Hlavní navigace

Přizpůsobte si navigační podokno v Průzkumníku souborů - 1.díl

16. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Průzkumník Windows (či Průzkumník souborů) obsahuje v levé části okna navigační podokno, které vám má pomoci při výběru složek. Toto okno má rozličné možnosti přizpůsobení.

Program Průzkumník Windows (ve Windows 8 Průzkumník souborů) je praktickým správcem souborů, který je integrován přímo do Windows. Jedná se o velmi všestranný program s řadou možností konfigurace. Orientaci v diskových jednotkách, složkách a souborech usnadňuje i navigační podokno. Přečtěte si, jak se jeho konfigurací  dá zefektivnit práce s tímto správcem souborů!

Navigační podokno Průzkumníka

Navigační podokno Průzkumníka souborů zajišťuje snazší přístup k diskovým jednotkám a složkám, k nimž se má přistupovat z vašeho počítače. V tomto podokně se dá najít několik sekcí, z nichž dvě – Oblíbené položky a Knihovny – se konfigurují velmi jednoduše. Naproti tomu se ostatní sekce konfigurovat vůbec nedají, a vězte, že existují pádné důvody, proč je to tak uděláno. Pokud chcete do navigačního podokna přidat disk, musíte tento disk přidat do svého počítače (který pak tento disk přidá do navigačního podokna automaticky).

Ještě jednu malou poznámku k názvu programu Průzkumník: Firma Microsoft svého správce souborů označovala jako Průzkumník Windows už od verze Windows 95. Až ve verzi Windows 8 je přejmenovala na Průzkumníka souborů – dobrý nápad, alespoň podle našeho mínění. V tomto článku budeme prostě používat název Průzkumník.

Sekce Oblíbené položky

Už samotný název Oblíbené položky dává tušit, že by se horní část navigačního podokna rozhodně měla nechat upravit. Nakonec sem přece chcete umístit svoje oblíbené položky a nikoliv oblíbené položky Microsoftu. Pojďme si vysvětlit, jak se tedy tato část konfiguruje:

  • Chcete-li ze sekce Oblíbené položky odstranit nějakou složku, pak na ni klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se objeví, vyberte příkaz Odstranit. Tato operace však složku neodstraní, ale pouze ji odebere ze sekce Oblíbené položky.
  • Chcete-li naopak do sekce Oblíbené položky nějakou složku přidat, pak ji do této sekce jednoduše přetáhněte.
  • Chcete-li změnit pořadí svých oblíbených položek, pak jejich pořadí upravte přetažením (pomocí technologie drag&drop).

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?