Hlavní navigace

Přehled vybraných modelů digitálních fotoaparátů - zrcadlovky

23. 10. 2009

Sdílet

Digitální fotoaparát se stal běžným spotřebním zbožím, podobně jako například mobilní telefon. Prakticky každý dnes již nějaký ten „digitál“ vlastní a někteří mají doma dokonce dva modely.

Digitální zrcadlovky - přehled vybraných modelů

 

Sony Alpha DSLR-A200

Digitální zrcadlovka Sony Alpha DSLR-A200 patří ve své kategorii k cenově velmi dostupným modelům. Snímač použitý u tohoto modelu nabízí 10,2 milionů efektivně využitelných obrazových buněk a jeho plusem je fakt, že maximální citlivost snímače lze nastavit až na hodnotu ISO 3200. Model si dobře poradil se zrnitostí na snímcích, protože obrazový procesor BIONZ přispívá k nižší hladině šumu. Co se týká funkčního vybavení, disponuje všemi expozičními režimy – od automatiky až po plný manuální režim. Praktický je RGB histogram pro kontrolu vyvážení barev pořízených snímků. Model je vybaven stabilizátorem obrazu Super SteadyShot, velice dobře funguje také optimalizace dynamického rozsahu (D-Range Optimiser), která upravuje nastavení expozice a kontrastu tak, aby výsledek byl vyvážený i v problematických situacích v protisvětle. Rychlé ostření zajišťuje devítibodový autofokus se středovým křížovým senzorem. Bajonet pro objektivy Sony Alpha je kompatibilní s bajonetem Minolta A. Při fotografování tedy můžete využít i objektivy určené i pro kinofilmové zrcadlovky Minolta.

Cena: 8 700 Kč (tělo fotoaparátu)

 

Nikon D90

Digitální zrcadlovka Nikon D90 je první digitální jednookou zrcadlovkou, která umí natáčet videosekvence. Konkrétně lze natáčet v HD kvalitě, tedy v maximálním rozlišení 1280 × 720 bodů, a to rychlostí až 24 snímků za sekundu. K dispozici jsou všechny expoziční režimy (od automatiky až po plný manuál). Pro potlačení problému se ztrátou detailů u vysoce kontrastních motivů je k dispozici funkce Active D-Lighting. V menu fotoaparátu najdete několik zajímavých editačních funkcí: například funkce Distortion Control koriguje geometrické zkreslení obrazu, funkce Straighten reguluje sklon snímků a funkce Fisheye zase vytváří optický efekt podobný záběru z objektivu rybí oko. Při komponování scény s Nikonem D90 můžete využít hledáček s pentagonálním hranolem, který zobrazuje přibližně 96 procent obrazového pole. Pravděpodobně oceníte i třípalcový LCD displej s režimem živého náhledu a vysokým rozlišením – 920 000 pixelů.

Cena: 19 600 Kč (tělo fotoaparátu)

 

Pentax K-m

Cenově dostupná digitální zrcadlovka Pentax K-m je vybavena stabilizací obrazu na čipu, takže nemusíte kupovat drahé objektivy vybavené optickou stabilizací. Pozitivní je také přítomnost antiprachového systému. Z funkční výbavy se můžeme zmínit o plném manuálním režimu, prioritních režimech (včetně neobvyklého režimu s prioritou citlivosti), řadě přednastavených scén, ruční kalibraci teploty bílé a povedeném sekvenčním režimu. S modelem totiž nasnímáte sérii až pěti fotografií za sebou rychlostí maximálně 3,5 snímku za sekundu. Na zadní straně modelu najdete dostatečně velký 2,7palcový LCD displej, bohužel u něj však není k dispozici náhled živého obrazu.

Cena: 11 000 Kč (se základním objektivem 18–55 mm)

 

Canon EOS 50D

Tato zrcadlovka je určena náročnějším digitálním fotografům. Canon EOS 50D je vybaven snímačem s 15,1 miliony obrazových buněk. Jednou z nejsilnějších stránek tohoto modelu je rychlost: procesor umožňuje nasnímat rychlostí 6,3 snímků za sekundu až devadesát snímků v sérii. Při komponování využijete třípalcový LCD displej, jenž nabízí široký pozorovací úhel a jasný obraz pro prohlížení snímků a umožňuje tak pohodlnou kontrolu ostření v režimu přehrávání snímků. Po přepnutí do režimu Live View, který na displeji zobrazuje snímky v reálném čase, můžete snadno snímat záběry z obtížných úhlů a připojit fotoaparát k počítači pro dálkové fotografování.

Intuitivní systém menu obsahuje obrazovku rychlé kontroly pro snadný přístup k nejčastěji měněným nastavením. Režim Creative Auto zase provádí automatické nastavení ostření a expozice, ale zároveň umožňuje tvůrčí úpravy nastavení, například ostrosti pozadí.

Cena: 21 900 Kč (tělo)

 

Panasonic Lumix G1

Do této kategorie jsme zařadili i model Panasonic Lumix G1, přestože se jedná o jakýsi „hybrid“ mezi kompaktem a zrcadlovkou. Jde totiž o první kompakt, který umožňuje vyměňovat objektivy. Lumix G1 disponuje kvalitním snímačem a především kompaktními rozměry a hmotností. Model je vybaven všemi důležitými fotografickými funkcemi: od plně manuálního nastavení parametrů expozice po ruční nastavení teploty bílé nebo rychlé sekvenční režimy (až tři snímky za sekundu). Za kladnou vlastnost považujeme fakt, že se snímky ukládají i v bezztrátovém formátu RAW. Za slabinu naopak to, že model neumožňuje natáčet videozáznam. Pro kompozici budete moci využít velký třípalcový a především otočný a výklopný LCD displej. Kvalitní je také elektronický hledáček, který má rozlišení 1,44 milionů obrazových bodů a překresluje rychlostí 180 snímků za sekundu.

Cena: 15 500 Kč (se základním objektivem 14-45 mm)

 

Olympus E-620

Olympus E-620 je nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka se stabilizátorem obrazu na trhu. Mezi další plusy této novinky patří protiprachový filtr a pohodlná kompozice. Model E-620 totiž nabízí velký hledáček a komponování je kvalitní i díky otočnému a výklopnému 2,7palcovému LCD displeji. Navíc je model vybaven živým náhledem, takže dokáže dostatečně rychle zaostřovat i přes displej. Olympus E-620 patří do dvanáctimegapixelové kategorie, přičemž citlivost snímače High-Speed Live MOS se pohybuje od ISO 100 do ISO 3200. Model nabízí všechny expoziční programy od automatiky po plný manuální režim, teplotu bílé zde můžete kalibrovat ručně. Kvalitní nasvícení je zajištěno díky možnosti ovládat na dálku až tři bezdrátově řízené skupiny blesků. Za největší klad této zrcadlovky považujeme propracovaný autofocus, protože E-620 má zaostřovacím systém se sedmibodovým duálním AF senzorem.

Cena: 13 900 Kč

Byl pro vás článek přínosný?