Hlavní navigace

Prodej desktopů v Evropě strmě padá

22. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Nick Barber - IDG
Trh s osobními počítači v regionu Evropy, Afriky a Blízkého východu se ve třetím čtvrtletí tohoto roku propadl meziročně o téměř osm procent.

To odpovídá celkovému objemu 25,5 milionu jednotek. Na relativně slibné druhé čtvrtletí tak nenavázal.

Uvádí to zpráva společnosti IDC, podle jejíchž analytiků se na poklesu podepsala také příprava prodejců i zákazníků na přicházející Windows 8, kdy teprve v září bylo vidět, že se distribuční sklady začínají razantněji zaplňovat atraktivními produkty, které se ale na pulty dostanou na přelomu října a listopadu.

Přesto na segment osobních počítačů i nadále působí nepříjemné vlivy – na straně korporátních zákazníků to jsou stále přetrvávající ekonomické obtíže v regionu a v případě konečných spotřebitelů je to zajímavá nabídka alternativních platforem, jako jsou tablety a výkonné smartphony.

To je také důvodem, proč se distributoři a další dodavatelské řetězce příliš nehrnou do předzásobení novými počítači.

Konkrétně spotřebitelé nenakupovali začátkem školního roku tak masivně, jako tomu bylo v minulých letech, a také podniky neinovovaly své flotily PC tak rychle, jak se čekalo. V nákupech vyčkávají hlavně menší a středně velké organizace, jejichž rozpočty jsou v současné době hodně napjaté.

Prodeje v západní Evropě klesly o více než 12 %, určitou výjimkou je Francie, kde snížení dodávek PC bylo pouze zhruba tříprocentní. Analytici očekávají, že by tamější prodej mohly rozpohybovat právě Windows 8 a také nové atraktivní modely ultrabooků, které by měly na trh přijít v předvánočním termínu.

Dodávky PC v regionu střední a východní Evropy (CEE) meziročně klesly o 1 %, a to především kvůli tomu, že nakupující v mnohem menší míře sahali po desktopových verzích PC. Mobilní PC i nadále rostly (o téměř 6 %), a to zejména díky dobrým prodejním výsledkům v Rusku.

Největším prodejcem PC v regionu EMEA zůstává HP, a to navzdory poklesu zejména v západní Evropě. Naopak dobré výsledky hlásí HP z oblasti CEE.

Jako jediný z první pětky má pozitivní dynamiku Lenovo, a to více než 25 %. Minimální pokles na úrovni tří procent je vidět u Aceru a Asusu, což odpovídá výše uvedenému poznatku, že na notebooky kupující až tolik nezanevřeli.

 

Prodej PC v EMEA

Podíl výrobců podle dodaných jednotek, 3. čtvrtletí 2012

Hewlett-Packard

4,641

Acer

3,227

Lenovo

2,737

Asus

2,664

Dell

2,153

ostatní

10,151

Zdroj: IDC EMEA, říjen 2012

Byl pro vás článek přínosný?