disponují senzorem jiným. Výhody CCD jsou pro profesionální fotografy velmi podstatné: produkují o poznání méně šumu a mají výrazně lepší schopnost zdůraznit kontrast mezi tmavými a světlými částmi jedné fotografie.

Firmware

V každém digitálním fotoaparátu najdete systémový software, takzvaný firmware. Většina výrobců ho neustále vyvíjí, vylepšuje a často nabízí nejnovější verze na svých webových stránkách k volnému stažení. Kromě odstraňování chyb, jež se většinou na určitém přístroji časem objeví, dostanete díky novému firmwaru často nové a zajímavé funkce, které výrobce vyvinul pro nové modely, ale zpřístupnil je i pro ty starší, pokud jsou s nimi kompatibilní. Může se jednat třeba o rychlejší autofocus nebo dodatečné motivy. Abyste si nový firmware stáhli, jděte na web příslušného výrobce a zde zamiřte do sekce Support/Download.

Při instalaci updatovaného firmwaru se striktně držte pokynů výrobce a ještě předtím si nezbytně zálohujte fotografie, které se nacházejí v interní paměti přístroje. Na závěr ještě upozorníme, že instalace nového firmwaru není úplně jednoduchá a doporučit se tak dá jen zkušenějším uživatelům. Ti nezkušení mohou zavítat například do autorizovaného servisu, kde by jim firmware měli za malý poplatek aktualizovat.

Šetřete energii

Na perfektním výletě, který by zasluhoval nepřetržité fotografování, náhle zjistíte, že baterie fotoaparátu je téměř prázdná. Vy ale chcete zvěčnit ještě tolik pěkných motivů a dobíjecí kabel nebo náhradní baterie leží naneštěstí doma v šuplíku. Tady je třeba redukovat výdej energie na naprosté minimum – například tím, že výrazně snížíte světlost displeje. V extrémním případě ho můžete dokonce zcela vypnout. Touto možností disponuje většina digitálních fotoaparátů, stačí se podívat do nastavení. Bez displeje však lze fotografovat jen za předpokladu, že váš přístroj má hledáček, jako staré analogové fotoaparáty. Další variantou šetření energie může být vypnutí interního blesku, ovšem tento krok bude mít smysl pouze za předpokladu, že fotografujete za dobrých světelných podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?