Hlavní navigace

Přemalováváme Windows

1. 4. 2006

Sdílet

Přehled programů pro změnu grafického uživatelského rozhraní Windows XP (CD) Pamatujete si ještě, kdy byl uveden...


Přehled programů pro změnu grafického uživatelského rozhraní Windows XP (CD)

Pamatujete si ještě, kdy byl uveden operační systém Windows XP? Říkáte-li, že v roce 2001, máte samozřejmě pravdu. Ve skutečnosti to bude již pět let, co spatřily světlo světa nové vizuální styly, které tenkrát každému uživateli vyrážely dech.



Inovace, které přinesla Windows XP v oblasti grafického uživatelského rozhraní, byly ve své době vskutku přelomové. Změny se dotkly snad všech prvků, s nimiž denně pracujeme, nevyjímaje hlavní panel s tlačítkem Start, pracovní plochu, dialogová okna a ikony.
Jak plynul čas, uživatelé si zvykli na moderní grafický kabátek, který jen hýřil barvami. A přestože ani dnes není vzhled Windows XP zastaralý, stále více uživatelů se poohlíží po nástrojích, které by jim pomohly převzít kontrolu nad grafickou podobou prezentační vrstvy operačního systému. V tomto směru jsou velikým lákadlem ukázky obrazovek systému Windows Vista, který byl pasován do role revolučního nástupce stávajících "oken". A věřte nebo ne, umělecký design Visty je díky začlenění pokročilých vykreslovacích technik (a zejména plnému využití zobrazovací technologie DirectX) daleko působivější než ten, který známe z Windows XP. Faktem však zůstává, že nová Windows Vista se k nám nedostanou dříve než koncem letošního roku. Mohlo by se tedy zdát, že na představení plné ohromujících vizuálních efektů si budeme muset ještě chvíli počkat. Naštěstí je tohle zdání poněkud mylné: již dnes si můžete pořídit speciální programy, které váš ošuntělý operační systém provedou regenerační kosmetickou kúrou. Výsledkem zkrášlovacího procesu bude zcela nový a neokoukaný vzhled celého systému a všech jeho součástí. Je docela možné, že náhlá působivá proměna systému ve vás vyvolá údiv, neboť opravdu vše bude jiné hlavním panelem počínaje a vestavěnými aplikacemi konče.
V tomto článku jsme si vzali na mušku několik programů, jejichž prostřednictvím můžete ovlivnit způsob, jak k vám bude váš elektronický přítel promlouvat. Již úvodem si dovolíme tvrdit, že testované aplikace jsou velice účinné, protože dokáží provádět dalekosáhlé modifikace vzhledu grafického uživatelského rozhraní vašeho operačního systému. Společně se tak vžijeme do role malířů, kteří s pomocí virtuálních pomocníků přemalují Windows takřka k nepoznání. A když říkáme k nepoznání, opravdu to tak myslíme: po provedení úprav zjistíte, že nezůstal kámen na kameni. Uvidíte novou pracovní plochu, tapety, ikony, ovládací panely a dialogová okna. Jinak bude vypadat také GUI nainstalovaných aplikací. Nabídky, obrázky, posuvníky, tlačítka, textová pole a přepínače, vše bude mít novou podobu.
Jelikož velkým hitem dnešních dnů jsou již zmíněná Windows Vista, zařadili jsme do přehledu také software, který vaše "ikspéčka" mávnutím kouzelného proutku oblékne do "kabátku Vista". Mějte však prosím na paměti, že jde pouze o simulaci prezentační vrstvy Aero systému Windows Vista, která čerpá svou inspiraci ze zkušebních sestav nového operačního systému z dílny Microsoftu.

Vista Inspirat 1.1

Výrobce: Crystalxp
Internet: www.crystalxp.net
Pro OS: Windows XP
Typ programu: freeware

Název aplikace, kterou vyrobili ve skupině Crystalxp, mluví za vše. O tom, že Vista Inspirat si jako předlohu vzal nástupce systému Windows XP, nemůže být pochyb. Instalace produktu je bezproblémová a dokonce ji lze absolvovat i v českém jazyce. Po jejím dokončení je zapotřebí restartovat systém, čímž se načtou nová nastavení, která vzápětí nahradí ta stávající. Změny pocítíte již při pohledu na úvodní obrazovku grafika jakoby z oka vypadla chystanému systému od Microsoftu. Po načtení dat uživatelského profilu spatříte novou pracovní plochu, nabídku Start a hlavní panel s oznamovací oblastí. Jiná jsou i dialogová okna a přestože jejich záhlaví nejsou průhledná, vizuální styly Visty imitují docela zdařile. Když otevřete nabídku Start, okamžitě zaregistrujete modernější barevné rozvržení, které se nám zdálo přehlednější a čistší.
Největší předností programu Vista Inspirat je ale něco jiného: dokovatelný panel ObjectDock, který vám dovoluje bleskovou rychlostí spouštět nové aplikace a přepínat mezi již běžícími programy, otevírat složky s obrázky, hudbou a dalšími dokumenty, vyprazdňovat odpadkový koš nebo získávat informace z elektronické dokumentace. Hlasitě jsme zajásali, když jsme zjistili, že možnosti panelu lze podrobně konfigurovat. Upravit můžete snad vše, na co si vzpomenete: rozměry panelu, velikost ikon na něm umístěných, styl centrování, míru průhlednosti, sofistikované vizuální efekty a podobně. Standardně panel seskupuje přibližně desítku ikon, jež reprezentují aplikace, respektive akce, které je možné vyvolat. Nic vám však nebrání v tom, abyste dosavadní nabídku ikon dále rozšířili. My jsme si oblíbili zejména překrásně vyvedené "nástěnné" hodiny, ukazující přesný čas. Hodiny působí naprosto věrohodně a je radost koukat se, jak "bijí". Když na ikony panelu najedete myší, objeví se efekt zvětšení, jenž způsobí, že ikona, nad kterou spočívá kurzor myši, se zvětší a vysune do popředí. Zvětšování ikon je působivé a abychom byli upřímní, zaujalo nás natolik, že jsme se od něj hodnou chvilku nemohli odtrhnout. Pokud jste někdy viděli operační systém MacOS X, máte celkem dobrou představu, jak dokovatelný panel aplikace Vista Inspirat funguje.
S programem se dodává i "bonusový" obsah, který je tvořen čtveřicí vysoce kvalitních tapet, jež lze přišpendlit na pracovní plochu. I když jich není moc, jsou povedené a jde o milé zpestření.
Dobře je vyřešená rovněž odinstalace produktu, při které vám bude poskytnuta možnost vrátit zpět původní grafické ztvárnění vašeho operačního systému. Poté, co je Vista Inspirat odinstalován, stačí restartovat počítač a dojde k obnovení původních vizuálních stylů.

Vista Transformation Pack

Výrobce: Windows X
Internet: www.lucifiar.net
Pro OS: Windows XP
Typ programu: freeware

Grafická podoba operačního systému Windows Vista je mocným tahákem. O této skutečnosti se nás snaží přesvědčit druhý kandidát, jehož název je Vista Transformation Pack. V třetí verzi se jedná o vyspělou technologickou ukázku, která demonstruje užití inovativních možností počítačové grafiky. Pozoruhodné je, že program předkládá konfigurační možnosti již při instalaci. V tomto procesu se vás přehledný a snadno srozumitelný průvodce ptá, jaké vykreslovací techniky si přejete použít. Vybírat můžete z mnoha voleb, které mapují jednotlivá vývojová stádia systému Windows Vista. Jako nejaktuálnější jsou k dispozici grafické styly odpovídající druhé betaverzi Visty, lépe řečeno jejího sestavení (CTP). Na vaši specifikaci bude záviset míra přizpůsobení grafického uživatelského rozhraní Windows XP. Při nastavování přepínačů a plánování podpůrných konfiguračních akcí se jistě spřátelíte se zabudovaným prohlížečem, který vám na základě provedených úkonů umožní podívat se na výslednou podobu grafického rozhraní ještě předtím, než svou volbu definitivně potvrdíte.
Podobně jako předcházející vizualizátor, také Vista Transformation Pack provádí substituci příslušných systémových souborů, které usměrňují vykreslování součástí prezentační vrstvy operačního systému. Na rozdíl od programu Vista Inspirat však máte možnost rozhodnout, jaký typ transformace je vám nejbližší. Vedle úprav na požádání můžete volit mezi automatickou a manuální modifikací. Pokud máte obavy před potenciálním narušením činnosti svého systému, lze se řídit nejbezpečnější variantou, která systémové soubory vůbec nemění.
Jakmile je Vista Transformation Pack nainstalován, můžete se směle vrhnout na prozkoumávání jeho benefitů. Pravděpodobně první věcí, která vám zrychlí tep, bude přítomnost postranního interaktivního panelu, v němž sídlí několik miniaplikací. Podobný panel bude ve Windows Vista novinkou a prozatím se nazývá SideBar. Jeho základní přínos spočívá v poskytování just-in-time informací, tedy informací na požádání. Na panelu našlo své místo více aplikací. Najdeme zde hodiny (v několika variantách) a musíme přiznat, že vypadají opravdu nádherně. Budeme-li pokračovat, objevíme pole pro rychlé zapisování a ukládání textových poznámek. Úplně dole se nachází samostatný region s příkazy, jehož pomocí mohou uživatelé spouštět prezentace obrázků, číst zprávy z kanálů RSS a vyhledávat informace na serveru Google. A přestože s opravdovým SideBarem budeme mít tu čest pracovat až ve Vistě, jeho dvojník zakomponovaný do aplikace Vista Transformation Pack je šťavnatou ochutnávkou. Interaktivní panel je průhledný, což znamená, že je přes něj vidět tapetu pracovní plochy. V tomto případě je efekt průhlednosti na svém místě, protože SideBar takto účinně doplňuje prostředí operačního systému a působí jako část celku a nikoliv jako samostatný přídavek. Rádi bychom se však alespoň na chvíli zastavili u tapet. Výbavu programu tvoří mnoho oku lahodících rastrových obrázků s tematikou přírodních a urbanistických scenérií, které jsou v některých případech dokonce nabízeny i ve variantě pro širokoúhlé displeje.
Obměny se dočkaly i všechny ostatní prvky grafického rozhraní, tedy panely, nabídky, ikony, dialogy, tlačítka atd. Je vidět, že nový vizuální layout byl navržen a naprogramován s citem pro detail. Naše jediná výtka směruje k poněkud přehnané průhlednosti nabídky Start a dialogových oken. Tvůrci programu si průhlednost evidentně zamilovali a začali ji používat na každém kroku. Svou snahu podle našeho názoru poněkud přehnali, protože zejména v nabídce Start jsou názvy posledně spuštěných aplikací jenom stěží čitelné. Totéž platí pro dialogy, v nichž se zobrazují názvy souborů nebo složek.
Pokud patříte ke kutilům, kteří by rádi upravili i tu sebemenší drobnost v GUI operačního systému, budete nadšeni dodatečným zbožím přibaleným k programu Vista Transformation Pack. O tapetách jsme již mluvili, ale vedle nich máte k dispozici i spořiče obrazovky a skiny pro multimediální přehrávač dat Windows Media Player. Obzvláště vydařený je nový vzhled Media Playeru, napodobující svůj protějšek ve Windows Vista. Máte-li chuť se podívat, jak asi bude nový přehrávač zvukových a video souborů vypadat, neváhejte ani na okamžik.

podXP

Výrobce: podXP
Internet: www.podxp.com
Pro OS: Windows XP
Typ programu: freeware

Aplikace podXP pochází od stejnojmenného francouzského producenta softwaru. Oproti dříve charakterizovaným programům však nejde o vizualizátor grafického uživatelského rozhraní v pravém slova smyslu. Spíše bychom mohli říci, že podXP je generátor, jenž vám dovolí ukládat na pracovní plochu operačního systému různé šikovné nástroje. Tyto nástroje působí jako samostatné miniaplikace, přičemž každá z nich je určena pro realizaci jistého úkonu. Nabídku digitálních pomůcek tvoří například analogové hodiny, "nalepovací" poznámky a objektové panely, na nichž se mohou objevovat prezentace obrázků, měřiče systémových prostředků či ikony aktuálně běžících aplikací.
Instalace produktu podXP je jednoduchá, nebudete s ní mít žádné potíže. Stačí pouze zadat název cílové složky a instalátor již ohlídá všechno ostatní. Jakmile budou zkopírovány zdrojové soubory, můžete program spustit přes nabídku Start. Když tak učiníte, podXP se spustí a zaujme své místo v oznamovací oblasti hlavního panelu (vedle ukazatele hodin). Nyní můžete začít s přidáváním nových součástí. Volit lze z téměř dvou desítek položek, jejichž prostřednictvím můžete na plochu přidávat rozmanité komponenty, kalendářem počínaje a čtečkou RSS zpráv konče. Standardně se všechny přidané nástroje nacházejí "nad" položkami pracovní plochy, z čehož plyne, že překrývají nejenom ikony na ploše, ale také okna programů, které používáte. Není-li vám toto rozvržení zcela pochuti, můžete jej upravit. Jednotlivá "udělátka" je možné přesouvat po ploše, zvětšovat nebo zmenšovat a v neposlední řade také měnit jejich design. Autoři obohatili program o podporu tří základních zobrazovacích stylů: zatímco výchozí styl vykresluje okna moderními "průhlednými" grafickými štětci, další dva si berou inspiraci z rozhraní systému Windows Vista. Pokud se vám to zdá málo, nenechte se splést: podXP nabízí každý grafický kabátek v několika barevných alternacích, takže rozhodně není důvod ke smutku. Nám jako velmi nápaditá přišla perleťová čerň, v níž se snoubí elegance a půvab.
Prozatím nejnovější verze podXP (1.1) skrývá hned několik klenotů, jimiž se pokouší porazit své konkurenty. Prvním z nich jsou skiny pro přehrávače Windows Media Player a Winamp, které reprezentují vhodně sladěnou směs uhlazenosti a barevné kompozice. Dalším vynikajícím nápadem jsou "živé dialogy", jež pohotově odrážejí stav minimalizovaných aplikací. Funguje to asi takto: v okamžiku, kdy je okno jisté aplikace minimalizováno, se na pracovní ploše objeví malinký dialog, jehož obsah tvoří vizuální ukázka, ilustrující podobu aplikace těsně před minimalizací. Dejme tomu, že píšete ve Wordu dopis. Okamžitě poté, co klepnete na minimalizační tlačítko textového procesoru, se objeví dialog, který vám bude ukazovat, jak vypadala aplikace před zmenšením. Poklepání na dialog pak program vrátí do původních rozměrů. Testovaný produkt si poradí i se zobrazováním zpráv elektronické pošty a nezastaví se ani tehdy, když mu přikážete sledovat vytížení procesoru či alokaci operační paměti. Pomyslným bonbónkem je pak možnost vložit na plochu dialog pro monitorování počasí.

Talisman Desktop

Výrobce: Lighttek Software
Internet: www.lighttek.com
Pro OS: Windows 95/98/ME/NT4/2000/XP
Typ programu: placený produkt
Cena: na CD PC WORLDu č. 10/2005 zdarma

Když jsme poprvé viděli, co Talisman Desktop dokáže, nebyli jsme si jisti, zda to není jenom hezký sen. Naštěstí ale nebyl, a tak vás, milí přátelé, můžeme seznámit s nejpropracovanějším z programů, o nichž tento článek pojednává. Talisman Desktop není pouhým měničem vzhledu systému Windows XP, protože ve skutečnosti se jedná o zbraň mnohem těžšího kalibru. Máte-li po boku Talisman, jste dobře vybaveni i pro takové úkoly jako je kompletní navržení celého rozhraní Windows! Ano, tušíte správně: program vám vedle kompletní modifikace uživatelského rozhraní umožní také jeho vytváření. Přitom neexistuje prakticky nic, co byste nemohli pozměnit, upravit či opětovně navrhnout ikony, obrázky, fonty, nabídky, dialogy, ovládací prvky a spousta dalších součástí GUI operačního systému čekají pouze na váš povel. Výbavu Talismanu formuje soubor vizuálních témat, která lze jedním klepnutím myší uvést do praktického nasazení. Grafická kvalita vestavěných témat je vysoká, takže je radost na ně pohledět. Hodnota programu ve vašich očí stoupne, když zjistíte, že témata byla navržena se zřetelem pro praktičnost a každodenní použitelnost. Pokud se vám bude patnáctka vestavěných témat jevit jako nedostatečný počet, můžete si dodatečné vizuální návrhy stáhnout z webových stránek společnosti Lighttek, tvůrce Talismanu. Program si za dobu své existence získal srdce početné skupiny uživatelů po celém světě. Ti vytvořili soudržnou komunitu, která si vyměňuje grafické motivy a styly uživatelských rozhraní, jež pomocí Talismanu sestrojí. Tím jsme se dostali k možnosti vytváření vlastních rozhraní. Aplikace tuto činnost usnadňuje díky promyšlené struktuře implementovaných nástrojů, jejichž prostřednictvím lze vytvářet snad vše, na co si vzpomenete. Kdybychom chtěli charakterizovat všechny "featury" Talismanu, mohli bychom rovnou připravit speciální číslo časopisu, zaměřené výhradně na tento vizualizátor. Navržené vizuální styly lze doplnit funkčními elementy, jako kupříkladu grafická a textová tlačítka, tvary, seznamy, formuláře, nabídky, a také regiony s Flash animacemi či kódem HTML.
Talisman Desktop může běžet v celkově čtyřech provozních režimech, které ovlivňují dosah jeho možností. Ve většině případů se program ve vykreslování "střídá" s operačním systémem Windows XP. Jestliže se vám ovšem rozhraní Talismanu zalíbí, můžete nastavit, aby program vystupoval v roli integrální součástí systému, která slouží k jeho ovládání.

Brico Pack Crystal XP

Výrobce: Crystalxp (dlb)
Internet: bricomix.net
Pro OS: Windows XP
Typ programu: freeware

Imponuje-li vám figurka tučňáka jako maskota systému Linux, je docela možné, že vás upoutá i balíček vizuálních stylů s názvem Brico Pack Crystal XP. Program upravuje systémové soubory Windows XP a výsledkem je vtipný vzhled, který si v ničem nezadá s linuxovými grafickými technikami. A jaképak proměny můžete očekávat? Brico Pack Crystal XP přemaluje všechny původní ikony uživatelského prostředí, vybrousí dialogová okna, vylepší hlavní panel s tlačítkem Start a stranou nenechá ani vaši pracovní plochu. Zkrášlovací operací projdou rovněž animace, tapety, ikony prohlížeče, obrázky a přihlašovací obrazovka. Grafické motivy známé z distribuce Linuxu se budou společně s neodmyslitelnou postavičkou tučňáka rozprostírat opravdu na každém kroku. Vizualizátor představuje příjemné zpestření: vaše uznání si jistě vyslouží perfektní ikony a celková grafická úprava, která je okořeněna úsměvnými designérskými prvky. Zkrátka a dobře, Brico Pack Crystal XP je program, jehož název byste si měli poznačit do svého notýsku.
6 0159/OK o

Charakteristika modifikačních programů a hodnocení jejich silných stránek
"Měniče vzhledu operačního systému" jsou programy jako každé jiné, a to i přesto, že se svým chováním od běžných aplikací velice liší. Když si nainstalujete třeba tabulkový kalkulátor, můžete jej spustit a začít s návrhem a přípravou datových tabulek. Jiná je však situace u modifikátorů grafického uživatelského rozhraní operačního systému. Ty po své instalaci upraví nastavení systému, aktivují nové vizuální styly a přitom pracují tiše, jakoby v pozadí. Vizualizátory jsou konfigurovatelné, což znamená, že můžete jejich pracovní styl upravit nebo zcela pozměnit. Tyto modifikace se uskutečňují buď prostřednictvím zabudovaných nástrojů operačního systému, nebo pomocí prostředků, které si každý vizualizátor nese s sebou.
Hlavní pozitiva, která plynou z použití programů pro změnu GUI operačního systému, můžeme hledat v následujících oblastech:

1. zvýšení atraktivity virtuální pracovní plochy,
2. maximalizace pracovní produktivity,
3. psychologické působení.

Vizualizátory se snaží zvýšit přitažlivost pracovní plochy, jakožto i všech ostatních částí operačního systému, které při své práci používáte. Přestože se tento cíl aplikacím daří naplňovat poměrně dobře, záleží pouze na vás, jak se vám bude nové uspořádání zamlouvat. Tím chceme poukázat na skutečnost, že parametr "zvýšení atraktivity" je třeba považovat za výsostně subjektivní, neboť co se jednomu uživateli zdá fantastické, se může jeho kolegovi jevit jako nevýrazné nebo zcela nevyhovující. Představované produkty se pokoušejí dodržovat "obecné grafické standardy", přičemž si v mnoha ohledech berou za vzor systém Windows Vista. Ruku v ruce s poutavostí vizuálních témat jde rovněž zvýšení pracovní produktivity a také snaha blahodárně působit na vaše emoce během doby, kdy s počítačem pracujete. Jak totiž již dávno prokázaly různé psychologické průzkumy, pracovní výkon člověka se zvyšuje v prostředí, v němž se dotyčná osoba cítí dobře a spokojeně. A jelikož informace o světě kolem nás vnímáme z přibližně devadesáti procent vizuálně, pomocí zrakových receptorů, jsou to právě vizuální podněty, které naše emoce při práci s počítačem ovlivňují nejvíce.
Ještě než se pustíte do předělávání Windows, věnujte pozornost následujícímu upozornění.

Upozornění: Programy pro změnu vzhledu a grafického rozvržení systému Windows XP provádějí citelné zásahy do jeho architektonické struktury. Řečeno jednodušeji, tyto aplikace modifikují nastavení operačního systému na nízké úrovni a přebírají zpracování mnoha systémových služeb na sebe. Jedná se především o vykreslovací operace, jejichž cílem je nahradit standardní chování systému a nabídnout uživateli novou přidanou hodnotu. Před použitím jakéhokoliv softwaru, který je zmíněn v našem článku, byste měli provést následující úkony:

1. Zálohujte veškerá data, která jsou pro vás důležitá.
2. Proveďte zálohu systémových soborů a registru.
3. Vytvořte bod obnovení, který bude sloužit jako záchytný bod pro případ nuceného navrácení všech uskutečněných změn.

Pravděpodobnost, že použití vizualizátoru způsobí havárii vašeho operačního systému, není nijak veliká, je vždy lepší se pojistit a dodržovat doporučované bezpečnostní standardy.
Dále uděláte dobře, pokud se vyhnete souběžné instalaci a použití většího počtu vizualizátorů. Můžeme-li vám poradit, vždy před instalací dalšího programu pro změnu vzhledu GUI odstraňte ten stávající. Nejlepší bude, když budete pracovat pouze s tím programem, které nejvíce získá vaše sympatie.

Desktop SideBar aneb interaktivní postranní panel v akci

Součástí vizuálních motivů chystaného operačního systému Windows Vista bude interaktivní postranní panel s názvem SideBar. Primárním smyslem existence tohoto panelu je nabídnout uživatelům instantní přístup k často vyhledávaným informacím. SideBar bude obsahovat překrásně namalované analogové hodiny, ukazující přesný čas. Kromě toho bude schopen pojmout i mnoho dalších udělátek neboli miniaplikací, například čtečku RSS, prohlížeč obrázků nebo webovou službu zjišťující kurzy světových měn. Poněvadž bude ještě jistou dobu trvat, než se k nám nový operační systém Microsoftu dostane, můžete vzít zavděk alternativou nesoucí jméno Desktop SideBar. Ta na vaši pracovní plochu umístí konfigurovatelný panel, jehož pomocí lze sledovat systémový čas, prohlížet obrázky, pozorovat vytíženost hardwarových komponent počítače (CPU, RAM, pevný disk a síťové připojení), číst e-mailové zprávy, pouštět si písničky v programu Windows Media Player a dělat hromadu dalších věcí. Výchozí modře-zelené vzezření SideBaru můžete pozměňovat pomocí vestavěných skinů. Program je volně dostupný, přičemž získat jej můžete na adrese www.desktopsidebar.com. Aplikace si rozumí s operačními systémy Windows ve verzích 98, ME, 2000, XP a 2003 Server. Dodává se s jazykovým balíčkem pro češtinu, ale bohužel musíme konstatovat, že český překlad je velice nesourodý: při testování jsme narazili na nemalý počet položek, které nebyly vůbec počeštěny. Tato malá chybička ovšem nic nemění na faktu, že Desktop SideBar je účinným pomocníkem, který dovede učinit vaši práci rychlejší a produktivnější. Pokud bude jeho protějšek ve Vistě stejně dobrý, máme se vskutku na co těšit.

Jak pracují aplikace pro změnu grafického rozhraní Windows

Abychom řekli pravdu, generalizovat pracovní postupy aplikací zaměřujících se na změnu uživatelského rozhraní operačního systému Windows XP není nijak snadné. Je to způsobeno zčásti tím, že každý program může pracovat odlišně, zčásti zase tím, že možné cesty pro dosažení finálního efektu se liší podle toho, co je cílem modifikace (kupříkladu přidání skinů, rozšíření pracovní plochy nebo kompletní úprava vizuálních stylů). Pokud se soustředíme na vizuální styly a grafické motivy, můžeme prohlásit, že Windows XP obsahují speciální aplikační programová rozhraní (API), která lze využít pro kontrolu vzhledu GUI. Vizualizátory mohou volat funkce těchto rozhraní a používat své vlastní prostředky, čímž vdechnou systému nový život. O něco jednodušší je situace u skinů čili grafických designů, která se importují do programů. Tyto skiny mohou uživatelé vytvářet pomocí externích editačních nástrojů a pak je vkládat do příslušných aplikací.

Experimenty ve Windows Media Playeru

Internet: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/mp10/getmore/skins.aspx

Hledáte-li postup, jak přizpůsobit multimediální přehrávač Windows Media Player 10, pak jste na správném místě. Tento program podporuje použití skinů, ba co více, celý proces stažení a aplikace grafického návrhu je plně automatizován. Uvedený přívětivý přístup přináší uživatelům pozitiva v podobě rychlosti a jednoduchosti vše vyřídíte několika klepnutími myší. Microsoft na svých stránkách nabízí mnoho skinů k volnému použití. Charakter předkládaných vizuálních kabátků je velice široký, vedle decentních návrhů najdete i poněkud avantgardněji působící náměty. Příznivci počítačových her mohou sáhnout po skinech inspirovaných tituly Age of Mythology, Half-Life 2 či Combat Flight Simulator 3.

Windows Vista mocná inspirace

Podle oficiálně kolujících informací nás od příchodu nástupce systému Windows XP dělí pouhých několik měsíců. Po pětiletém období tedy konečně dojde k střídání stráží i na poli operačních systémů. Marketingoví odborníci Microsoftu se nás snaží přesvědčit, že inovace zařazené do Visty budou revolučnější než kdykoliv předtím. A ačkoliv je v současné době k dispozici pouze testovací sestavení (CTP) budoucího systému, nemáme důvod oněm zvěstem nevěřit. I když bude Vista pracovat s mnoha pokročilými technologiemi, nás zajímalo zejména prezentační rozhraní, které se nově jmenuje Windows Presentation Foundation (dříve známé pod kódovým jménem Avalon). Uživatelské rozhraní Visty bude používat nejenom moderní a přehlednější vizuální styly, ale bude rovněž obohaceno o plně přizpůsobitelný boční panel (SideBar). Právě do SideBaru vkládají lidé z Microsoftu největší naděje, neboť inteligentní lišta by měla značně ovlivnit způsob, jak budeme v budoucnu s počítači pracovat. Nemine nás ani zcela přepracovaný design dialogových oken, který se nese ve znamení efektu průhlednosti. K vyvolání příznivých pocitů mají přispět fotorealistické ikony, které bude možné zvětšovat nebo naopak zmenšovat podle potřeby, a to bez ztráty kvality. Za samozřejmost považujeme nové grafické motivy, tapety, ovládací prvky a průvodce, kteří budou přímo překypovat barevnými odstíny. Zdokonalení se týkají i čitelnosti textu v tomto směru je nepřehlédnutelný nový systémový font Segoe UI, jenž je optimalizován pro zjemňující technologii ClearType (ta zvyšuje čitelnost textů na LCD displejích). Vizuální styly Visty nabídnou pohledné trojrozměrné efekty (třeba při přepínání mezi aplikacemi), které budou hardwarově akcelerovány. Estetičnost, přehlednost a kompaktnost: to jsou tři slova, jež nejlépe popisují nové grafické uživatelské rozhraní. Na závěr dodejme, že Vista nabídne nepřeberné množství novinek též pro tvůrce softwaru a programátory. Na prvních příčkách pomyslného žebříčku stojí řízené rozhraní WinFX, deklarativní programovací jazyk XAML či webové a komunikační služby sdružené ve Windows Communication Foundation.

Doporučené webové zdroje

Programy měnící vzhled operačního systému jsou oblíbenými nástroji pro seberealizaci milionů uživatelů na naší planetě. My jsme pro vás vybrali několik kousků, o nichž si myslíme, že by se vám mohly líbit. Pokud se nám podařilo vyvolat váš zájem, cíle bylo dosaženo. Budete-li mít chuť získat další informace o úpravě GUI systému Windows XP, jistě vám přijdou vhod následující webové zdroje:

1. WinCustomize (www.wincustomize.com)
2. ThemeXP (www.themexp.org)
3. WinModify (www.winmodify.net)
4. CustomXP (www.customxp.net)
5. WinMatrix (www.winmatrix.com)
6. XPThemes (www.xpthemes.com)
7. Graphic Styles (graphicstyles.org)
8. StudioTwentyEight (www.studiotwentyeight.com)

Přejeme vám při experimentování mnoho úspěchů!