Hlavní navigace

Proč byste měli chtít místo notebooku stolní počítač

7. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Co se týče prodejů, překonaly notebooky stolní počítače již dávno. Nyní to jsou tablety a smartphony, které berou tržní podíl notebookům.

Je tedy vidět jasná tendence směřování výpočetních technologií k menším, lehčím a přenosnějším zařízením. Existuje však pár dobrých důvodů k tomu, abyste zůstali u té velké krabice, která zabírá místo na vašem pracovním stole (nebo pod ním).

Nejprve tu máme poměr ceny a výkonu. Ať už za počítač utratíte 10 nebo 50 tisíc, získáte za vaše peníze vždy výkonnější počítač, jestliže se odhodláte vzdát se mobility.

U desktopu máte také více možností upgradu. Většina notebooků vám umožní jednoduše přidat paměť RAM a vysunout pený disk. Ale váš průměrný stolní počítač zvládne více paměti než váš průměrný notebook. A díky tomu, že mají desktopy více prostoru, zvyšují se vaše možnosti, co se týče disků a prostoru na nich, několikanásobně. Například se nemusíte rozhodovat mezi SSD a pevným diskem – můžete mít oba. Upgrade procesoru nebo grafické karty – což jsou na stolním počítači pro mírně pokročilého uživatele poměrně jednoduché záležitosti – jsou na notebooku složité až nemožné úkony.

Což nás vede k problému oprav. Je jednoduché otevřít desktopový počítač, zkontrolovat usazení kabelů, vyčistit prach, odstranit poškozený díl a nahradit jej relativně univerzální náhražkou. Opravy notebooků vyžadují více schopností a spousta součástek je vyráběna specificky pro daný model. Autor tohoto článku chtěl na svůj starý, ale jinak funkční notebook koupit náhradu za poškozený díl chlazení. Záležitost, která by u stolního počítače stála maximálně pár stovek, poslala notebook do věčných lovišť, neboť cena originálního dílu byla asi 1 700,- Kč, což se rovnalo zbytkové ceně notebooku.

Na druhou stranu jsou notebooky přenosné. To je velmi dobrý důvod k tomu, abyste si jeden koupili. Laptopy taktéž spotřebovávají méně elektrické energie.

Na první pohled mají desktopy výhodu ergonomickou, a to díky jejich velké obrazovce a klávesnici plné velikosti. Ale ve skutečnosti si doma nebo v kanceláři můžete stejný monitor a klávesnici připojit i ke svému notebooku.

Další možností je koupit si stolní počítač a tablet. Tímto způsobem můžete mít jak výkon desktopového stroje, tak mobilitu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?