Hlavní navigace

Pro pracovní skupiny

Sdílet

Společnost OKI Systems v květnu 2006 uvedla na náš trh nové barevné tiskárny řady 5000 a 3000. Nižší modelová ř...


Společnost OKI Systems v květnu 2006 uvedla na náš trh nové barevné tiskárny řady 5000 a 3000. Nižší modelová ředa je určena do malých kanceláří, vyznačuje se přepracovaným designem, užívá novou LED technologii pro přesnější barevný i černobílý tisk. Tiskárny z vyšší produktové řady 5 000 jsou určeny společnostem, které potřebují zařízení pro tisk dokumentů v černobílém a barevném provedení. Tiskárny OKI C5600 a C5700 mohou za minutu vytisknout 32 monochromatických nebo 20 barevných stran formátu A4. Jednoprůchodová tisková jednotka LED a ostatní části tiskárny jsou navrženy tak, aby bez problémů zvládly měsíční zatížení do výše 60 000 výtisků. Zařízení při tisku využívají nový toner, vhodný pro tisk ve vysokém rozlišení. Kromě základního rozlišení 1 200 x 600 dpi je k dispozici víceúrovňová tisková technologie ProQ2400, s níž lze na výtiscích dosáhnout vyšší kvality tisku s jemnější kresbou a větším rozsahem odstínů. Tiskárny jsou vybaveny i funkcí PhotoEnhance pro lepší tisk fotografií na běžný kancelářský papír.
Integrovaná uživatelská podpora usnadní uživatelům návrhy a tisk vizitek, potisků CD, adresních štítků nebo plakátů v délce 1,2 metru. V programovém vybavení je nově zařazen Web Print pro Windows, který automaticky uzpůsobí šířku webových stránek tak, aby se vešly na běžný papír. Tiskárny jsou vybaveny procesorem s pracovní frekvencí 200 MHz, pamětí s kapacitou 64 MB a jejich zásobníky standardně pojmou 400 listů na vstupu a 350 na výstupu. Kromě standardní konfigurace, která bude v prodeji za 16 650 Kč, budou nabízeny modely se síťovým komunikačním rozhraním, duplexní jednotkou pro oboustranné zpracování dokumentů, bude možné dokoupit i další spodní podavač.
Pro zákazníky, kterým rychlost 20 barevných stran za minutu nestačí, jsou připraveny rychlejší modely C5800 a C5900, jež jsou vybaveny rychlejším procesorem s pracovní frekvencí 260 MHz nebo 560 MHz (C5900) a za minutu mohou vytisknout 32 černobílých či 26 barevných stran formátu A4. Prodejní cena základní konfigurace byla stanovena na 20 800 Kč včetně DPH. Kromě dříve uvedených rozšiřujících podavačů a modulů bude možné do nejvyššího modelu instalovat i pevný disk s kapacitou 40 GB.

Canon představuje



Po předběžných informacích o nových produktech, uveřejněných společností Canon již na začátku tohoto roku, se tiskárny a multifunkční zařízení pro barevný a černobílý provoz postupně objevují i na českém trhu. Kupující se podle svých potřeb mohou rozhodnout pro nákup barevné laserové tiskárny LBP5000, případně budou vybírat mezi černobílým multifunkčním strojem řady LaserBase MF 5600 nebo jeho barevným protějškem LaserBase MF8100C.
Canon Laser Shot LBP5000 podle předběžných informací pracuje rychlostí 8 barevných nebo monochromatických stránek za minutu a pro uložení papírů nabízí prostor pro 500 listů formátu A4. Standardně je vybaven USB komunikačním rozhraním volitelně je k dispozici i síťové připojení. Barevná technologie CAPT (Canon Advanced Printing Technology) zajišťuje rychlý tiskový výstup prvních stránek dokumentu. Zařízení je nabízeno za 9 980 Kč včetně DPH. Laserová multifunkční zařízení řady LaserBase MF6500 jsou vybavena tiskovým strojem s rychlostí 22 str./min při rozlišení 1 200 x 600 dpi, vestavěnou duplexní jednotkou pro oboustranné zpracování dokumentů a kromě tisku, kopírování nebo skenování zvládnou díky vestavěnému faxovému modulu i faxový provoz. Zásobníky papíru mají kapacitu 500 listů formátu A4, vestavěná paměť 64 nebo 128 MB napomáhá rychlému zpracování velkých tiskových úloh, kromě USB portu jsou i zde volitelné možnosti připojení do počítačové sítě.
Poslední novinkou je LaserBase MF8180C stolní multifunkční stroj, který zvládne laserový tisk a kopírování rychlostí 19 stran za minutu černobíle nebo 4 strany za minutu barevně a nabízí zdokonalené rozlišení 2400 x
x 600 dpi. Barevný skener, využitelný jak pro snímání dokumentů a jejich převod do elektronické podoby, tak pro kopírování, nabízí maximální optické nastavení 2 400 x 1 200 ppi. Kromě zásobníku papíru na 250 listů je stroj vybaven i víceúčelovým podavačem pro 125 stran, ve víku skeneru je zabudování automatický podavač dokumentů na 50 listů, takže kopírování vícestránkových předloh je velmi rychlé. Faxový provoz je i tentokrát díky modemu Super G3 plně podporován.

Energie vždy při ruce



Občas narazíme na zařízení, která umožňují nabíjet mobilní telefon kdekoli i mimo dosah civilizace. Základem Manual Poweru je koule (gyroskop), rotující kolem osy, jejíž konce jsou zapojeny do ocelového prstence. Rychle roztočený Manual Power má osovou stabilitu, vysoký točivý moment a tendenci setrvávat v původní poloze, což vede k odolávání silám směřujícím k naklonění osy, a to pohybem kolmým k působící síle. Prakticky to znamená, že síla ruky zvyšuje rotaci Manual Power, ale zároveň s tím zvyšuje i jeho odpor, takže vzniká dojem, že držíte živý objekt, který vždy přesně reaguje na pohyb ruky. Vysoké otáčky (běžně 5-10 000, max. cca 15 000) zaručují větší efektivitu než systémy s klikou.
V rotoru gyroskopu Manual Power je osm magnetů, které při rotaci vyrábějí elektrický proud v modulu. Energii může Manual Power využít pro dva účely. Prvním je nabíjení mobilního telefonu, který se k Manual Power připojí pomocí dodávaného kabelu s odpovídajícím konektorem (k dispozici téměř pro všechny telefony na trhu). Druhý způsob ukládá generovanou energii do interního akumulátoru, který napájí integrovanou svítilnu s vysoce svítivou LED diodou. Ta při plném nabití disponuje dosvitem více než 1 km. Tři minuty točení vydají na 10 minut provozu svítilny. Ať již využíváte Manual Power pro svícení či nabíjení mobilního telefonu, plní i další efekt posiluje svaly ruky. Manual Power je produkt vycházející z "běžných" Powerballů, které jsou nástrojem pro cvičení a zábavu. Ty mohou být vybaveny také počítadlem dosažených otáček, který zobrazí například nejvyšší otáčky. Můžete se zúčastnit Powerball ligy, kde můžete srovnat své výkony s ostatními.
Odkaz: www.ball.cz.

Inkoust i laser



Novinky mezi víceúčelovými produkty, postavenými na inkoustové nebo laserové technologii tisku, představili na začátku června 2006 zástupci společnosti Lexmark. Zajímavé produkty jsou určeny jak pro jednotlivce, tak i pro větší skupiny uživatelů. Do domácnosti nebo malé kanceláře zřejmě poputují inkoustové all-in-one produkty s označením Lexmark X1270, X2470 a X3470. Nejlevnějším z nich je první jmenovaný produkt. V prodeji se objeví za 1 489 Kč včetně DPH a kromě tisku rychlostí 17 stran za minutu černobíle nebo 9 stran za minutu barevně nabídne i možnost skenování a kopírování. Tisková mechanika bude pracovat v rozlišení 4 800 x 1 200 dpi, skener nabídne optické rozlišení 1 200 x 600 ppi a interpolované nastavení 9 600 x 9 600 ppi. Výkonnější model X2470 se na pultech prodejen objeví za 2 390 Kč. Oproti svému levnějšímu bratříčkovi používá jinou inkoustovou mechaniku a je rychlejší v barevném zpracování dokumentů, navíc je zařízení vybaveno portem PictBridge pro přímý tisk z digitálních fotoaparátů. Nejvyšší inkoustový model s označením X3470 za cenu 2 590 Kč včetně DPH nabízí další možnosti zpracování digitální fotografie, neboť je vybaven i čtečkou paměťových karet. I jeho obsluha je na vyšší úrovni, uživatel může použít ovládací panel s vestavěným alfanumerickým displejem, který mu usnadní jak tisk fotografií, tak kopírování dokumentů.
Lexmark samozřejmě nespoléhá jen na inkoustovou tiskovou technologii. V jeho výrobním portfoliu se objevují i nové multifunkční stroje pro uživatele, kteří pro kopírování či tisk používají laserovou technologii. Nová řada multifunkčních zařízení Lexmark X340 s předpokládanou cenou do 10 000 Kč včetně DPH a rychlostí tisku až 25 stran A4 za minutu zákazníkovi poskytne dostatečný výkon v menších kancelářích, model X342n, obohacený o síťové komunikační rozhraní, pak může být sdílen více pracovníky. Tisk, kopírování a skenování doplňuje i faxový modul. Tisk a kopírování může probíhat jen v černobílém režimu, skenování, včetně jednoduchého převodu souborů do formátu PDF, podporuje plnobarevný provoz.

Byl pro vás článek přínosný?