Hlavní navigace

Přehled nových funkcí ve Windows Phone 8

2. 11. 2012

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Microsoft v pondělí rozbalil Windows Phone 8, přičemž oznámil ceny a data vydání první vlny nového hardwaru.

Již před pondělním odhalením jsme měli informace o některých prvcích Windows Phone 8 – například o předělané obrazovce Start s malými, středními a velkými dlaždicemi Live Tiles. Přestože Microsoft mluvil o této obrazovce a několika dalších prvcích nového systému už v červnu, spoustu klíčových detailů si nechal až na onu pondělní tiskovou konferenci. Nabízíme vám přehled nových funkcí ve Windows Phone 8:

Nová zamykací obrazovka

Zamykací obrazovka (lock screen) bude ve Windows Phone 8 nastavitelná, takže bude umět ukazovat fotografie či text a další věci z aplikací třetích stran. Například budou moci uživatelé na této obrazovce prohlížet fotky z Facebooku či sledovat aktuální sportovní výsledky, aniž by museli odemykat své mobilní zařízení.

„Díky nové zamykací obrazovce bude tento telefon mnohem více osobní,“ řekl na tiskové konferenci Joe Belfiore, manažer Microsoftu pro program Windows Phone. „[Obrazovka] bude automaticky zobrazovat obrázky a zprávy z vašich oblíbených aplikací. Budete si moci vybrat například mezi sledováním sportovních výsledků či různých aktuálních slev.“

Integrace Skype a další aplikace

Microsoft má novou verzi programu Skype pro Windows Phone 8, která je integrovaná do operačního systému. Je vždy zapnutá, takže může přijímat nové zprávy a hovory, ale podle Microsoftu nespouští žádný kód na pozadí, který by spotřebovával kapacitu baterie a tím snižoval životnost zařízení na jedno nabití. Podle Belfioreho však byly pro Windows Phone 8 aktualizovány také další aplikace, jako je Facebook nebo Twitter. Zvučná jména jako Paypal či Words With Friends přibudou na mobilní Windows vůbec poprvé.

Windows Phone 8

„Myslíme, že se nacházíme v bodě, kdy budeme mít 46 z top 50 aplikací,“ řekl Belfiore. Jednou z těchto top aplikací je Pandora, která se na Windows Phone 8 objeví začátkem příštího roku. V době, kdy bude spuštěna, budou moci uživatelé Windows Phone 8 získat bezplatný rok streamování hudby z této služby bez jakékoliv reklamy. Za zmínku také stojí, že katalog aplikací Microsoftu nyní činí 120 tisíc položek.

Lepší sledování využití dat

Data Sense je jednoúčelová aplikace pro udržení datových toků pod kontrolou. Automaticky komprimuje webové stránky pro snížení množství spotřebovaných dat – tato funkce poskytuje podle Microsoftu o 45 procent více surfování – a navrhuje blízké Wi-Fi hotspoty. Ve chvíli, kdy uživatelé dosahují svých měsíčních datových limitů, může aplikace Data Sense automaticky snížit využívání dat.

Aplkace taktéž obsahuje funkci, která uživatelům umožňuje sledovat, kolik dat spotřebovávají jednotlivé aplikace. Tato funkce však bude prozatím fungovat nejspíše jen v omezeném počtu zemí, neboť ji Microsoft bude spouštět ve spolupráci s jednotlivými poskytovateli datového připojení.

Dětský koutek

Windows Phone 8 umožní rodičům vytvořit oddělenou sadu dlaždic pro své děti, která bude obsahovat pouze schválené hry, hudbu, videa a aplikace. Kids Corner také zablokuje nakupování věcí včetbě aplikací a dokonce i odesílání e-mailů. Belfiore popsal Kids Corner jako „telefon v telefonu“.

‚Rooms‘ v hubu People

Rooms, tedy místnosti, vypadají jako odnož existující funkcionality Groups (skupiny) na předchozích verzích Windows Phone. Uživatelé mohou vytvářet „místnosti“ obsahující několik kontaktů – místnost „Rodina“ je vytvořena již předem – a mohou v rámci těchto místností sdílet informace jako pozici, schůzky a úkoly v kalendáři či poznámky.

Lidé, kteří nemají Windows Phone, mohou část místností (sdílení kalendáře) sledovat i na jiných platformách, jako je iPhone. „Udělali jsme to tak, abyste mohli pozvat do místnosti lidi i v případě, že mají odlišný telefon,“ řekl Belfiore. „Získají tak částečný (ne kompletní) zážitek z funkce Rooms.“

Synchronizujte soubory napříč zařízeními s Windows

Služba online úložiště Microsoftu, SkyDrive, funguje jako jakési lepidlo, které spojuje Windows 8 a Windows Phone 8. Uživatelé mohou automaticky zálohovat své fotografie a videa v plném rozlišení, aby pak byly dostupné skrze desktopové a mobilní aplikace a webovou stránku SkyDrive.

Stiskem tlačítka Home (tedy domů) na telefonu s Windows Phone mohou S OneNote uživatelé nadiktovat hlasovou zprávu, která se synchronizuje se SkyDrive tak, aby byla dostupná kdekoliv. Stejně jako v předchozích verzích systému, i ve WP8 jsou obsaženy Office, které umožňují uživatelům do SkyDrive ukládat své dokumenty, přestože tato funkce není automatická.

Xbox Music a lokální hudba

Xbox Music, služba pro streamování hudby, kterou Microsoft představil na počátku tohoto měsíce, bude, jak bychom asi očekávali, dostupná i ve Windows Phone 8. Tato služba nabízí miliony streamovaných hudebních nahrávek zdarma a uživatelé si mohou na zařízeních s Windows 8 vytvářet playlisty, které se přes intrnet synchronizují s telefonem.

Čtěte také: Microsoft spouští službu Xbox Music: Co o ní musíte vědět

„Vaše hudba bude dostupná všude tam, kde ji chcete: na počítači s Windows, ve Windows Phone a na Xboxu,“ řekl Belfiore. Microsoft chce také pomoci lidem oprostit se od iTunes a dalších hudebních služeb aplikacemi pro synchronizaci mezi počítači pro Windows 8 a Mac, které umožňují, aby se knihovny a playlisty iTunes přehrávaly i na Windows Phone 8.

Windows Phone 8 hardware

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer upřesnil některé detaily ohledně již dříve představených telefonů s Windows Phone 8, jako je Nokia Lumia 920 a 820, Windows Phone 8X a 8S od HTC a Samsung Ativ S. Všechny tyto telefony se v Evropě začnou prodávat tento víkend a v průběhu listopadu se rozšíří do celého světa.

 

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?