Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 6.díl

1. 11. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Výběr grafické karty

Nyní, když už máte jasno v tom, jaký typ nasazení eGPU budete chtít, je čas vydat se do obchodu s počítačovými komponenty a zde si koupit grafickou kartu. V podstatě platí, že zde můžete koupit libovolnou grafickou kartu, ovšem nedoporučuje se vybírat žádné příliš špičkové karty, jako je například Radeon R9 Fury nebo Nvidia GeForce GTX Titan X. Doporučuje se pořizovat grafickou kartu v ceně přibližně 4 000 až 6 000 Kč nebo stačí i za méně.

Skutečnost je totiž taková, že i karta pod cca 6 000 Kč vám dokáže zajistit minimálně několik bezstarostných let, protože s jejich výkonem bohatě vystačíte. Příkladem vhodných karet jsou třeba GTX 960 nebo Radeon R9 380 – skvělé karty pro hraní počítačových her při rozlišení 1 080p, a za cenu okolo 4 000 Kč. Moderátor již zmiňovaného diskusního fóra TechInferno se zmiňuje o tom, že grafická karta vyšší třídy by sice měla přinést i vyšší výkon, nicméně při jejich nasazení se stane úzkým hrdlem systému připojení PCIe x1 nebo x2 k vašemu notebooku, takže se výkon grafické karty stejně naplno nevyužije.

Grafická karta AMD Radeon R9 380 – stejně jako tato skvělá verze od firmy Visiontek je tím nejlepším, co můžete v oblasti grafických karet za cenu okolo 4 000 Kč koupit

Velmi důležité je i to, že nikdo vám nezaručí, že vám bude eGPU fungovat, dokud to sami nezkusíte. Pokud jste ale provedli důkladný průzkum týkající se fungování eGPU na stejném modelu notebooku u jiných uživatelů, pak pravděpodobnost, že by vám eGPU nefungovalo, je prakticky minimální. Ale samozřejmě existují výjimky a bohužel můžete být právě vy tou výjimkou, které bude nasazení eGPU působit problémy.

Jestliže plánujete v nejbližší době koupi nového stolního počítače, pak investice do grafické karty vyšší třídy může být cestou, jak si rozložit náklady na nový počítač do většího časového intervalu.

Dalším závažným rozhodnutím, které budete muset učinit, je to, zda investovat do grafické karty od firmy AMD nebo do grafické karty od firmy Nvidia. V současnosti většina uživatelů nasazujících eGPU upřednostňuje grafické karty firmy Nvidia, a tak zvažte, zda nepůjdete stejnou cestou.

Na paměti mějte, že pokud má grafická karta fungovat v eGPU, pak potřebuje svůj vlastní napájecí konektor. To by mohl být problém u grafických karet s minimálními požadavky na napájení, jako je kupříkladu grafická karta GeForce GTX 750 Ti, která si napájení bere přímo ze základní desky. Zatím jsme netestovali, zda by grafická karta GTX 750 Ti fungovala s deskou BPlus, nicméně v případě této grafické karty bychom dporučili zakoupit přetaktovanou verzi  této grafické karty GTX 750 Ti, která má šestipinový napájecí konektor PCIe.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?