Hlavní navigace

Přehrávač, nebo počítač?

1. 4. 2008

Sdílet

PMP Cowon Q5W Masivní, rozměrný a samozřejmě těžký přístroj, jak už je u MP4 playerů s obrovským dis...


PMP Cowon Q5W


Masivní, rozměrný a samozřejmě těžký přístroj, jak už je u MP4 playerů s obrovským displejem a pořádným harddiskem zvykem, není určen na nějaké nošení ve městě. Je to přehrávač, který je vhodný spíše do auta, vlaku či autobusu na delší cestu. Vždyť váží 380 gramů a jeho rozměry jsou 138,8 × 88,5 × 20?mm (š × v × h).
Přehrávač má 5" dotykový LCD TFT displej s neobvykle vysokým rozlišením 800 × 480, kontrastem 500 : 1 a svítivostí 200 cd/m?. Tak kvalitní zobrazovací jednotkou se jen tak ledajaký player pochlubit nemůže. Na těle přehrávače toho jinak mnoho není, protože kromě jeho zapínání/vypínání a regulace hlasitosti probíhá veškeré ovládání přes dotykový displej. Při detailním prohlížení ovšem nelze minout integrované reproduktory (hrají spíše průměrně), vstup pro USB kabel, USB Host port pro připojení jiného zařízení (flash paměť, fotoaparát atd.), sluchátkový výstup a překvapivě také SPDIF pro digitální přenos zvuku (např. DD 5.1 do externího dekodéru).
Spouštění Q5W trvá relativně dlouho vzhledem k tomu, že je vybaven Windows CE 5.0 Professional. Náběh systému jsme změřili na nějakých dvacet vteřin, poté se ještě automaticky spouští software Cowonu, a to zabere zhruba dalších pět vteřin. Pětadvacetivteřinové čekání na zapnutí ale nepovažujme za vyložený nedostatek – Q5W je kapesní počítač s operačním systémem a nelze od něho proto čekat stejně rychlý start jako od obyčejného přehrávače hudby. Po stránce funkční výbavy nemá navíc Q5W žádnou konkurenci. Je vybaven Wi-Fi modulem, Bluetooth, ve Windows naleznete Internet Explorer, Messenger a Word. Software Cowonu umožňuje snadné přehrávání hudby, videa, flashe, ale i prohlížení fotografií, nahrávání zvuku či příjem rádia. Přístroj podporuje obrovské množství formátů (viz specifikace) a video není nutné transkódovat, jak je tomu u většiny jiných PMP. Určité limity tu ale přeci jenom jsou ? obraz nesmí mít větší rozlišení než 720 × 480. Filmové fajnšmekry opovrhující dabingem také zajisté potěší podpora titulků, které přehrávač načte v SMI a SRT. Jen pozor na kódování, na českých titulkových webech jsou soubory většinou v kódování ANSI, před nakopírováním do přehrávače je uložte jako UNICODE, aby se vám zobrazila korektně diakritika. Aby to ale nebylo málo, dostanete ke Q5W v příslušenství AV kabeláž a můžete tedy přehrávač připojit k televizi. Díky tomu lze pohodlně sledovat filmy v hotelovém pokoji či u kamaráda. Přístroj rovněž umožňuje nahrávání videa do MPEG4 s MP3 zvukem. 8 0155/KaW o
Vynikající přístroj, který nabízí obrovskou paletu funkcí. Nehodí se pro každodenní běžné používání na cestě do práce či školy. Na chatu, dovolenou či dlouhé lety letadlem je ovšem ideálním partnerem, který nahradí v mnohém notebook (vydrží mu čtyřikrát déle baterie).

PMP Cowon Q5W

Zvuk v MP3, WMA, ASF, OGG, FLAC, WAV
Video v DivX, XviD, WMV a MPG
Obrázky v JPG, BMP, PNG a RAW
Windows CE 5.0 Professional
Microsoft Word, Messenger, Internet Explorer
LCD 5“ 800 ×480 bodů, 16,7 miliónů barev
Wi-Fi, Bluetooth, FM tuner,
Funkce diktafonu
Nahrávání videa
USB Host
? kvalitní velký displej, Wi-Fi, Bluetooth, Windows CE, příslušenství
? horší ovládání Windows
Cena vč. DPH: 17 990?Kč (60 GB)
Poskytl: Bell Technology, www.emgeton.com