Hlavní navigace

Přehled herních notebooků

28. 8. 2009

Sdílet

Herní a multimediální notebook jsou kategorie, které řada uživatelů považuje za totožné. Když si ovšem uvědomíme, jaké požadavky na notebook klade hráč a jak málo stačí k tomu, aby byl notebook označen jako multimediální, rozdíly jsou obrovské.

Vždyť za multimediální je často označován již běžný pracovní notebook jenom proto, že do něj výrobce umístil televizní tuner. Proto jsme se rozhodli podívat se v tomto čísle právě na tuto atypickou skupinu notebooků, které rozhodně nepatří mezi nejprodávanější. Je to logické – výkon a výbava totiž vždy něco stojí.

My jsme tentokrát na trhu vybrali trojici notebooků, z nichž dva zastupují v tomto segmentu dobře prodávané značky a ten poslední je naopak brán mezi vybavenými multimediálními a herními notebooky jako určitý standard. Aby se dalo o hraní her rozumně uvažovat, museli mít jednotliví zástupci samozřejmě výkon grafické karty na úrovni karet nVidia 9700/9800 – tedy 512 MB až 1 GB dedikované videopaměti.

Acer Aspire 8930g

V případě tohoto multimediálního Aceru se návrháři rozhodně nikterak neomezovali. A to je v případě výkonných notebooků, které rozhodně nepředstavují modely, jež se prodávají jako housky na krámě, jenom dobře. Asi nikdo nebude čekat, že takto koncipovaný stroj koupí za cenu netbooku, ovšem na druhé straně také očekává nadprůměrný výkon, což mu model 8930 poskytne.

Po provedení testů můžeme konstatovat, že nám Acer v tomto balení naservíroval naprostou většinu toho, co u herního notebooku očekáváme. O dostatečný výkon se na zvolené platformě Intel Centrino 2 postará čtyřjádrový procesor Core 2 Quad 9000, doplněný 4 GB operační paměti složené z DDR3 modulů. A dvojice 500GB pevných disků poskytuje dostatek úložného prostoru jak pro hry, tak i pro menší archiv filmových ripů. Výkon tohoto modelu je samozřejmě pozitivně ovlivněn i grafikou nVidia 9700 (GDDR3), díky níž můžete Aspire použít i jako „nouzovou“ pracovní stanici. Za nadstandardní výkon ovšem musíte něco zaplatit – a zde je určitou kompenzací hlučnější chlazení v momentech, kdy notebook jede opravdu „nadoraz“.

Použitá klávesnice sice nepatří mezi špičku na trhu, kde existují lepší řešení, ale i pro dlouhotrvající práci ji můžeme označit za vyhovující. Díky rozměrům šasi – kdy jediným pro nás nevyhovujícím místem je měkčí prostřední partie dna, což je samozřejmě dáno celkovými rozměry notebooku a použitými materiály – se podařilo zasadit jak samostatný numerický blok, tak i dotykové ovládání hlasitosti – tolik typické pro design Gemstone Blue. Jenom si musíte uvědomit, že pro indukci klávesy se musíte dotýkat jejího povrchu bříškem prstu, ne pouze nehtem nebo ťukat na stupnici.

Osmnáctipalcový displej je obvykle kritickým místem podobně koncipovaných notebooků. Ani zde se výrobce nevyhnul nehomogennímu podsvícení, nicméně při hraní lze tento fakt pominout – subjektivně totiž nijak nenarušuje výsledný dojem z obrazu, což lze přičíst jak slušnému kontrastu a jasu, tak i adaptibilitě lidského oka. Pokud se oprostíme od poněkud přehnaných marketingových slibů výrobce, jedná se skutečně o dobrý displej (vzhledem k tomu, že je „notebookový“), který si poradí dobře i se šedou škálou a nabízí i díky coatingu displeje pěkný kontrast. Pro hraní her jde o naprosto vyhovující displej, rovnající se svými kvalitami klasickému stolnímu hernímu displeji s rychlou odezvou.

Verdikt:

Aspire 8930G poskytne vysoce výkonnou platformu vhodnou jak pro hráče, tak i pro filmové fanoušky, navíc s dobrým poměrem výkon/cena. Výdrž baterií sice není právě rekordní, ale pro shlédnutí filmů jde o dostatečnou kapacitu – a v této kategorii asi nemá smysl žádat více. Z pohledu filmového fanouška bychom zřejmě uvítali lepší reproduktory.

+ poměr výkon/cena, Blu-ray, vysoký výkon
– hmotnost, slabší zvuk, chlazení

Toshiba

Herní Qosmio X300 můžeme jednoduše charakterizovat jako sedmnáctku na steroidech. I na notebook této kategorie jde totiž na první pohled o mastodontní řešení, kdy lesklé červenočerné šasi se prostě vymyká tradičnímu vzhledu – o adaptéru využívajícím čtyřkolík ani nemluvě. Housing totiž kromě stylově zapuštěných reproduktorů zvukového systému Harman Kardon kryje i několik portů a jelikož výrobce dovnitř počítače vměstnal dvojici pevných disků, dedikovanou kartu a v případě tohoto modelu i procesor Core 2 Duo na 2,8 GHz, vyžádalo si to samozřejmě i implementaci odpovídajícího chlazení. X300 je sice určen jako herní notebook, nicméně od takto koncipovaných řešení, zvláště přihlédneme-li k ceně, očekává řada uživatelů i dostatečné multimediální schopnosti.

Začněme tím, co se skutečně nepovedlo, a to je povrch klávesnice. Myšlenka Toshiby použít u X300 lesklou klávesnici jistě potěší forenzní experty, protože po chvilce jsou otisky úplně všude a po několika hodinách hraní na klávesnici jistě ulpí i prach, pyl a další rezidua, nicméně ne každý hráč je fanouškem CSI. Jinak ovšem jde o dobrou klávesnici s krátkým zdvihem a jasnou, přesnou odezvou.

Nicméně ani tak by si seriál CSI v originále na X300 jeho fanoušek ani neužil, protože ten je natáčen ve full HD a nativní rozlišení displeje X300 činí pouze 1440 × 900 (WXGA+) – takže 720p ano, 1080 nikoli. Samotný displej má slušné barevné podání, nicméně uvítali bychom vyšší jas. nVidia GeForce 9800M GTX s 1 GB (GDDR3) dedikované paměti je tak na tomto notebooku vysloveně pouze kvůli hráčům a ti si rozhodně dokáží na takto vyváženém notebooku vychutnat i nové hry. Nicméně pokud vám nevyhovuje nízké rozlišení displeje, notebook je osazen i konektorem HDMI (pokud máte na displeji pouze DVI, nezapomeňte, že lze koupit redukci). DVI nebo DisplayPort se vzhledem k ceně a velikosti mezer mezi jednotlivými konektory klidně do vybavení vejít mohly. Nejsme si také jisti, zda rozhodnutí nevybavit tento notebook Blu-ray mechanikou je jasným záměrem vzhledem k rozlišení displeje, nebo zda bylo nízké rozlišení zvoleno i kvůli absenci modrého paprsku. Obecně je pak smutné, že Toshiba nedokázala zatím překonat svoji ješitnost a když se svým HD DVD prohrála, BD se jaksi straní. Díky návrhům od Harman Kardon je zvuk poslední roky silnou stránkou Toshiby. A i tentokrát se jejich subwoofer, doplněný čtveřicí výškových reproduktorů od konkurence značně odlišuje – mezi herními notebooky jde bezpochyby o mimořádné řešení.

Na to, že jde o notebook osazený relativně žravými komponentami – na jedno nabití baterie vydržíte, pokud se hodně snažíte, okolo 2 hodin, při hraní pod 45 minut – je perfektně vyřešena jeho tepelná regulace. Masivní blok chlazení je na druhou stranu hlavní příčinou vysoké hmotnosti tohoto notebooku. Určité předimenzování má na druhou stranu výhodu v tom, že hladina hluku je na nízké úrovni, protože systém nemusí běžet na plný výkon, a to i když je maximálně vytížena jak grafická karta, tak dvojice pevných disků. Ty bohužel nejsou v režimu RAID hardwarově, ale Toshiba nabízí softwarové řešení.

Verdikt:

Herní notebook s vysokým výkonem dostačující i pro novější hry, který je jasnou volbou především pro hráče. Vynikající zvuk z hlediska multimedií ale poněkud degraduje nižší rozlišení displeje, vybavení porty je na tento segment pouze základní. Vysoká hmotnost pak z notebooku rozhodně nečiní snadno přenosný počítač.

+ výkon, zvuk/reproduktory, úroveň hluku
– lesklá klávesnice, hmotnost, pouze WVGA+ rozlišení

ASUS

G50V-EX150G, jak zní úplné označení tohoto modelu, patří u Asusu do rodiny ROG (Republic of Gamers), což je skupina produktů šitá na míru vysloveně pro hráče. G50V ovšem není až tak plnohodnotným členem tohoto státu – spíše jde o snahu přiblížit běžný patnáctipalcový notebook potřebám hráčů. Jeho výkon není tlačen do závratných výšin a designově se až na použití modrých detailů, jako jsou modře osvětlené okraje touchpadu, podsvětlený nápis Republic of Gamers nad klávesnicí nebo modrý motiv víka, od běžnější produkce Asusu příliš neodlišuje. Asus G50V na druhou stranu v modrém provedení již nevypadá jako laciná napodobenina Aceru Ferrari.

Asus v podobě G50V v současném okamžiku nabízí lehce vyladěný notebook vyšší třídy. Spolehlivá platforma Intel Centrino 2 v podobě procesoru Intel Core 2 Duo T9550 (2,66 GHz) s potřebným doprovodem nutných komponent zajišťuje procesorově solidní výkon, opřený o 4 GB operační paměti (DDR2) a doplněný grafickou kartoun nVidia 9700M GT (512 MB). Notebook tak má ambice zvládnout i náročnější hry, nicméně pokud to s hraním myslíte opravdu vážně, měli byste mít v notebooku spíše nVidii 9800.

Naproti tomu překvapivě slušný dojem budí 15“ displej, který si sice pomáhá coatingem (glare vrstva), ovšem ve výsledku nabízí velice dobrý kontrast, vysoký jas obrazu i dobré pozorovací úhly. Ve spojení s mechanikou Blu-ray a rozlišením WXGA (1280 × 800) nabídne také zajímavé multimediální možnosti z hlediska přehrávání filmů – pro vyšší rozlišení na externím displeji je k dispozici HDMI port. K úplné spokojenosti bychom uvítali lepší reproduktory, ale to je a pravděpodobně i nadále bude slabina notebooků – již jenom stereo je vzhledem k blízkosti reproduktorů u notebooků obvykle problematické, natož pak třeba skutečně kvalitní Dolby řešení. To by samozřejmě vedlo ke zvýšení nákladů výrobce a G50V by tak ztratil svoji přitažlivost i díky ceně. Vezmeme-li v potaz to, že notebook má dvojici pevných disků s celkovou kapacitou 640 GB (2× 320), jde o dobře vyváženou směsici výkonu, vybavení a ceny.

Pěkně je u G50V vyřešen i odvod tepla. Notebook se ani při největší zátěži nepřehřívá, i když si chlazení v nouzi nejvyšší vypomůže klasickým „startem letadla“ – všichni asi známe ten typický zvuk při spouštění počítače. To sice nikdy nepotěší, ale notebook si tak vypomůže jak říká klasik „maximálně jednou za deset let“, a tak můžeme celkovou hlučnost notebooku označit za dobrou. Trošku zklamáni jsme byli z výdrže na baterii – čas lehce přes 2 hodiny je na herní notebook velice slušný, nicméně jsme doufali, že by se z G50V mohl vyklubat univerzálnější model. Šasi notebooku je dostatečně tuhé a i když notebook není z nejtěžších, na dennodenní přenášení se zrovna nehodí. Řadu uživatelů jistě jako nás potěší i to, že se podařilo do notebooku umístit klávesnici s numerickým blokem, aniž by přitom došlo k výrazné redukci velikosti standardních kláves.

Verdikt:

CS24

Velmi dobře vybavený model osazený výkonnějšími komponentami, který se pohybuje na hranici mezi skutečně herním a „pouhým“ multimediálním modelem. V každém případě nabídne zajímavý poměr výkon/cena a pokud hledáte notebook například pro vaše děti, abyste uspokojili jejich požadavky po výkonnějším řešení, na kterém však nehodlají hrát náročné počiny typu GTA 4, je G50V vhodné řešení. Pokud bude sloužit převážně v dosahu elektrické zásuvky, dokáže nahradit i klasický stolní počítač.

+ výkon/cena, Blu-ray, HDMI, klávesnice
– výdrž na baterii