Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 5.díl

31. 10. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Co je třeba udělat nejdříve

Ne všechny sestavy pro eGPU se staví stejně, nicméně i přesto všechno mají jedno společné: předtím, než se vrhnete do části využívající Plug&Play, musíte si zjistit několik věcí. Třeba totiž také můžete zjistit, že právě váš notebook bohužel není z jakéhokoliv důvodu připraven na aplikaci takového řešení využívajícího Plug&Play a že pokud má takové řešení fungovat, budete potřebovat softwarovou pomoc.

V první řadě se doporučuje, abyste si přečetli zkušenosti s eGPU, které získali uživatelé stejného notebooku, jaký máte vy. Uživatelů eGPU je spousta a pokud není váš model notebooku úplně nový nebo neobvyklý, je poměrně vysoká šance, že se najde někdo, kdo už sadu s eGPU na stejném notebooku, jako je váš, již zprovoznil.

Pokud se vám nepodaří najít nikoho, kdo by eGPU nasadil na stejném notebooku, jako je váě, pak zkuste najít někoho s notebookem o generaci starším nebo se pokuste vyhledat notebooky od stejného výrobce a zaměřte se na nejběžnější obtíže, které se v jejich případě s eGPU vyskytují.

Před nákupem součástí pro sadu eGPU například pro notebook 2011 Lenovo Thinkpad X220 je potřeba získat potřebné informace týkající se podpory a provozu eGPU na tomto notebooku

Pro získávání informací týkajících se eGPU jsou hlavní dva zdroje. Prvním z nich jsou vlákna věnovaná eGPU na fóru TechInferno moderovaném Australanem Nando4 (budeme jej nadále označovat jen jako Nando) a dalšími. Druhým zdrojem je NotebookReview.

Jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se uživatelé setkávají napříč celou zeměkoulí, je chyba označovaná jako "error 12". Tato chyba se vyskytne, když se operační systém Windows domnívá, že nemá dost systémových prostředků, aby mohl grafickou kartu používat. Tato chyba "error 12" se dá obvykle vyřešit například placenou utilitou Setup 1.30 od Nando.

Další informace se dají nalézt i na YouTube, kde se řada uživatelů chlubí svými sadami eGPU a měřeními jejich výkonu na jimi natočených videích.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?