Hlavní navigace

Přetaktujte nový CPU Haswell jako profesionál! - 2.díl

30. 7. 2013

Sdílet

 Autor: (c) bestshortstop - Fotolia.com
Minule jsme zjistili, že pro přetaktování procesorů architektury Haswell bude třeba věnovat velkou pozornost chlazení. V dnešním dílu vám nastíníme, jak se s chlazením vypořádat. Zároveň se už pustíme do úvodu do taktování.

V červnu letošního roku uvedla firma Intel na trh novou generaci čipů s architekturou Haswell. My jsme si pořídili výkonnou počítačovou sestavu obsahující procesor Core i7-4770K právě s architekturou Haswell a v tomto seriálu se s vámi podělíme o zkušenosti, které jsme získali při jeho přetaktování.

1. dílÚvod; Uvnitř je docela horko

Jak tedy na chlazení?

Přetaktování odemknutého procesoru Haswell je z hlediska technického realizovatelné prakticky s libovolným chladičem, nicméně čím vyšší má být úroveň přetaktování, tím výkonnější musí být chladič procesoru. To samozřejmě platí pro každý procesor, ale vzhledem k tomu, že se jedná o úplně novou verzi procesoru, znovu vás varujeme a upozorňujeme na to, že je třeba používat pouze jen ty nejkvalitnější chladiče. Čím větší a robustnější, tím lépe.

Pokud se chcete pokusit dosáhnout až k samým hranicím výkonu vašeho procesoru Haswell, tj. k napětím nad 1,25 V a frekvencím nad 5 GHz, pak vám doporučujeme použít buď vodní chlazení, nebo nějaké jiné netradiční zdroje chlazení. Nicméně spoustu zábavy si užijete i se špičkovým vzduchovým chladičem. Pro náš pokus o přetaktování jsme si vybrali obrovský vzdušný chladič Noctua NH-U14S, který naprosto bezkonkurenčně převažuje nad chladiči dodávanými standardně Intelem k jeho procesorům.

Vzdušný chladič Noctua NH-U14S je větší než průměrný větráček do počítačové skříně, nicméně vám zajistí, že váš nový procesor zůstane chladný i při přetaktování

Chladič Noctua NH-U14S je skutečně hodně velký – jeho rozměry jsou cca 15 × 10 cm a váží včetně integrovaného 140 mm větráčku asi 1,5 kg. Celý chladicí systém má měděnou základnu a několikero měděných heatpipes, které jsou připojeny k rozsáhlému a hustému souboru hliníkových chladicích žeber. Všechny spoje na chladiči jsou pájené, poniklované a vyleštěné tak, že se lesknou jako zrcadlo. Díky vyšší hmotnosti a velké ploše dokáže chladič Noctua NH-U14S odvést daleko více tepla než slabé standardní chladiče od Intelu, což znovu naprosto jednoznačně přispívá k tomu, že je teplota procesoru udržována na nízkých hodnotách a umožňuje při přetaktování dosáhnout daleko vyšší úrovně.

Přetaktování procesoru Haswell

Postup při přetaktování vašeho nového procesoru Haswell je velmi podobný postupu při přetaktování starších procesorů Intel. Pokud však plánujete přetaktovat procesor Haswell, nezapomeňte na to, že si musíte pořídit procesor, jehož název končí písmenem K, například Core i7-4770K, který jsme si vybrali my. Procesory bez písmenka K na konci mají možnosti přetaktování kvůli hardwarovým zámkům, které Intel do této generace procesorů integroval, velmi omezené.

Svůj procesor můžete přetaktovat dvěma způsoby: buď zvýšením násobiče, nebo zvýšením základní frekvence. Tak například základní frekvence procesoru (3,5 GHz) dosáhnete nastavením násobiče na hodnotu 35 a nastavením základní frekvence na 100 MHz: 35 × 100 MHz = 3 500 MHz, neboli 3,5 GHz.

Maximální frekvence procesoru Core i7-4770K (3,9 GHz) dosáhnete nastavením násobiče na hodnotu 39 a nastavením základní frekvence na 100 MHz. Zvýšením násobiče či základní frekvence se zvýší i celková frekvence procesoru. Vzhledem k tomu, že procesory, jejichž název končí písmenem K, jsou odemknuté, můžete hodnotu násobiče měnit naprosto volně a měnit můžete i základní frekvenci, i když tu jen na určité hodnoty – 100 MHz, 125 MHz, 167 MHz a 250 MHz. Základní frekvenci je však možné měnit od výše uvedených základních hodnot také po menších krocích, musíte ale vlastnit základní desku, která je pro přetaktování přímo určena, jako je třeba námi vybraná základní deska Gigabyte Z87-UD3H.

Čipy Haswell od Intelu bohužel stejně jako jejich předchůdci umožňují měnit základní frekvenci jen omezeně, a to v řádu několika MHz nad nebo pod vybranou frekvenci (viz výše), abyste byli schopni doladit frekvenci procesoru. Úprava základní frekvence v rozsahu větším než jsou 4 MHz nebo 5 MHz je naprosto výjimečná.

Za zmínku stojí i to, že vy sami si můžete měnit i násobiče pro operační paměť či frekvence jiných komponent než je jádro procesoru, například frekvenci iGPU. Takto můžete měnit výkon počítačové sestavy i z ostatních hledisek. V tuto chvíli se však zaměříme výlučně na výkon procesoru.

V příštím dílu zjistíme, že při přetaktování je nejdůležitější správné nastavení hodnoty napětí a udržování správné teploty procesoru. Tyto dva parametry zodpovídají za to, že počítačová sestava bude stabilní. Proto si mimo jiné představíme i nástroje, které nám dokáží výše uvedené parametry změřit. Také se budeme věnovat nastavování hodnot násobiče a základní frekvence. Zároveň se podělíme o první dojmy z našich pokusů o přetaktování procesoru.

Byl pro vás článek přínosný?