Hlavní navigace

Programátor ukradl v bance harddisk s osobními daty a padělal platební karty

31. 3. 2008

Sdílet

Programátor alabamské Compass Bank, ukradl před necelým rokem pevný disk obsahující více než milion údajů o uživatelích. Případ je jedním z největších incidentů on-line bankovnictví co se týče množství potenciálně ohrožených uživatelů. Soud vynesl 3,5 roku vězení.

James Kevin Real, programátor alabamské banky Compass Bank, ukradl před necelým rokem pevný disk obsahující více než milion údajů o uživatelích a jejich platebních kartách.
Padělání platebních karet souvisejícími podvody si loni v květnu a červnu přišel spolu s komplicem na 32 000 dolarů, které mu ovšem současně u soudu vynesly 3,5 roku vězení. Ukradená databáze obsahovala jména uživatelů, jejich hesla a čísla účtů. Real se mj. pomocí dalších nástrojů pokusil fyzicky padělat platební karty a vybírat postiženým peníze z bankomatů.
Případ Compass Bank je jedním z největších incidentů on-line bankovnictví co se týče množství potenciálně ohrožených uživatelů, byť vlastní způsobená škoda byla celkem nízká. Mluvčí banky uvedl, že na ukradeném disku byla data uložena ve formátu, který by pro další podvodníky, i kdyby se jim obsah dostal do rukou, byl obtížně zneužitelný, podrobnosti ovšem neupřesnil.
Banky v řadě amerických států jsou pod hrozbou sankcí povinny o úniku dat informovat všechny klienty, jichž se problém může týkat (výjimkou bývá, pokud jsou data na ztraceném či ukradeném hardwaru zašifrována – o tomto problému viz také článek Šifrování data v notebooku neochrání?). Alabama je však jedním ze států, kde taková povinnost loni neexistovala.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Přes 4 roky vězení za krádeže identity v P2P sítích
Zloději karet a identity mohou mít na letištích žně

Autor článku