Hlavní navigace

Přehled nejlepších update managerů na trhu

22. 2. 2009

Sdílet

Udržovat počítač v aktualizovaném stavu není s rostoucím množstvím programů nic jednoduchého. Proto však existují prográmky pro tento účel přímo stvořené.

Nejlepší update managery

Ať už je to Mozilla Firefox, ICQ, Quicktime nebo Flash, prakticky pro jakýkoliv software existují vlastní update managery, které hlásí, když je na čase ten který program aktualizovat. Toto řešení však mnohdy obtěžuje v nesprávnou chvíli a může také zbytečně zatěžovat počítač. Ovšem stává se, že programy naopak mlčí, přestože je potřeba uvést jejich update na novější verzi. To je pro změnu nebezpečné, protože internetová kriminalita roste značným tempem a využívá sebemenší dírky k průniku – třeba právě do vašeho počítače. Abyste nebyli ani obtěžováni ani vystaveni nebezpečí, vyplatí se vlastnit nějaký ten „update manager“, tedy většinou nenáročný freeware prográmek, který udělá všechnu práci za vás a s pocitem klidu.

Publikované updaty dělají práci s vašimi programy komfortnější (jelikož reagují na podněty uživatelů) a obsahují často dodatečné funkce. „Softwarové záplaty“ však lepí především bezpečnostní rizika, která se objevují průběžně. Řada neupdatovaných programů tak může sloužit jako zadní, pootevřená vrátka pro všechny možné nekalé živly. V ideálním světě by se všechny programy aktualizovaly samy, automaticky. Bohužel, v ideálním světě nežijeme, a tak je často nutné se prohrabovat internetem a na pomalých download serverech pátrat po aktualizacích pro celou plejádu vašich programů.

Ale je to opravdu nutné? Samozřejmě, že ne. Šikovní programátoři vymysleli způsob, jak tuto nepříjemnou činnost odbourat a naprogramovali celou řadu update managerů. S nimi vše zvládnete téměř automaticky, spolehlivě a rychle. Je přitom docela jedno, zda chcete pouze bezpečnostní updaty, nebo jste posedlí touhou mít vše na co nejaktuálnějším stupni softwarového vývoje. S těmito vynikajícími prográmky budete spokojeni.


UpdateStar

updatestar


Díky prográmku jménem UpdateStar bude vaše programové portfolio vždy na aktuálním vrcholu, tedy budete-li mít zájem. Program několika volitelnými způsoby informuje o nových updatech a ovladačích, k nimž navíc dodává produktové informace. Tato bezplatná utilita umí ale ještě více. Nabízí správu softwaru, která je přehlednější a rychlejší než ta z Windows. Také zde dostanete informace o daných programech. Prostřednictvím UpdateStar se navíc aplikace dají bezpečně odinstalovat.

Homepage: http://www.updatestar.com/

 

 


 

drivertoolkitDriverguide Toolkit


Tato aplikace se, jak už její název napovídá, zaobírá výhradně ovladači, které jsou ale stále důležitější a hodí se v nich mít pořádek. Ten vám Driverguide Toolkit rozhodně udělá. Na požádání najde všechny nainstalované programy v počítači a poté prostřednictvím serveru Driverguide.com nabízí příslušné updaty, jakmile se objeví. Důležitá je ale i funkce uložení stávajícího stavu ještě před updatem. To se hodí tehdy, když nové ovladače nefungují tak, jak mají, což se mnohdy v průběhu jejich vývoje stává. Pak se můžete přinejhorším vrátit k původnímu nastavení.

Homepage: http://www.driverguidetoolkit.com/

 

 


 

doubledriverDouble Driver


Také Double Driver se věnuje ovladačům. Na požádání vyhledá a přehledně seřadí veškeré ovladače, které v počítači máte k jakýmkoliv komponentám. Navíc k nim přiřadí jejich verzi a prohledá databáze, zda náhodou už neexistuje verze novější, na kterou případně upozorní. Díky tomu jasně vidíte, zda jsou vaše drivery zastaralé nebo zda máte svůj počítač v pořádku. Důležitým doplňkem Double Driver je schopnost převést veškeré aktuální ovladače na CD, odkud je pak jednoduše importujete v případě reinstalace systému či přesunu na jiný počítač stejné konfigurace, od kterého žádáte stejné pracovní prostředí.

Homepage: http://www.boozet.org/dd.htm

 

 


 

sumoSUMo


SUMo je jedním z nejlepších update managerů vůbec, a pokud to s nimi myslíte vážně, neměl by na vašem počítači chybět. Ostatně, zvyknete si na něj velmi rychle. Aplikace zkontroluje váš softwarový fond a bude vám k němu nabízet veškeré aktualizace. V případě potřeby je můžete nechat rovnou automaticky instalovat. Důležitou informací je, že SUMo zná více jak devadesát tisíc programů, s nimiž dokáže na této bázi kooperovat! Je přitom jedno, zda se jedná o freeware, shareware nebo komerční software. Je prakticky jisté, že ho SUMo bude znát.

Homepage: http://www.kcsoftwares.com/?sumo

 

 

 


 

updatecheckerUpdateChecker


Tento kompaktní prográmek se vyznačuje značnou uživatelskou přítulností. Pokud se nechcete přehrabovat v hlubinách internetu a vytahovat odsud updaty k širokému portfoliu malých, například socializačních, komunitních, mediálních a dalších aplikací, hodí se vám právě UpdateChecker. Ten zjistí, jaké programy máte na počítači nainstalované a zároveň zkonfrontuje jejich verze s aktuálními verzemi v rámci databanky FiloHippo. Pokud zjistí, že se neshodují, nabídne či rovnou provede update.

Homepage: http://www.filehippo.com/up­datechecker/

 

 

 

 

 

 


 

secuniaSecunia Personal Software Inspector


Microsoft pravidelně poskytuje takzvaný „patch-day“, kdy ošetří objevené díry ve svých aplikacích. Jedná se o ryze bezpečnostní záležitost, která je ovšem na místě. Vždyť viry typu Conficker dokazují, jak jednoduché je pro hackery a crackery proniknout do milionů počítačů po celém světě. Navzdory domněnkám k tomu ale nemusí využít jen dveře, které jim často dokořán nechává Microsoft ve svých Windows, ale může jít i o software s mnohem lepší „image“, například Firefox, Quicktime či aplikace od Adobe. Secunia Personal Software Inspector dokáže spravovat bezpečnost více než 4200 programů. Okamžitě upozorňuje na nové bezpečnostní updaty a nabízí způsob, jak je dostat do počítače.

Homepage: http://secunia.com/vulnera­bility_scanning/personal/

CS24

 

Komentář: Update managery jsou navzdory svým malým rozměrům velkými pomocníky. Jistě, samy o sobě nikoho nespasí, ovšem jedná se o jeden ze způsobů, jak se cítit při práci s počítačem a internetem bezpečnější. A nejen to – update managery se starají i o bezproblémovou funkčnost a spolupráci vašich komponent.