Hlavní navigace

Příruční budoucnost od Psionu

1. 5. 1999

Sdílet

Na letošním CeBITu představila firma Psion dva prototypy mininotebooků založených na platformě EPOC a jazyku Java. Pr...


Na letošním CeBITu představila firma Psion dva prototypy mininotebooků založených na platformě EPOC a jazyku Java. První z přístrojů, který se na první pohled nijak neliší od ostatních sub- či mininotebooků, nese označení Jedi a je založen na intelovském procesoru Strong Arm s taktovací frekvencí 140 MHz. Jedi je dále osazen barevným displejem, 24 MB paměti RAM, infračerveným portem a lithium-iontovými bateriemi, jež mu umožňují až desetihodinový provoz. Volitelně lze k tomuto zařízení ještě dokoupit integrovaný telefon GSM, pomocí nějž je možno přímo přistupovat na Internet.
Druhým prototypem je počítač Quantum, který nemá klávesnici a který se ovládá přímo na displeji, a to buď pomocí pera, nebo i pomocí prstů.
Zvláštností obou prototypů je především vlastní software firmy Psion, jenž umožňuje několikanásobně rychlejší provoz aplikací ve srovnání s klasickým operačním systémem Windows CE. Díky využití Javy lze snadno provádět změny v systému a snazší bude také přechod na technologii Jini, ve které firma Psion vidí budoucnost podobných zařízení.

Autor článku