Hlavní navigace

Přetvořte svůj PC na stroj pro streamování médií - 1. díl

15. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Možná jste z těch, kteří ze svého počítače vybudovali mediální impérium. Poskládali jste si slušnou hudební databázi, máte zásobu videí různých žánrů a vaše domácí fotografie zabírají polovinu disku.

Problém je, že jsou všechna tato média uvězněna ve vašem počítači. Vy byste ale možná chtěli sledovat svá videa na té velké televizi v obýváku, případně poslouchat svou kompletní sbírku hudby na smartphonu, který má přirozeně omezenou velikost úložiště.

Řešení je jednoduché: přetvořte svůj počítač na mediální stroj, který bude schopen streamovat hudbu, videa a fotografie v podstatě odkudkoliv. Je to jednodušší, než jste si možná mysleli, komplikované je na tom jen rozhodnutí, jaké serverové řešení použijete – a kolik jste ochotni investovat financí.

Vyberte si správný počítač, který úkol zvládne

Prvním krokem je ujištění, že váš počítač úkol zvládne. Serverový software může na váš PC naložit pořádnou zátěž, a to zejména tehdy, když poprvé indexuje celou vaši knihovnu médií, ale také přímo ve chvíli aktivního streamování. Navíc je problém v tom, že budete muset počítač nechat běžet 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, jestliže byste svou knihovnu měli rádi dostupnou neustále.

Je jasné, že spousta uživatelů volí tu cestu, že v dedikovaný mediální server přetvoří starší systém; systém, který umístíte třeba do sklepa nebo do komory, kde může potichu čekat na vaše povely. Jestliže si můžete dovolit odkázat streamování médií kompletní počítač, bude pak jedno, jestli jde o nejnovější nabušený stroj nebo o skromnější systém, protože tak jako tak bude moci své serverové službě věnovat všechny svoje hardwarové zdroje.

Software, o němž budeme pojednávat v následující kapitole, nebude mít na váš počítač zas tak obrovské nároky, nicméně byste měli využít zařízení se systémem Windows 7 nebo novějším s minimálně 4 GB RAM a dedikovanou grafickou kartou pro zajištění plynulého vykreslování při streamování videa.

Volte software, který odpovídá vašim požadavkům

Pro započetí streamování budete potřebovat spolehlivý software pro mediální servery. Výběr tohoto softwaru bude určovat nejen to, jaká média budete moci sdílet, ale i to, kde tato média nasdílíte.

Pogoplug PC

Tak například Pogoplug PC je poměrně přímočará utilita pro Windows, která média zpřístupní na mobilních zařízeních, jiných počítačích a v podstatě čemkoliv jiném, na čem spustíte webový prohlížeč. Stačí si vybrat složky, které chcete sdílet, a potom se přihlásit ke svému účtu prostřednictvím jedné z aplikací pro Pogoplug (dostupné pro Android a iOS) či jakéhokoliv prohlžeče. Odsud už můžete otevřít jakoukoliv jednotlivou fotografii, sledovat slideshow, streamovat video či poslouchat hudbu.

Samozřejmě, že nejste omezeni pouze na média. Software dokáže „streamovat“ i jiné typy souborů, což se hodí třeba tehdy, když byste rádi měli mobilní přístup k dokumentům Microsoft Office. Pogoplug disponuje integrovanou funkcí pro prohlížení (ne editaci) souborů z Wordu, Excelu, PowerPointu a jiných populárních formátů včetně PDF.

Pogoplug vám také umožní sdílet položky s přáteli a členy rodiny tak, že vygeneruje odkazy, které ostatní mohou používat pro zobrazení vašeho obsahu. Navíc můžete stahovat soubory, jestliže pracujete na jiém počítači a potřebujete z vašeho domácího serveru získat nějaké dokumenty nebo hudbu.

ICTS24

Plná verze Pogoplug PC vás bude stát asi 30 USD (kolem 600,- Kč). Tato cena zahrnuje 5 GB cloudového úložiště, které můžete využít pro skladování souborů, které můžete využívat i v případě, že je váš domácí server offline.

Pokračování