Hlavní navigace

Přehrávejte hudbu z počítače do libovolného zařízení - 2.díl

9. 8. 2015

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Stream What You Hear představuje zdarma dostupný nástroj pro streaming hudby z vašeho počítače do mobilního telefonu nebo televizoru.

Předcházející díl

 

Tentokrát pro vás máme jeden velmi šikovný trik, který vám pomůže úspěšně nastartovat (nejen) pracovní týden: jedná se o možnost jednoduše a zdarma přeměnit svůj počítač na centrum pro streaming hudby, který bude tuto hudbu vysílat u vás doma do libovolného zařízení disponující webovým rozhraním. Tuto možnost určitě rádi využijete, pokud na herní konzoli nemáte přístup ke Spotify, nebo pokud máte na svém počítači hudební nahrávky, které naopak nemáte ani na smartphonu, ani třeba na tabletu.

Začínáme

Nejprve si z domovské stránky stáhněte a nainstalujte utilitu SWYH. Pokud si nejste jisti, zda váš počítač zvládne tento software provozovat, pak si na stejné internetové stránce zkontrolujte minimální požadavky potřebné pro běh programu. Většina novějších počítačů s operačním systémem Windows 7 by však měla být schopna provozovat tento software naprosto bez problémů.

Po nainstalování programu se na rozdíl od jiných aplikací neotevře žádné nové okno aplikace. Namísto toho se program umístí do pravé části Hlavního panelu, do tzv. oznamovací oblasti, a to pod ikonku ve tvaru šipky vzhůru, která obecně ukrývá programy spuštěné na pozadí. Po klepnutí na tuto šipku uvidíte mezi ostatními běžícími programy ikonku v podobě noty.

Nyní na počítači spusťte hudbu, podest či stream vaší oblíbené rozhlasové stanice. Poté klepněte pravým tlačítkem na ikonku SWYH. Z nabídky, která se vzápětí zobrazí, pak vyberte položku Tools > HTTP Live Streaming.

Program SWYH v činnosti na počítači s operačním systémem Windows 8.1

Zobrazí se okno s internetovou adresou začínající řetězcem http://192.168.1, který říká, že se jedná o stream ve vaší síti. Nyní v okně programu SWYH klepněte na odkaz Copy a odešlete jej pomocí elektronické pošty, programu Pushbullet, poznámky Google Keep či dalších pomocníků, které máte k dispozici, do mobilního telefonu či tabletu. Následně klepnutím otevřete odkaz v internetovém prohlížeči, zkopírujte odkaz a vložte jej do programu VLC for Android či podobného multimediálního přehrávače pro mobilní zařízení. Další možnost spočívá v použití internetového prohlížeče na vašem mobilním telefonu a vložení přesné internetové adresy do panelu Adresa stejně, jako by se jednalo o internetový prohlížeč v počítači.

CS24

Následně uvidíte přehrávač multimédií otevřený v nové stránce prohlížeče. Zde stiskněte tlačítko pro přehrávání a vysílání streamu hudby by mělo začít – samozřejmě pouze tehdy, pokud jsou obě zařízení ve stejné síti. Počítejte však s prodlevou mezi tím, co počítač právě přehrává a co slyšíte ve svém mobilním telefonu. Délka prodlevy závisí na síťovém připojení. Při našich testováních se tato prodleva pohybovala okolo sedmi sekund.

Výše popisovaný postup je tím nejjednodušším, jak může SWYH fungovat ve vaší domácí síti. Varianta UPnP/DLNA je poněkud jiná, ale není to nic komplikovaného. Pokud byste chtěli tímto způsobem přijímat stream hudby na zařízení Xbox 360, pak je potřeba provést několikero nastavení. Pro další podrobnosti vás ale již odkážeme na web programu SWYH.