Hlavní navigace

Profesionální rychlík D3 od Nikonu

24. 8. 2007

Sdílet

Mezi vlastnosti profesionální digitální jednooké zrcadlovky Nikon D3 patří nový obrazový snímač s 12,1 milionu pixelů, bleskurychlá snímací frekvence 9 obr./s a vysoká citlivost ISO

Mezi novinky patří obrazový snímač formátu FX (36,0 x 23,9 mm) s 12,1 miliony pixelů a 12kanálovým datovým výstupem, špičková snímací frekvence 9 obr./s, široký rozsah citlivostí ISO 200-6400, zcela nový 51bodový AF systém, 3“ LCD monitor s rozlišením VGA a režimem živého náhledu, a nejmodernější systém zpracování obrazu.




Obrazový snímač formátu FX
Obrazový snímač CMOS fotoaparátu D3 (formát FX) byl od počátku konstruován tak, aby poskytoval výjimečnou propustnost světla a umožnil tak pořizovat snímky vynikající kvality i za nízké hladiny osvětlení. S vysokým odstupem signálu od šumu, udávanou roztečí pixelů o 15% větší než u dalších přístrojů, absencí mezer mezi mikročočkami a redukcí šumu na snímači je nyní možné pořizovat vysoce kvalitní snímky i za velmi nízké hladiny osvětlení. Obrazový snímač nabízí rozsah citlivostí ISO 200-6400, rozšiřitelný na hodnoty ISO 100/ISO 25600.

Systém zpracování obrazu EXPEED
Systém zpracování obrazu Expeed je srdcem fotoaparátu D3, které umožňuje zachycovat a zpracovávat množství obrazových dat při vysokém rozlišení. Systém Expeed fotoaparátu D3 je vybaven 14bitovým A/D převodníkem a 16bitovým zpracováním dat, společně přispívajícími k dosažení výsledků s význačným rukopisem společnosti Nikon. Výsledné snímky se vyznačují vysokou sytostí barev, přesným barevným podáním, jemným odstupňováním odstínů pleti a výjimečnou úrovní zaznamenaných detailů.



Systém detekce scény
Dalším prvenstvím fotoaparátu D3 je nový přístup ke kalkulaci expozice a vyvážení bílé barvy, navíc s inteligentní podporou prediktivního zaostřování pro dosažení vyšší přesnosti zaostření. Hlavním prvkem systému detekce scény je osvědčený 1005pixelový RGB snímač měření expozice Nikon, který byl modifikován způsobem umožňujícím detekci tvaru a polohy objektů pro vyšší přesnost automatického řízení expozice a automatického zaostřování.

Pokročilý autofokus
Fotoaparáty D3 a dalšéí novinka D300 jsou vybaveny zcela novým 51bodovým AF systémem konstruovaným pro přesnější zachycení a sledování pohyblivých objektů. Výsledkem vývoje je AF modul Multi-CAM3500 vybavený nejvyšším počtem zaostřovacích polí, jaký byl kdy použit v jednooké zrcadlovce. Inspirativní propojení AF modulu se snadno použitelným 8polohovým multifunkčním voličem urychluje a usnadňuje volbu jednotlivých zaostřovacích polí. Jak lze očekávat, je nový AF systém zcela uživatelsky přizpůsobitelný na jakékoli myslitelné snímací podmínky.


Rychlost a intuitivní reakce
Se snímací frekvencí 9 obr./s je Nikon D3 nejrychlejší digitální jednookou zrcadlovkou s obrazovým snímačem o velikosti kinofilmového políčka na světě1, a při použití formátu DX může pracovat ještě rychlejší frekvencí 11 obr./s2. Ve fotoaparátu D3 má navíc premiéru druhý oříznutý formát, a to formát s poměrem stran 5:4 (30 mm x 24 mm). Zpoždění závěrky fotoaparátu je 41 ms (podle standardu CIPA), integrovaný 12kanálový datový výstup na obrazovém snímači zajišťuje maximální rychlost sériového snímání a optimální výkon režimu živého náhledu. Fotoaparát D3 je rovněž rychle připraven k činnosti, spouští se za pouhých 0,12 s a ztemnění obrazu v hledáčku je bezkonkurenčních 74 ms.

Závěrka

Fotoaparát D3 je vybaven zcela novou závěrkou testovanou na více než 300 000 cyklů. Lamely závěrky jsou konstruovány z uhlíkového kompozitu Kevlaru, aby poskytovaly přesnost a odolnost i v nejnáročnějších provozních podmínkách.


Optimalizace snímků
Nový systém optimalizace snímků vyvinutý za výrazné podpory fotografů, nabízí vyšší míru produktivity uživatelům formátu JPEG. Nastavení pro optimalizaci snímků umožňují uživatelsky upravovat výsledný vzhled snímků přímo ve fotoaparátu. Kromě různých pevných předvoleb mohou fotografové rovněž uživatelsky upravovat a sdílet jednotlivá nastavení. Nastavení pro optimalizaci snímků nahrazují volitelné barevné režimy, které jsou k dispozici u stávajících fotoaparátů Nikon.

Nízké riziko při fotografování vysoce kontrastních objektů
Aktivní funkce D-Lighting fotoaparátu D3 rozšiřuje možnosti formátu JPEG. Před fotografováním za vysoce kontrastního osvětlení mohou uživatelé aktivovat přednastavenou tonální křivku, která zpracuje snímky pro vyšší míru detailů ve světlech a stínech bez ovlivnění celkového kontrastu snímků.

Konstruován pro vysoké rozlišení
Vše u fotoaparátu D3 je o vysokém rozlišení. Od rozhraní HDMI (High Definition Multimedia Interface) pro výstup obrazu na nejnovějších zobrazovačích typu High Definition až po 3” LCD monitor fotoaparátu s rozlišením VGA a pozorovacím úhlem 170° lze přehrávat snímky s vysokou mírou zobrazených detailů. Nový monitor s rozlišením VGA je rovněž ideálním doplňkem režimu živého náhledu, který má svou premiéru v přístrojích D3 a D300. Na rozdíl od technologií živého náhledu jiných výrobců je ve všech režimech živého náhledu fotoaparátů Nikon možné používat autofokus.



Všestranné ukládání snímků
Fotoaparát D3 je první digitální jednookou zrcadlovkou na světě, které obsahuje dva sloty pro paměťové karty CompactFlash a nabízí tak vynikající všestrannost při ukládání snímků. Fotograf může ukládat snímky postupně na jednotlivé paměťové karty nebo na dvě karty současně pro vyšší bezpečnost dat. Při pořizování snímků současně ve formátech NEF + JPEG je možné ukládat snímky ve formátu NEF na jednu paměťovou kartu a snímky ve formátu JPEG na druhou paměťovou kartu. Zhotovené snímky lze rovněž libovolně vybírat a kopírovat mezi oběma paměťovými kartami.

Bezdrátové sítě
S novým bezdrátovým síťovým rozhraním WT-43 nejenže lze přenášet snímky („push“) na servery a dálkově ovládat fotoaparát, ale rozhraní WT-4 navíc umožňuje dálkové procházení náhledů snímků uložených ve fotoaparátu. V bezdrátovém prostředí lze takto vytvářet sítě složené až z pěti fotoaparátů D3 a D300. Například při fotografování sportovní události mohou redaktoři procházet současně všemi náhledy snímků v propojených fotoaparátech a vybírat snímky, které potřebují („pulling“).

Pět nových objektivů NIKKOR
Bylo uvedeno rovněž pět nových objektivů NIKKOR. Tyto objektivy mimo jiné zahrnují extrémně širokoúhlý zoom AF-S 14-24 mm f/2,8G ED a kompaktní standardní zoom AF-S 24-70 mm f/2,8G ED. Uvedeny byly také tři zcela nové superteleobjektivy vybavené systémem redukce vibrací VR, AF-S 400 mm f/2,8G ED VR, AF-S 500 mm f/4G ED VR a AF-S 600 mm f/4G ED VR.