Hlavní navigace

Přes 4 roky vězení za krádeže identity v P2P sítích

27. 3. 2008

Sdílet

Uvedený případ ukazuje především rizika různých sítí pro sdílení. Často jsou instalovány dětmi bez vědomí rodičů na počítačích, kde jsou současně uloženy citlivé informace.

Gregory Kopiloff ze Seattlu dostal za krádeže identity uskutečněné prostřednictvím P2P sítí 51 měsíců vězení a po propuštění ho bude ještě čekat tříletý zkušební dohled.

Případ ukazuje několik věcí: i když se nejspíš stále jedná pouze o špičku ledovce, reálné postihy počítačové kriminality se alespoň v USA množí a podobné rozsudky jsou v poslední době vyhlašovány téměř jako na běžícím pásu. Nemusí to ani trvat příliš dlouho – Kopiloff začal se svými podvody v roce 2005, zatčen byl loni a v září a odsouzen letos v březnu.
Pachatel získával přístup na počítače uživatelů, které byly zapojeny do různých P2P sítí, a zde pak pátral po zneužitelných datech (hledal zde třeba různé daňové formuláře, výpisy z účtů apod.). S použitím těchto údajů pak následovaly karetní podvody, objednávky zboží a jeho přeprodej... Kopiloff takto okradl 83 lidí a získal z toho asi 100 000 dolarů – alespoň tolik se mu podařilo prokázat.
Dle amerického Computerworldu uvedený případ ale ukazuje především rizika různých sítí pro sdílení. Často jsou instalovány dětmi bez vědomí rodičů na počítačích, kde jsou současně uloženy citlivé informace.

Zdroj: Computerworld.com

Zloději karet a identity mohou mít na letištích žně

Autor článku