Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 2.díl

28. 10. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Několik důležitých pojmů okolo eGPU

Ještě než začneme, je třeba si vysvětlit několik základních pojmů, které se v této oblasti používají. Bez jejich důkladného vysvětlení by se pro vás svět okolo eGPU snadno mohl stát zmatečný. Vášniví hráči se toho zde moc nedozví – ti mohou tuto část přeskočit a pokračovat ve čtení další kapitolou.

Sloty PCIe na standardní základní desce

PCIe x16: PCI Express (PCIe) je označení pro slot na základní desce. DO tohoto slotu se připojují standardní grafické karty. Označení x16 udává, že slot PCIe má 16 linek, po nichž mohou data putovat. Při nasazování eGPU se obvykle slot x16 komprimuje na připojení x1 (1 linka) nebo na x2 (2 linky) a takto se připojuje k notebooku. N první pohled to může vypadat, že se jedná o poměrně velkou redukci, ovšem funguje překvapivě velmi dobře. Sloty PCIe se vyskytují ve třech generacích: 1.0, 2.0 a 3.0. Ve vývoji je i generace 4.0, která se má ve finální podobě objevit ne dříve než v roce 2017. Většina současných grafických karet používá verzi PCIe 3.0, která je zpětně kompatibilní s verzí 2.0.

Napájecí konektor PCIe: Pod označením PCIe se rovněž může rozumět napájecí konektor, který má šest nebo osm pinů.

Napájecí konektor ATX se 24 piny: Jedná se o další typ napájecího konektoru, který se běžně používá u napájecích zdrojů u počítačů a je jednou z možností, jak napájet karty PCIe.

24pinový napájecí konektor

Adaptér/deska PCIe: Jedná se o malou destičku se slotem PCIe, několika sloty HDMI a různými možnostmi napájení. Hlavní a v podstatě jedinou funkcí adaptéru PCIe je zajistit pomoc při komunikaci grafické karty s notebookem.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?