Hlavní navigace

Přetvořte svůj PC na stroj pro streamování médií - 2. díl

19. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Cybrain - Fotolia.com
Možná jste z těch, kteří ze svého počítače vybudovali mediální impérium. Poskládali jste si slušnou hudební databázi, máte zásobu videí různých žánrů a vaše domácí fotografie zabírají polovinu disku.

Předchozí díl

Jestliže byste rádi přidali funkci pro streamování médií do televize, zkuste PlayOn. Tato služba streamování médií poskytuje (povětšinou spíše jen americkému) uživateli možnost připojení ke kanálům typu ABC, Food Network, Hulu, Netflix nebo TBS. Ovšem funkce, která nás zajímá nejvíce, je streamování knihoven osobních médií (bohužel ne dokumentů).

PlayOn

Navíc PlayOn spolupracuje se širokou škálou zařízení, včetně většiny herních konzolí, smartphonů, tabletů a set-top boxů (včetně Google TV a Roku). Podporuje také DLNA, relativně nový standard pro streamování médií. DLNA streaming podporuje spousta nových chytrých HD televizí, Blu-ray přehrávačů a podobných přístrojů. Je tedy celkem pravděpodobné, že doma máte nějaké zařízení certifikované na tento standard (respektive kompatibilní s PlayOn).

Služba a software stojí asi 40 USD za rok, nicméně pro našince nemá placení této částky pražádný význam. Streamování vlastních médií je totiž s PlayOn bezplatné.

Nakonec je tu Plex, řešení výkonnější než Pogoplug PC nebo PlayOn s funkcemi, jako je automatické stahování metadat pro každou položku vaší knihovny a transkódování za pochodu: jestliže konkrétní soubor videa nebo hudby není přímo kompatibilní se zařízením, na němž jej sledujete (posloucháte), Plex jej převede do formátu, který kompatibilní je.

Podobně jako výše zmíněný PlayOn, i Plex nabízí několik předplacených kanálů, jako je CBS, Hulu a NBC. A stejně jako u PlayOn je vám to v Česku celkem k ničemu. Co možná využijete, to je další funkce, Java záložku (tzv. bookmarklet) pro prohlížeče, kterou můžete použít pro přidání jakéhokoliv webového videa do fronty. Získáte také unikátní e-mailovou adresu, kterou můžete využít pro odesílání odkazů do vaší fronty, což je velmi praktické, například pokud vám někdo ukáže skvělé video na smartphonu uprostřed party. Prostě si jen telefon půjčte, pošlete si e-mailem odkaz a pak jej sledujte doma na vaší HDTV.

Nevýhodou je, že je Plex trochu omezený. Nastavení a používání služby může být trochu matoucí a několik stránek podpory výrobce je nekompletních. Naštěstí existuje velmi aktivní uživatelské fórum (v angličtině), na nějž se v případě technických problémů můžete obrátit.

Navíc přestože je požadovaný software Plex Media Server zdarma (jak pro Windows, tak pro Linux), některé aplikace a funkce si musíte zaplatit. Pokud například chcete streamovat svá média do jiného počítače, nainstalujete si na tento počítač bezplatný desktopový klient Plex. Jestliže však chcete streamovat z webového prohlížeče, budete muset za používání „prohlížečového“ klienta Plex zaplatit 4 USD měsíčně. Plex také nabízí zvláštní aplikace pro Android, iOS a Windows Phone 7, ovšem každá z nich vás bude stát 4,99 USD.

Výhoda vlastního cloudového úložiště

Když už mluvíme o mobilních zařízeních... jestliže opravdu jen chcete mít přístup ke všem svým médiím z telefonu nebo tabletu, máte ještě další možnost ke zvážení: cloudové služby.

Například aplikace pro Dropbox i SugarSync vám umožní na prohlížet mobilním zařízení vaše fotografie, dokumenty i videa. Obsahují také základní přehrávače hudby, přejete-li si ale opravdový mobilní jukebox, pak sáhněte po Google Music (služba je dostupná zatím jen pro Android).

Jinými slovy, pokud již synchronizujete svá média do cloudu, můžete se vykašlat na celý media server a streamovat vše do aplikace. Jak Dropbox, tak SugarSync nabízejí bezplatné účty – se dvěma, respektive pěti gigabajty – pokud však chcete více, budete si za privilegium streamování ze serverů někoho jiného muset zaplatit. Není to špatné řešení, ale nic nepřekoná pohodlí vlastního stroje pro streamování médií, který vaše soubory dokáže dodat kamkoliv po celém světě na prakticky jakékoliv zařízení, které vlastníte.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?