Hlavní navigace

Proč byste při každém připojení měli používat VPN - 4.díl

11. 3. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ochrana soukromí je aktuálním tématem zejména dnes, kdy se vlády celého světa včetně USA snaží o maximální sledování online aktivit všech uživatelů.

Předcházející díl

 

Mezi nejdůležitější dovednosti každého uživatele počítače by měla v současnosti patřit schopnost používat síť VPN (virtuální privátní síť) pro ochranu svého soukromí. Síť VPN je obvykle realizována jako placená služba, která zajišťuje soukromí a bezpečnost při surfování na internetu při používání veřejných WiFi hotspotů. Sítě VPN s rovněž dají použít pro překonání geografických omezení při používání webů pro streaming videa nebo hudby. V neposlední řadě vám mohou pomoci při obcházení omezení nastavených vládní cenzurou, i když právě v tomto případě se jedná o poměrně delikátní záležitost.

Faktory pro výběr poskytovatele připojení přes VPN

V tomto článku vám sice žádnou konkrétní službu ani poskytovatele nedoporučíme, ale zato vám poradíme, které faktory byste měli při výběru poskytovatele připojení přes VPN zvážit.

Nejprve zjistěte, jaký způsob záznamu váš poskytovatel připojení přes VPN používá. Jinými slovy řečeno – jaké údaje týkající se vašich relací přes VPN ukládá a jak dlouho je uchovává? Zaznamenávají se vámi použité IP adresy, navštívené weby, množství přenesených dat, popřípadě nějaké další údaje?

Všechna připojení přes VPN nějakým způsobem provádí zaznamenávání aktivit uživatelů, nicméně existují poskytovatelé připojení přes VPN, kteří uchovávají nezbytné minimum údajů, a poskytovatelé, kteří již tak minimalističtí nejsou. Navíc někteří poskytovatelé pořízené záznamy odstraňují v řádu hodin nebo dní, jiní je uchovávají klidně i několik měsíců. Očekávaná míra soukromí zajišťovaná poskytovatelem připojení přes VPN totiž logicky závisí i na tom, jak dlouho poskytovatel uchovává záznamy o vašich aktivitách a samozřejmě také na tom, co tyto záznamy obsahují.

Dále je potřeba zjistit, zda jsou pro vás přijatelné podmínky používání služby VPN zajišťované vaším poskytovatele. Díky oblíbenosti připojení přes VPN u uživatelů torrentů se mohou velmi lišit aktivity, které vám různí poskytovatelé připojení přes VPN umožní. Někteří poskytovatelé torrenty zakazují úplně, jiným vůbec nevadí a další je sice oficiálně zakazují, ale nijak jejich používání nebrání. V žádném případě tento článek nepíšeme proto, abychom radili a usnadňovali činnost pirátům, nicméně každý, kdo se chystá použít připojení přes VPN, by měl mít úplně jasno v tom, co je v síti poskytovatele připojení přes VPN dovoleno a co nikoliv.

Jedním z našich oblíbených poskytovatelů připojení přes VPN je poskytovatel TunnelBear. Existuje však celá řada dalších a zcela jistě i stejně kvalitních poskytovatelů

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?