Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 8.díl

4. 11. 2015

Sdílet

S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Sestavení – pokračování

A nyní nastává okamžik pravdy. Zapněte napájecí zdroj (a neděste se, pokud se zatím nic neděje), zapněte externí monitor a následně spusťte notebook. Tento postup se alespoň osvědčil většině uživatelů. Jiné uživateé zase mají zkušenost s tím, že se sestava eGPU spustí pouze tehdy, když ji připojí do slotu Express Card po dokončení úvodního bootování, popřípadě po načtení operačního systému Windows.

Ať je pořadí bootování jaké chce, předpokládejme, že jste použili naši vzorovou sestavu Plug&Play. Notebook by tedy měl normálně spustit operační systém Windows. Váš notebook se ovšem může předtím, než se správně zapne, několikrát restartovat, protože jste k němu připojili nový hardware. Jakmile se ocitnete v grafickém rozhraní Windows, můžete zkontrolovat, zda byla vaše nová grafická karta rozpoznána. Otevřete proto okno Správce zařízení a podívejte se do sekce Grafické adaptéry. Pokud nebyla vaše grafická karta rozpoznána, je třeba ručně stáhnout a instalovat ovladače grafické karty dodávané firmami AMD či Nvidia. Poté je třeba operační systém restartovat, aby mohla vaše sestava eGPU správně fungovat.

Jakmile je všechno hotovo, nic nebrání tomu, abyste se naplno ponořili do světa počítačových her. Abyste měli představu, co můžete od podobně výkonného systému očekávat, připravili jsem pro vás několik testů sestavy eGPU. Mějte na paměti, že GTX 750 Ti je grafická karta, která patří  nižší tříděn zřejmé, že při použití výkonnější karty, jako je kupříkladu GeForce GTX 950, která se dá pořídit za cca 3 000 Kč, na tom bude z hlediska výkonu určitě daleko lépe.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?