Hlavní navigace

Prodej notebooku na Ebay: Dva pokusy, dva podvody

26. 6. 2009

Sdílet

Bruce Schneier, bezpečnostní expert ve společnosti BT, se pokusil prodat na eBay svůj notebook. I při zcela běžné transakci narazil hned na dva podvodníky...

Schneier je častým autorem textů o bezpečnostní problematice a odborníkem na kryptografii. Na eBay se pokusil prodat Sony Vaio TZ (podle amerického Computerworldu nikoliv jako experiment – text vznikl až jako reakce na průběh transakce). Nejvyšší nabídka ovšem přišla z účtu, o němž se posléze ukázalo, že byl hacknutý. Transakce byla zrušena ze strany provozovatelů ještě předtím, než došlo na jakékoliv další jednání.

Druhé kolo vypadalo tak, že kupující zaplatila přes PayPal, ale pak příkaz zrušila – nejspíš doufala, že prodejce notebook už mezitím poslal. Nicméně PayPal byl rychlejší a stornování platby Schneierovi rychle oznámil, takže podvodnici její taktika nevyšla.

Schneier hodlá ve snaze prodat svůj notebook pokračovat, nicméně uvedl, že tyto aktivity vlastně z pohledu eBay znamenají útok typu DoS – služba, respektive transakční prostředí, je podle něj kvůli podvodníkům de facto nedostupná.