Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 9.díl

6. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Jesse-lee Lang - Fotolia.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Benchmarkové testy

Naši testovací sestavu v tomto případě tvoří již zmiňovaný notebook Lenovo ThinkPad X220 s dvoujádrovým procesorem Intel "Sandy Bridge" Core i7 2620-M taktovaným na 2,7 GHz s podporou HyperThreadingu, 8 GB operační paměti RAM a pevným diskem SSD značky Samsung 850 EVO o kapacitě 500 GB,  externím 22palcovým monitorem od LG s rozlišením 1080p a s operačním systémem Windows 10 Pro 64bit.

Sestavu eGPU tvoří grafická karta Asus GeForce GTX 750 Ti OC (2 GB DDR5), napájecí zdroj Corsair CX430M a adaptér PCIe od firmy BPlus PE4c 2.1a připojený přes HDMI do Express Card. Na internetových stránkách HWTools již bohužel tento adaptér už není dostupný (ale jemu podobné ano). Celkové náklady v čase psaní tohoto článku se pohybovaly něco málo přes 5 000 Kč. To je daleko méně, než na co by vás přišel nový herní počítač.

Tyto testy nemají ambice stát se reprezentativními výsledky výkonových testů grafické karty Asus GeForce GTX 750 Ti. Spíše jde o to, abyste si udělali představu o tom, co taková průměrná sestava eGPU s podobným hardwarem dokáže. Také si uvědomíte, že i grafická karta nižší třídy dokáže svým výkonem v oblasti počítačových her dalece předčit procesory s integrovanou grafickou kartou. Námi prováděné testy jsme prováděli s grafickou kartou PCIe 3.0  připojenou přes PCIe 2.0. Výsledky by byly daleko lepší, pokud bychom použili BPlus PE4C 3.0, a to nejen kvůli novějšímu slotu PCIe, ale i proto, že kabel HDMI-Express Card, který je součástí balení, dodává notebooku kvalitnější signál.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?