Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 5.díl

11. 6. 2017

Sdílet

 Autor: (c) bugtiger - Fotolia.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Nastavení hodnoty napětí pro procesor

Přesuňte se proto do sekce CPU Core/Cache Voltage a klepněte na rozevírací nabídku, kde uvidíte tři různé možnosti. V režimu Manual Mode nastavujete pouze jednu jedinou hodnotu napětí. Váš procesor bude napájen jednou konkrétní hodnotou napětí – nezávisle na tom, zda je nečinný nebo zda je naplno vytížený. Z pohledu úspory elektrické energie se jedná o režim velmi neefektivní, na druhou stranu vám nabízí maximální kontrolu nad procesorem.

Režim Offset Mode vám umožňuje k základní hodnotě napětí přidat (popřípadě odebrat,pokud provádíte underclocking neboli podtaktování) určité množství napětí. Hodnota napětí se může měnit v závislosti na požadavcích kladených na procesor. Hodnota napětí je tedy v základu opět daná napevno, nicméně může se měnit v intervalu, který nastavíte. Pokud tedy nastavíte hodnotu rozmezí například na 0,1 V a procesor má napevno nastaveno napětí 1,25 V, pak je možné v případě potřeby napětí procesoru zvýšit až na 1,35 V.

V režimu Adaptive Mode by procesor měl dostat vyšší napětí v okamžiku, kdy se dostane do režimu Turbo. Je třeba poznamenat, že u některých základních desek je možné nastavit hodnotu rozmezí pro napětí i v režimu Adaptive Mode, která se následně uplatní v okamžiku, kdy procesor potřebuje vyšší napětí i mimo režim Turbo.

Automatické nastavení napětí pro CPU v režimu Turbo

Pokud s přetaktováním začínáte, pak nechte základní desku, aby hodnotu napětí nastavovala za vás, a to minimálně tak dlouho, dokud nezískáte nějaké ty zkušenosti. Pokud se váš počítač začne chovat nestabilně, pak zkuste experimentovat s režimy Adaptive a Offset, které umožní procesoru dodat vyšší napětí. Ladění výkonu počítače v režimu ruční konfigurace napětí nežádoucím způsobem zatěžuje procesor,což zvyšuje riziko jeho poškození.

V žádném případě nezapomeňte na nápovědu,která je k dispozici ve vašem rozhraní UEFI BIOS či v příručce k základní desce. Na obrázku výše můžete vidět ve spodní části obrazovky instrukce k nastavení minimální a maximální hodnoty napětí, a to včetně velikosti kroku, který je možné použít.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?