Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 8.díl

14. 6. 2017

Sdílet

 Autor: (c) Scanrail - Fotolia.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Větší rychlost nemusí vždy nutně vést k většímu výkonu

Osobně jsme při našich testech dosáhli taktovací frekvence 4,8 GHz. To byla taktovací frekvence, při které byl procesor počítače ještě stabilní. Při pokusu o nastavení taktovací frekvence 4,9 GHz počítač při zavádění operačního systému Windows zatuhnul. Navíc při této taktovací frekvenci dosáhla maximální teplota procesoru až 87°C, což už je na procesor docela dost vysoká teplota. Proto jsme vrátili taktovací frekvenci zpět na 4,8 GHz, nicméně námi dosažené výsledky ukazují, co je vlastně vůbec možné, alespoň co se týče námi použitého procesoru.

Nakonec ještě jeden tip na závěr: Možná vás to překvapí, ale vyšší taktovací frekvence procesoru nemusí okamžitě znamenat vyšší výkon. Větší množství tepla vznikající při přetaktování může v některých případech způsobit „přiškrcení“ procesoru , a tedy i snížení výkonu. Je to ostatně vidět i na výsledcích našich benchmarkových testů, které jsou vidět na následujících obrázcích.

Porovnání výkonu počítače při různé frekvenci CPU

Porovnání teploty CPU při různých frekvencích CPU

Z obrázků je jasně vidět, že u benchmarku single-core se výkon počítače s nárůstem taktovací frekvence zvyšuje. Výsledky u benchmark multi-core však vypadají poněkud jinak. Maximálního výkonu počítače je dosaženo při taktovací frekvenci procesoru 4,5 GHz a poté výkon výkon počítače se zvyšováním taktovací frekvence procesoru (a množstvím uvolněného tepla) klesá. U taktovací frekvence 4,5 GHz se tedy dosáhlo maximálního výkonu díky optimální kombinaci rychlosti procesoru a uvolněného tepla. Zde je vidět, jak přínosné je provádění přetaktování počítače po malých krocích. Jak již bylo uvedeno – jedná se o již zmíněný postup nejprve otestovat (provést benchmark) a poté zvyšovat výkon (přetaktovávat).

Na závěr je třeba připomenout, že výsledky dosažené při vašich testech mohou být úplně jiné, a to kvůli již zmíněné křemíkové loterii. Nicméně nyní již znáte všechny potřebné základy, takže vám v přetaktování vašeho procesoru prakticky nic nebrání. Pusťte se do toho a vyhledejte si svoji vlastní frekvenci procesoru, při níž bude mít počítač maximální výkon! Navýšení výkonu o takových 10 až 15 procent je velmi reálné a nedáte za něj ani korunu.

Byl pro vás článek přínosný?