Hlavní navigace

Přípravy na 45nm výrobní proces u Intelu

28. 2. 2007

Sdílet

Přípravy přechodu od 65nm na 45nm výrobní proces jsou v plném proudu nejen u společnosti Intel. Díky své velikosti se ale není čemu divit, že právě Intel oznámil další významnou investici v této oblasti.

O co jde? Jde o přestavbu stávající fabriky Fab 11x ve městě Rio Rancho nacházející se ve státě Nové Mexiko. Cílem je dosáhnout v druhé polovině roku 2008 výroby čipů pokročilou 45 nm výrobní technologií.




Fab 11x však není nebo nebude jediná továrna schopná pracovat se 45 nm výrobním procesem. Jak jste se mohli dočíst v našich novinkách, společnost Intel se již pochlubila funkčními vzorky procesorů vyrobených 45 nm procesem, od druhého pololetí letošního roku se plánuje výroba takovýchto CPU v oregonské továrně D1D. Ani to však není konečná, neboť jsou ve výstavbě další dvě továrny – jedna ve městě Chandler, stát Arizona, USA (náklady tři miliardy dolarů), druhá pak vzniká v Izraeli poblíž města Kiryat Gat. Ta bude nést označení Fab 28 a její výstavba bude stát 3,5 miliadry dolarů. Prvně jmenovaná začne zpracovávat křemík ještě do konce tohoto roku, Fab 28 se pak přidá ve druhém čtvrtletí 2008.

Poznámka redakce: Přechod na 45nm výrobní technologii je žádoucí jak pro samotnou společnost Intel (zde se jedná o nezanedbatelné finanční úspory), tak i z hlediska koncového uživatele, kterému přinese pokročilý výrobní proces nižší teplotu jeho CPU, vyšší pracovní frekvenci a také nižší pořizovací náklady. Společnost Intel však není jediná, která se chystá na 45nm výrobní proces. Firmy Chartered a IBM se zabývají vývojem v této oblasti již nějakou tu dobu ve spolupráci s AMD, neboť i jim jde „pouze“ o peníze získané nižšími náklady na výrobu jednoho čipu.
Co říci závěrem? Nám, koncovým uživatelům tyto závody rozhodně neublíží, proto pravíme – ještě víc a větší kapky.

Foto: Intel

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?