Hlavní navigace

Preview: Adobe Photoshop Express

5. 4. 2008

Sdílet

Photoshop Express je nižší verze Adobe Photoshopu dostupná přes webové rozhraní, kterou můžete využívat zcela zdarma. Více se dočtete v našem krátkém preview.

Ačkoliv nabízí Adobe svůj nový produkt Photoshop Express pouze zákazníkům ve Spojených státech, je možné se na jejich webu zaregistrovat a používat jej odkudkoli (i když při registraci nezbývá, než tvrdit, že z USA jste). Adobe přitom varuje ty, kteří chtějí využít Photoshop Express z jiných zemí než USA, že u nich bude aplikace pracovat velmi pomalu. Nám se to však nepotvrdilo, program běží i z ČR poměrně svižně. Spustit Photoshop Express pro celou mezinárodní komunitu plánuje Adobe v horizontu jednoho roku.

A jak novinka vypadá? Nejdříve natáhnete Vaše fotografie do sekce zvané My Photos, která poskytuje slušné 2 GB prostoru. Obrázky můžete rozdělovat do jednotlivých alb, nebo je klidně zanecháte nezařazené. Pak můžete začít s upravováním.



Photoshop Express nabízí celkem 17 nástrojů z jeho velkého bratra, rozdělené do třech kategorií. Základní (Basic) obsahuje například korektor červených očí, korekci expozice, ořez nebo klonovací razítko. V sekci Tuning můžete třeba váš obrázek zaostřit nebo rozmazat, upravit vyvážení bílé nebo přidat více světla. Poslední kategorie Effects nabízí záměnu barev, převod do odstínů šedi, deformace obrazu a další. Výsledky každé operace s obrázkem si můžete prohlédnout pouhým najetím kurzorem na možnosti, které jsou zobrazeny jako miniatury nad obrázkem. Jednotlivé úpravy lze různě přidávat, odebírat, a tedy kombinovat až k vaší plné spokojenosti. To vše dělá editovací schopnosti aplikace ještě použitelnějšími a pohodlnějšími.

Skvělá je možnost spolupráce s webovými alby, konkrétně to jsou Facebook, Picasa a PhotoBucket. Stačí se jednoduše přihlásit pomocí odkazu v levé části okna a potom lze fotogriafue libovolně přetahovat. Navíc aplikace dbá na bezpečnost - při pokusu o přihlášení do Facebooku je uživatel nejdřív varován ve věci odhlášení se z Photoshop Expressu po skončení práce, aby tak svůj účet na Facebooku ochránil.

Vaše fotografie můžete snadno sdílet s přáteli, rodinou nebo třeba celým světem. Slouží k tomu sekce My Gallery. Sami si určíte, které album chcete sdílet. Prohlížet lze fotografie v sekvencích (slideshow), dále můžete vytvořit přímý odkaz nebo dokonce odkaz na album do své webové stránky ve formě miniautury. Každé album, které vložíte do své galerie, si může kterýkoliv jiný uživatel Photoshopu Express prohlížet, stejně tak i vy máte možnost procházet obrázky ostatních.



Za nedostatek považujeme neschopnost uzamknout album heslem, aby ho mohli prohlížet pouze vybraní uživatelé. Zbývá jen doufat, že se toho někdy v budoucnu od Adobe dočkáme.

Photoshop Express je výborný produkt firmy Adobe. Nástroje pro úpravu, 2 GB prostoru a spojení s dalšími webovými aplikacemi pro sdílení fotografií z něj dělá velmi praktický nástroj. Navíc je všechno zabaleno do velmi líbivého a zároveň funkčního kabátu. A co víc, je k dispozici zdarma.