Hlavní navigace

Překvapení: Oprava proti chybě TCP/IP není k dispozici ani pro Windows XP

18. 9. 2009

Sdílet

Microsoft minulé úterý opravil chybu v implementaci protokolu TCP/IP. Příslušná záplata se ale neobjevila ve verzi pro Windows 2000 SP4, přičemž Microsoft prohlásil tyto opravy za nemožné, protože by zasáhly do jádra systému a hrozily vyvolat nekompatibilitu aplikací.

Viz také: Microsoft prohlásil opravy zranitelností Windows 2000 za nemožné

Americký Computerworld v této souvislosti spekuloval o tom, že implementace TCP/IP byla ve Windows XP od základu přepracována. Nyní se ukazuje, že všechno je jinak. Příslušné záplaty totiž nejsou ani pro Windows XP, a tento systém tak nadále zůstává potenciálně zranitelný. Jedná se o mnohem větší problém než u Windows 2000, vždyť Windows XP jsou dnes nejpoužívanějším operačním systémem vůbec. Jejich podpora a vydávání aktualizací skončí teprve roku 2014.

Microsoft uvádí, že i v případě Windows XP by opravy byly „technicky neproveditelné“, uklidňuje ovšem uživatele, že by je před riziky zneužití měl dostatečně ochránit firewall, ať už výchozí od Microsoftu (a ve výchozím nastavení) nebo od jiného dodavatele. I tak se ale firma dočkala kritiky.