Hlavní navigace

Připravte počítač na cestu do servisu - 1.díl

21. 10. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Potřebujete odvézt počítač do servisu, protože se v něm něco pokazilo, ale do opravy se nechcete pouštět sami? Před vlastním odvozem je nanejvýš vhodné počítač připravit. Víte, na co nesmíte zapomenout?

 

Pokud odvážíte počítač do servisu, pak dáváte z rukou nejen tento počítač, ale odevzdáváte s ním i svoje data. Na odvoz do servisu byste měli tedy odpovídajícím způsobem připravit nejen počítač, ale měli byste se připravit doslova na všechno, co by se mohlo stát i vašim datům. Přečtěte si, které kroky je před odvozem do servisu žádoucí provést!

 

Úvod

Ve vašem počítači je uložena spousta různých údajů, přičemž spousta z nich patří mezi citlivé údaje. Servisní technik, který bude počítač opravovat, pravděpodobně bude potřebovat přístup do operačního systému Windows – to obecně znamená, že minimálně bude potřebovat znát heslo správce počítače. Pravdou je, že naprostá většina servisních techniků je spolehlivá a důvěryhodná, nicméně nejsou takoví všichni, a tak se jen na důvěryhodnost rozhodně spolehnout nemůžete. Na druhou stranu i ti nejdůvěryhodnější technici vám mohou vymazat obsah vašeho pevného disku, ať už to bylo nutné, nebo k tomu došlo omylem či z kvůli nekompetentnosti technika.

Na druhou stranu je pravdou, že pokud svůj počítač na cestu do servisu řádně připravíte, nemusí oprava počítače pro vás představovat žádnou katastrofu.

Uložte všechny důležité soubory do cloudu: Pokud víte, že po dobu opravy počítače budete muset pracovat, pak nezapomeňte všechny soubory, které budete pro práci na aktuálních projektech potřebovat, umístit do cloudového úložiště – ať se jedná o Dropbox, Onedrive nebo jiné řešení. Pak budete moci k těmto souborům přistupovat z libovolného jiného počítače. navíc všechny změny, které v těchto souborech provedete, se automaticky sesynchronizují se soubory v počítači, který se vám vrátí z opravy.

Zálohujte: Nezapomeňte si vytvořit bitovou kopii vašeho pevného disku či disku SSD. Pokud vám počítačový technik při opravě počítače smaže obsah celého pevného disku a přeinstalujte operační systém Windows – nevadí, protože z bitové kopie budete v případě potřeby moci obnovit všechny potřebné soubory obsahující vaše data. Pokud naopak při opravě počítače počítačový technik operační systém Windows změní k nepoznání, pak budete moci obnovit operační systém Windows do stavu, v jakém byl před odesláním do servisu.

Pozor na jednu věc: pokud počítačový technik přeinstaluje operační systém Windows, má k tomu zpravidla velmi vážný důvod. Při obnově z obrazu obsahujícího zálohu operačního systému by se tak mohlo snadno stát, že závada, kvůli níž jste počítač do servisu poslali, se objeví znovu. Proto se nezapomeňte v servisu zeptat na jejich názor v tom smyslu, zda je to vůbec dobrý nápad, aby se cokoliv z obrazu obsahujícího zálohu operačního systému cokoliv obnovovalo.

Pro zálohování doporučujeme použít program EASEUS Todo Backup Free a zálohu uložit na externí pevný disk.

CS24

 

Pokračování