Hlavní navigace

Prodej Blu-ray disků překonal v Evropě hranici miliónu kusů

29. 11. 2007

Sdílet

Celkový prodej filmových disků Blu-ray v Evropě překonal hranici jednoho milionu kusů, oznámil dnes Evropský výbor pro propagaci Blu-ray. Podle prodejních statistik se dnes více prodávají Blu-ray disky.

Celkový prodej filmových disků Blu-ray v Evropě překonal hranici jednoho milionu kusů, oznámil dnes Evropský výbor pro propagaci od Blu-ray Disc Association. Podle prodejních statistik agentury Media Control Gfk International z celkového počtu HD (High Definition) filmových disků, jež spotřebitelé v Evropě během letošního roku nakoupili, tvořily disky formátu Blu-ray Disc 73 % a disky HD DVD 27 %.


Údaj o jednom milionu prodaných kusů se týká pouze filmů. Při započtení produkce herních BD činí celkový počet disků, jež byly v Evropě vyrobeny k prodeji, již více než 21 mil. kusů. Velkou měrou se na tom podílí tzv. „efekt PlayStation“, který vede k velkým množstevním úsporám a zefektivňuje množení BD disků.

Prodeje filmových disků Blu-ray dosahovaly nejvyšších týdenních objemů ve 44. týdnu od zavedení formátu, kdy přesáhly 66 000 kusů. Stalo se tak zřejmě v důsledku uvedení nových filmových titulů jako např. 300, Spider-Man 3, Smrtonosná past 4.0 a Piráti z Karibiku: Na konci světa.



Zprávu o prodeji miliontého Blu-ray disku v Evropě s potěšením uvítali v řadě předních hollywoodských studií. Bob Chapek, prezident firmy Walt Disney Studios Home Entertainment pro celý svět, je přesvědčen, že tato zpráva předznamenává období exponenciálního růstu prodejů BD disků.

Nejprodávanějšími tituly na discích Blu-ray jsou letos zatím filmy 300 – nejprodávanější film ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, zemích Beneluxu a ve Švédsku a Casino Royale – jednička ve Velké Británii a Irsku.

Blu-ray je optický diskový formát nové generace, vyvinutý pro techniku obrazu s vysokým rozlišením (High Definition) a vysokokapacitní softwarové aplikace. Jednovrstvý disk Blu-ray pojme až 25 gigabytů dat a dvojvrstvý až 50 GB. Díky této vyšší úložné kapacitě se na disky Blu-ray vejde až šestkrát objemnější obsah, než je možné u současných DVD, takže jsou tyto disky zvlášť vhodné pro celovečerní HD filmy s velkým množstvím bonusů a interaktivních funkcí i počítačové hry nové generace.

Do budoucna uvidíme, jak se Blu-ray diskům povede. Nicméně je jisté, že HD DVD ještě neřeklo poslední slovo a má stále šanci zvrátit nepříznivý stav věcí. V každém případě si můžeme být jisti, že se oba formáty budou na vánoce prodávat více, než kdy v minulosti. O High Definition filmy je zkrátka a dobře zájem.

- - Jaroslav Kasal

CS24