Hlavní navigace

Proč byste při každém připojení měli používat VPN - 5.díl

13. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © Brian Jackson - Fotolia.com
Ochrana soukromí je aktuálním tématem zejména dnes, kdy se vlády celého světa včetně USA snaží o maximální sledování online aktivit všech uživatelů.

Předcházející díl

 

Mezi nejdůležitější dovednosti každého uživatele počítače by měla v současnosti patřit schopnost používat síť VPN (virtuální privátní síť) pro ochranu svého soukromí. Síť VPN je obvykle realizována jako placená služba, která zajišťuje soukromí a bezpečnost při surfování na internetu při používání veřejných WiFi hotspotů. Sítě VPN s rovněž dají použít pro překonání geografických omezení při používání webů pro streaming videa nebo hudby. V neposlední řadě vám mohou pomoci při obcházení omezení nastavených vládní cenzurou, i když právě v tomto případě se jedná o poměrně delikátní záležitost.

Používání připojení přes VPN

Nyní už máte za sebou pečlivý výběr poskytovatele připojení přes VPN, zkontrolovali jste u něj míru vedení záznamů o vašich aktivitách, vyhovuje vám i cena za připojení a poskytovatel vám nabízí pro připojení přes VPN i vlastní aplikaci. Nyní zbývá už jen to nejjednodušší: navázat připojení.

Pojďme se podívat na několik ukázkových desktopových aplikací pro připojení přes VPN.

TunnelBear, který je v současnosti naším nejoblíbenějším poskytovatelem připojení přes VPN, disponuje velmi jednoduchým rozhraním, i když poněkud skeumorfickým (vzhled napodobuje vizáž fyzického předmětu či zařízení, v tomto případě se jedná o softwarovou napodobeninu dřevěné krabičky s ovládacími prvky). Při použití této aplikace postačí, když si pouze nastavíte zemi, v níž se chcete aktuálně a virtuálně vyskytovat. Poté přepnete knoflík do polohy On a počkáte na potvrzení o navázání připojení.

Podobně funguje SaferVPN. V levém sloupci si vyberte zemi, v níž se chcete aktuálně a virtuálně nacházet – mezi nejžádanější se řadí lokality jako je USA, Německo či Velká Británie. Poté stačí stisknout velké tlačítko Connect a počkat na potvrzení o navázání připojení.

Při použití SaferVPN stačí vybrat zemi, v níž se chcete virtuálně nacházet

HMA Pro disponuje poněkud komplikovanějším rozhraním, to ale neznamená, že by bylo jej nějak obtížné pochopit. Chcete-li si vybrat virtuální umístění, pak klepněte na záložku Location mode, poté klepněte na název umístění a následně vyberte ze seznamu vámi požadované umístění. Nakonec klepněte na tlačítko přepínače s popiskem Disconnected. Jakmile se tento nápis změní na Connected, je připojení přes VPN připraveno.

Samozřejmě existuje celá řada poskytovatelů připojení přes VPN a každý z nich má trochu jiné uživatelské rozhraní. Na druhou stranu jsou si všechna rozhraní svým způsobem podobná natolik, že pokud si zvyknete používat jedno z nich, zvládnete použít i kterékoliv ostatní.

A to je v tomto článku vše, co jsme vám chtěli prozradit o VPN. Zřejmě nejobtížnější je volba toho správného poskytovatele připojení přes VPN. Jakmile budete mít tuto fázi za sebou, určitě se vám VPN zalíbí, když už kvůli ničemu, tak alespoň kvůli zajištění vyšší míry soukromí nebo kvůli možnosti sledování vašich oblíbených televizních pořadů v cizině, od nichž vás bude dělit prakticky jen jedno klepnutí myší.

Byl pro vás článek přínosný?