Hlavní navigace

Procházka historií Microsoft Windows - 2. díl

6. 12. 2010

Sdílet

Před několika dny to bylo přesně 25 let od premiéry první verze operačního systému Windows. Podívejte se, jak se systém s léty měnil a vyvíjel a postupně se dopracoval až na pozici nejpoužívanějšího operačního systému na světě.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/prochazka-historii-microsoft-windows-1-dil-16395

Operační systému od společnosti Microsoft dnes používá téměř 90 procent všech uživatelů počítačů. Že to vše odstartuje datum 25. listopadu 1985, kdy došlo k vydání Windows 1.0, na to by před 25 lety asi nikdo nepomyslel. Systém nebyl ani pravým operačním systémem, ale pouze jakýmsi grafickým prostředím pro MS-DOS, umožňoval práci s několika programy současně. Už v době premiéry byl nový systém svým způsobem pozadu - první grafický interface se totiž  objevil na počítačích Macintosh od Applu. Za první plnohodnotný operační systém Windows bychom pak mohli považovat až ten s označením 3.0, který pochází z roku 1990.

Jak jistě víte a sami jste toho možná byli svědky, během následujících let nám Microsoft představil několik dalších verzí svého systému, přičemž některé verze byly podařené více, jiné méně. Pojdmě se společně podívat  na to, jak se „okna“ vyvíjela od svého prvopočátku až do stádia nejpoužívanějšího operačního systému na světě.

Windows 98 (1998)

V červnu 1998 se nám představil plnohodnotný nástupce Windows 95. Jedná se o „první verzi Windows, navrženou speciálně pro individuální uživatele.“ Dostalo se nám integrovaného prohlížeče Internet Explorer 4, funkce Active Desktop, podpory USB a systému souborů FAT32 (některých z těchto „novinek“ jsme se dočkali i v systému „95“ v podobě aktualizací).

 

Windows 98

 

V roce 1999 se na trh dostalo druhé vydání Windows 98 s novou verzí internetového prohlížeče IE5. Windows 98 byl také prvním systémem Microsoftu, u kterého jsme ji mohli využívat aktualizací Windows Update.

Windows 2000 (2000)

Další edice Windows ze 17. února 2000 byla zaměřena hlavně na podniky. Windows 2000 představoval kombinaci kódu verze NT s rozhraním a použitelností řady 9x. Systém podporoval rozhraní USB, IEEE-1394, DirectX 6, dynamický Plug and Play a nový Windows NT Driver Model.

 

Windows 2000

 

Menu známé z balíku Office, rozložení obsahu a umístění panelů mělo vyhovovat pokročilým uživatelům a zlepšit správu napájení, možnost hibernace šetřila energii majitelům laptopů. Microsoft zdůrazňoval vysokou úroveň bezpečnosti této verze OS. Popularizace internetu a vrůst virů a počtu útoků však měl za následek vydávání poměrně velkého počtu opravných balíků a záplat. Podpora Windows 2000 byla ukončena v červenci 2010.

Windows ME (2000)

Windows ME byl posledním systémem, který bezprostředně navazoval a byl vyvíjen z předchozích verzí po dobu 15 let. Verze Milenium Edition nebyla ani tak nástupcem verze 2000, jako spíše operačním systémem přizpůsobeným pro domácí uživatele.

 

Windows ME

 

Byly odstraněny zbytky původního kódu starších „oken“, naopak přibyly četné funkce, které měly usnadnit zálohování a obnovu systému (obnova a automatické aktualizace, ochrana systémových souborů). Uživatelé dostali k dispozici Windows Movie Maker a Media Player ve verzi 7.

Windows XP (2001)

Dne 25. října 2001 vyšel doposud nejpopulárnější a nejpoužívanější operační systém Windows, který Microsoft doposud stvořil, verze Windows XP. Systém kombinoval funkčnost podnikové verze s domácí do jedné řady (XP Home/Proffesional).

 

Windows XP

 

Během svého devítiletého oficiálně podporovaného období se stal základním nástrojem pro velkou většinu firem i běžných uživatelů, a to i proto, že se dočkal celkem tří stěžejních oprav v podobě tzv. service packů a mnoha aktualizací.

Windows Server 2003 (2003)

Tento systém navazoval na tradici operačních systémů, postavených na řadě NT, nabízeje úpravy v grafickém prostředí, známé již z verze Windows XP.

Windows Vista (2007)

Tento systém přišel na trh 30. ledna 2007 a od první chvíle nenaplňoval předpoklady, které do něj výrobce vkládal, i když se prodalo více než 100 milionů kopií tohoto systému. Jedním z největších a nejčastěji diskutovaných problémů byla bezpečnost systému samotného. I když je Vista objektivně vzato celkově lepším operačním systémem než verze XP, „zabalil“ ji výrobce do nepřívětivého obalu, vzpomeňme alespoň na iritující mechanismus UAC.

 

Windows Vista

 

Na druhou stranu se systém prezentoval atraktivním vzhledem, zcela novým „skleněným“ prostředím Aero, gadgety na ploše a novým menu Start (které se však spoustě uživatelů nelíbilo).

Windows Server 2008 (2008)

V podstatě variace na OS Vista, zbavená „vodotrysků a pozlátek“ prostředí Aero.

Windows 7 (2009)

Recenze Windows 7 v našem podání se nachází zde:

http://pcworld.cz/software/recenze-windows7-ultimate-uspech-nebo-propadak-8107

 

Windows 7

Byl pro vás článek přínosný?